Νέα Προποντίδα: ανάσα για την περιοχή η κατασκευή σύγχρονων αποχετευτικών υποδομών

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της Euractiv.gr

[Δήμος Νέας Προποντίδας]

Αυτό το άρθρο είναι μέρος των ειδικών εκθέσεων μας Ένα έργο, μια πόλη.

Στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, η έλλειψη και η περιορισμένη ύπαρξη αποχευτευτικών υποδομών για τη συλλογή και τη μεταφορά λυμάτων αποτελεί ακόμη και σήμερα συχνό «εμπόδιο» για την ανάπτυξη του τουρισμού και της καθημερινότητας των κατοίκων. Στη Νέα Τρίγλια και τα Νέα Πλάγια το πρόβλημα αυτό αποτελεί παρελθόν.

Ο Εμμανουήλ Καρράς είναι δήμαρχος Νέας Προποντίδας από το 2014.

Ένα σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για κάθε δήμο στην Ελλάδα, ειδικά εν έτει 2018. Στο δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Τρίγλιας και τα Νέα Πλάγια καταφέραμε με επιμονή να εκπληρώσουμε αυτή την ανάγκη, δίνοντας νέα πνοή στην καθημερινότητα της κοινότητας και τις υποδομές της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Οι διαδικασίες ένταξης του έργου ξεκίνησαν από από τη δεκαετία του 1990 από τον πρώην Δήμο Τρίγλιας και ολοκληρώθηκαν το 2011. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης δυναμικής, ύψους 19.199.183,09 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, η οποία αφορά στην κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων για τους οικισμούς της Νέας Τρίγλιας και των Νέων Πλαγίων, που αποτελούν μάλιστα και δύο από τους μεγαλύτερους πληθυσμιακά οικισμούς του Δήμου μας.

Συγκεκριμένα, οι κύριες εργολαβίες αφορούν σε ένα πλήρες και λειτουργικό δίκτυο αποχέτευσης με τέσσερα αντλιοστάσια, με συνολικό μήκος αγωγών περίπου 46 χλμ, με τη μεταφορά τους σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Μάλιστα, στα πλαίσια των παραπάνω έργων κατασκευάστηκαν και οι ιδιωτικές συνδέσεις τόσο στη Ν. Τρίγλια όσο και στα Ν. Πλάγια με πόρους του Δήμου, προκειμένου το σύνολο του έργου να καταστεί λειτουργικό.

Μέχρι σήμερα, οι οικισμοί της Ν. Τρίγλιας και Ν. Πλαγίων εξυπηρετούνταν με βόθρους κυρίως απορροφητικούς που μόλυναν πολλές φορές ανεξέλεγκτα τα υπόγεια ύδατα. Πλέον, τα έργα τόσο των αγωγών αποχέτευσης όσο και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, προκειμένου να ξεκινήσουν και οι απαιτούμενες δοκιμές. Έτσι λοιπόν, η ιδέα για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των υγρών αποβλήτων έχει γίνει επιτέλους πραγματικότητα, και οι οικισμοί θα διαθέτουν ένα σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης όπου τα λύματα θα διοχετεύονται στις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Η ολοκλήρωση των έργων θα προστατεύσει περαιτέρω και τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες που χρησιμοποιούνται τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση και ως εκ τούτου θα διασφαλιστεί η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, αφού αναφερόμαστε σε κατεξοχήν αγροτικές περιοχές.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αναβαθμίσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής με την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα δε, εκπληρώνουμε την υποχρέωση μας σχετικά με τη διαχείριση των αστικών λυμάτων σύμφωνα με τους κανόνες της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Τέλος, να σημειωθεί επίσης ότι στο παραλιακό μέτωπο των Νέων Πλαγίων, μια τουριστική περιοχή με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, κατασκευάστηκε επίσης ένα πρωτοποριακό σύστημα αποχέτευσης με τη μέθοδο της αναρρόφησης.

Προτεραιότητα μας ως Δημοτική Αρχή είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες.

Σε μια εποχή που τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, σε μια εποχή που είναι περιορισμένες οι δημόσιες επενδύσεις και με το ΕΣΠΑ να αποτελεί μοναδική πηγή εξεύρεσης πόρων είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεπερνούμε τα εμπόδια και να υλοποιούμε έργα όπως αυτά.