Δήμος Θερμαϊκού: πολύπλευρης σημασίας η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αγίας Τριάδος

Αγία Τριάδα [Δήμος Θερμαϊκού]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Ένα έργο, μια πόλη.

Η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω του εκσυγχρονισμού και της αξιοποίησης των παραλιακών μετώπων αποτελεί προτεραιότητα- κλειδί για πολλούς παραθαλάσσιους δήμους στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια.

Στην Αγία Τριάδα, ο δήμος Θερμαϊκού μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της αναβάθμισης της παραλίας της περιοχής, σε έκταση από το Άκτιο μέχρι τα βράχια της Αγίας Τριάδος, δίνοντας έτσι νέα πνοή τόσο στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων όσο και στον τουριστικό χαρακτήρα του δήμου.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης μίλησε στη EURACTIV.gr και στη δημοσιογράφο Σοφία Ελανίδου για τις δυνατότητες του έργου, τη σημασία του για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων της ευρύτερης περιοχής και τις χρόνιες δυσκολίες που διακρίνονται στην υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ στην Ελλάδα σήμερα.

Πώς προέκυψε η ανάγκη για το έργο και η απόφαση να χρηματοδοτηθεί;

Πρόκειται για μια περιοχή εξαιρετικού κάλλους, υποβαθμισμένη ωστόσο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει ούτε ο ανάλογος φωτισμός, ούτε η ανάλογη πλακόστρωση. Διαθέτει ακόμα μια υπέροχη παραλία, η οποία προσφέρει σημαντικές δυνατότητες επαγγελματικής δραστηριοποίησης στους ενδιαφερόμενους. Σε αυτό το χώρο, λοιπόν, θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μια ποιοτική παρέμβαση που θα συνέβαλλε στη συνολική αναβάθμιση και ανάδειξη του οικισμού. Ετοιμάσαμε λοιπόν μια προμελέτη σχετικά με την πρόταση στο ΕΣΠΑ, καταθέσαμε το φάκελο και τελικά το έργο εγκρίθηκε για χρηματοδότηση, με προϋπολογισμό 2.5 εκατ. ευρώ.

Σε αυτή την περιοχή υπάρχει επίσης ένα παλιό αναξιοποίητο ακίνητο του δήμου, που φιλοδοξούμε να μετατρέψουμε σε κατάστημα αφού το νομιμοποιήσουμε. Προς το παρόν έχουμε κάποιες διενέξεις με την κτηματική υπηρεσία, η οποία διεκδικεί ένα μικρό μέρος αυτού του ακινήτου.

Επιπλέον, υπάρχει ένα ακόμη εξαιρετικό ακίνητο, αυτό του παλιού ΠΙΚΠΑ, το οποίο επιθυμούμε να μετατρέψουμε σε κατασκηνωτικό κέντρο – ένα κέντρο πολλών στρεμμάτων και αρκετών θέσεων – το οποίο να αποτελέσει μια εναλλακτική υποδομή φιλοξενίας για επισκέπτες και τουρίστες. Το συγκεκριμένο ακίνητο το διεκδικούμε από το Υπουργείο Εργασίας, όχι για να εισπράξουμε κάποιο ποσό, αλλά αποκλειστικά ως προς τη χρήση του, ώστε να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Τα χρήματα θα πάνε στο Υπουργείο Εργασίας, καθώς εμείς επιδιώκουμε απλώς τη μίσθωσή του.

Με το έργο αυτό, λοιπόν, θα επιτευχθεί η σύνθεση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής και θα προωθηθεί η ανάπτυξη ενός μέρους που σήμερα είναι πραγματικά υποτιμημένο. Και ακριβώς για αυτό το λόγο θεωρείται τόσο σπουδαίας και μεγάλης σημασίας το έργο αυτό.

Πως θα βελτιωθεί ουσιαστικά η ζωή των κατοίκων μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση;

Η περιοχή βρίσκεται στην άκρη της Αγίας Τριάδος, ένα μέρος με πολύ όμορφη και καθαρή θάλασσα και ένα εκ των σημείων που δοκιμάστηκαν εντονότατα από τη θεομηνία που έπληξε το δήμο μας, το Σεπτέμβριο του 2016. Μάλιστα, επί δύο χρόνια τώρα βρισκόμαστε ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξαιτίας του γεγονότος. Στην περιοχή αυτή, λοιπόν, έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης των πρανών, ώστε να εξυπηρετηθεί ο  πολλαπλασιασμός της τουριστικής κίνησης, κάτι στο οποίο βοηθάει και η ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ δειλά δειλά ανοίγουν μαγαζιά, τα οποία μπορούν να ικανοποιούν τις ανάγκες των επισκεπτών.

Αυτό μας καθιστά κι εμάς ακόμη πιο υπεύθυνους και προσηλωμένους στο να τρέξουμε αυτό το έργο. Ώστε και το περιβάλλον να επωφεληθεί, αλλά και να δημιουργηθούν ευνοϊκές προϋποθέσεις ανάπτυξης, που θα οδηγήσουν στην τόνωση της απασχόλησης, μέσω της λειτουργίας περισσότερων καταστημάτων και των νέων θέσεων εργασίας που θα ανοίξουν. Γιατί είναι χρέος της δημοτικής αρχής, μέσα από τα έργα που υλοποιεί, να θέτει τις βάσεις για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, με αποδέκτες τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή;

Την τελική έγκριση του έργου λάβαμε πριν από περίπου δύο μήνες και έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό αναφορικά με τις προμελέτες. Κατόπιν, μέσα στον Αύγουστο ή το αργότερο κατά το Σεπτέμβριο, θα προκηρύξουμε το διαγωνισμό για την τελική επιλογή του αναδόχου επάνω σε αυτή τη μελέτη, αφού η χρηματοδότηση είναι ήδη εξασφαλισμένη. Εκτιμούμε δε, ότι μέσα στο 2019 θα έχουμε την εγκατάσταση του εργολάβου, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Εφόσον η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει έως τώρα;

Νομίζω πως είναι περισσότερο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες – ειδικά σε ό,τι αφορά σε κάποιες αδειοδοτήσεις στον αιγιαλό και την παραλία – που καθυστερούν την ολοκλήρωση του έργου. Διότι δεν γνωμοδοτεί μονάχα μια υπηρεσία, αλλά πολλές, έως ότου παρθεί η τελική έγκριση.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και από το παρελθόν σε παρόμοια έργα, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσει κανείς τους χρόνους, τους οποίους υπολογίζει ότι θα έχει για το έργο. Πολλές φορές ο χρόνος διπλασιάζεται. Ευελπιστώ, ωστόσο, να γίνουν όλες οι ανάλογες προσπάθειες, ώστε το έργο να τελειώσει στο χρόνο που πρέπει. Αυτό όμως είναι και αυτό που με προβληματίζει και με στεναχωρεί. Και ισχύει δυστυχώς για όλη τη χώρα. Ενώ όλοι οι δήμοι ξεκινούν από έναν αρχικό σχεδιασμό, περιπλέκονται οι νόμοι και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, είτε στην περιφέρεια είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση και δημιουργείται ένα χάος. Και αντί να υλοποιούμε έργα σπουδαία για τον τόπο μας και όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να καταπολεμήσουμε την ανεργία, έχουμε φτάσει δυστυχώς στο σημείο να κάνουμε έργα που έχουν μια τριετή-τετραετή διάρκεια.

Το δικό μας όμως είναι ένα έργο-παρακαταθήκη, που θα μείνει και θα προσθέσει δυναμική όχι μόνο στην Αγία Τριάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού, αποτελώντας ένα χώρο που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τουριστών, επισκεπτών και πολιτών.

Αναφορικά με τα συγχρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα, πώς κρίνετε τον τρόπο που αυτά υλοποιούνται στην περιοχή σας τα τελευταία χρόνια αλλά και γενικότερα;

Η απορροφητικότητα των έργων βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλό βαθμό αυτή την περίοδο. Και με τα στοιχεία που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, αλλά και σύμφωνα με αυτά του δήμου μας, όλες οι ώριμες μελέτες προχωρούν με πολύ καλό ρυθμό. Και μακάρι έτσι να συνεχίσουν.

Στο δήμο μας, έχουμε απορροφήσει έργα ύψους 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων άλλα είναι δρομολογημένα και έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, άλλα βρίσκονται στο στάδιο της δημοπρασίας και άλλα περιμένουν να δημοπρατηθούν. Έργα ενταγμένα τόσο στο INTERREG, όσο και στο ΕΣΠΑ. Έργα όπως αποχετεύσεις, υδρεύσεις, σχολεία – δύο σχολεία μάλιστα ήδη χτίζονται και είναι εγκατεστημένοι οι εργολάβοι –, έργα περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς επίσης και η ανάπλαση για την οποία μιλάμε σήμερα.

Όλα αυτά θα προσδώσουν μια δυναμική. Το στενάχωρο βέβαια και πάλι είναι ότι η υλοποίησή τους προχωρά με ρυθμούς αργούς. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το ζητούμενο που πρέπει να λυθεί, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις με τις ανάλογες αδειοδοτήσεις και με τις ανάλογες εγκρίσεις. Διαχειριζόμαστε δημόσια χρήματα και οφείλει να υπάρχει διαφάνεια. Και η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της ΚΕΔΕ αυτό αποζητά. Θέλουμε, λοιπόν, τη διαφάνεια, θέλουμε τον έλεγχο, όμως πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα σε ορισμένα πράγματα. Αυτό πρέπει να επιλυθεί, ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερα όλους τους στόχους που έχουμε θέσει, τόσο ως χώρα, όσο και ως δήμοι.