Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Καλύτεροι στο φίνις οι πωλητές

Κάτω από τις 920 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης παρά τα πρωινά κέρδη. Απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, θετική αυτονόμηση για Πειραιώς. Κίνηση χαμηλότερα για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Coca Cola. Τι λένε οι αναλυτές.

ΧΑ: Καλύτεροι στο φίνις οι πωλητές

Συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους πωλητές να ανεβάζουν κινητικότητα στο τελευταίο 90λεπτο των συναλλαγών, με αποτέλεσμα ο Δείκτης να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και να τερματίσει την συνεδρίαση με απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι ακόμα πιο προσεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλό, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να “οδηγήσουν την κούρσα από αρχής μέχρι τέλους”, έστω και αν η τελική εικόνα είναι καλύτερη της ενδοσυνεδριακής και η νέα αισθητή υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων).

Να σημειωθεί η νέα μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 1,383% η απόδοση του 10ετους) και η μάλλον επιφυλακτική εικόνα, στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές και σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “η χρηματιστηριακή ανάκαμψη για το 2020 έχει ξεπεράσει κάθε τεχνικό όριο και προσδοκία και οι Επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να κατανοούν ότι η άνοδος συντηρείται από τις Κεντρικές Τράπεζες και τις αγορές ιδίων μετοχών από τις Εισηγμένες στο NYSE, ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τις τρέχουσες αποτιμήσεις”.

Κατά την BofA ο κρίσιμος μήνας είναι ο Μάρτιος 2020, όταν η Fed αναμένεται να ξεκινήσει την διαδικασία απόσυρσης της ρευστότητας μέσω των Repos, ενώ όπως σημειώνουν Deutsche Bank και Goldman Sachs, “οι θέσεις των Επενδυτών στις Αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε οριακά σημεία και πάνω σε ‘τεντωμένο σχοινί”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “προσδοκίες για μία πρώτη κίνηση στο μέτωπο των αναβαθμίσεων, στις 24 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να ‘μιλήσει’ η Fitch διαμορφώνονται στην Αγορά, την ώρα που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει το έδαφος της πρώτης έκδοσης του 2020”.

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (-1,44%), Εθνική (-1,09%) και Eurobank (-1,95%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Πειραιώς (+2,99%), εν μέσω εκτιμήσεων για ανεύρεση νέου, πιθανού, αγοραστή για την MIG.

Η μετοχή της ΠΕΙΡ συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ η παραμονή του τίτλου υψηλότερα των 3,23 ευρώ, αφήνει περιθώρια για κίνηση προς τα 3,47 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 3,11 και 2,918 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Συμπλήρωσε 80 συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από το όριο των 2,00 ευρώ, που είναι και το κάτω άκρο της ζώνης αντίστασης 2,00 – 2,10 ευρώ, η μετοχή του Ελλάκτωρα (-2,34%). Οι πρώτες στηρίξεις στα 1,81, 1,72 και 1,61 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Συνεχίζεται η αδύναμη εικόνα για τον τίτλο της ΕΥΔΑΠ (-0,41%), που δεν μπορεί να δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 7,60 ευρώ. Στα 7,65 ευρώ το ημερήσιο “stop short” και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 8,00 – 8,10 ευρώ. Όλα τα προηγούμενα, μόνο αν υπερκεραστεί η πρώτη αντίσταση στα 7,46 ευρώ. Στα 7,15 – 7,10 ευρώ, η σημαντική στήριξη.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, πιθανόν για τους ίδιους λόγους που ανέβηκε η Πειραιώς και η επιστροφή των αγοραστών στην MIG (+6,21%), απόλυτα δικαιολογημένες οι σημερινές πιέσεις και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές στον Κέκροπα (-5,81%), αν επιβεβαιωθούν οι φήμες ότι η νέα δικάσιμος πάει για τον Σεπτέμβριο, βραχύβια αποδείχθηκε η τελευταία ανοδική κίνηση για την Ίλυδα (-3,23%), στο “Athens Plaza Hotel” και στις 24/1 η παρουσίαση του 5ετους πλάνου 2020 – 2024 για την Audiovisual (0%), ήπια κατοχύρωση κερδών από τα νέα ιστορικά υψηλά για την Quest (-0,74%), δεν θα μακροημερεύει ανοδική κίνηση που δεν θα “πατάει” σε είδηση στην Τεχν. Ολυμπιακή (-2,03%), ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα στην Ιντερτέκ (0%), εν μέσω εκτιμήσεων για νέες μετοχικές ανακατατάξεις.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Έλτον (+1,37%), Μαθιό (+9,73% και νέα υψηλά 105 μηνών) και Fieratex (+8,20%), αύξηση συναλλαγών σε Βιοκαρπέτ (+9,44%) και Βιοτέρ (+10%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Άβακας (+4,05%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Ελγέκα (+9,76%), Ιντεάλ (+9%), Πλαίσιο (+0,28%) και Space (+3,52%).

Προς νέα υψηλά 125 μηνών η Εβροφάρμα (+3,57%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα υψηλά η Medicon (+2,36%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Cenergy (+1,30%), Mevaco (+8,24%) και Entersoft (+6,15%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών. Για τον Γενικό Δείκτη η πρώτη αντίσταση στις 938 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 904 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2325 και 2333 – 2340 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2255 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και η μετακύλιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, ενώ οι εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, θα στρέψουν εκεί το ενδιαφέρον, έναντι των γεωπολιτικών εξελίξεων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται στις 910 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο αντίστασης στις 930 μονάδες. Η πορεία του ΓΔ θα εξαρτηθεί από την πορεία των Ξένων Αγορών, καθώς δεν υπάρχουν εσωτερικοί καταλύτες αυτή την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της ΟΠΑΠ θα διαπραγματευτεί χωρίς το δικαίωμα στο έκτακτο μέρισμα (€1.0/μετοχή) την Πέμπτη”, αναφέρει η Merit Sec.

“Η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί με μεταβλητότητα τις Διεθνείς Αγορές, επηρεάζοντας αναλόγως και το ‘ετερόφωτο’ Ελληνικό Χρηματιστήριο, στο βαθμό δεν προκύπτουν εγχώριοι καταλύτες για να διαφοροποιήσουν τη συμπεριφορά του. Στο τέλος της συνεδρίασης της Τετάρτης 15/01 αποκόπτεται το δικαίωμα λήψης έκτακτου μερίσματος 1 ευρώ/μετχ από τον ΟΠΑΠ, ενώ την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα (ΣΜΕ επί των δεικτών) του Ιανουαρίου”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η εβδομάδα ξεκίνησε με τον ΓΔ να κινείται σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες και το κλίμα στο εξωτερικό να συνεχίζει να είναι υποστηρικτικό. Παραμένουμε θετικοί για την Αγορά και δεν διαφοροποιούμε την στρατηγική μας στην παρούσα φάση, αξιοποιώντας τις βίαιες διορθώσεις τιμών κατά περίπτωση. Σήμερα, θα έχουμε τα νεότερα από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ την Πέμπτη ο τίτλος του ΟΠΑΠ κόβει το προμέρισμα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί διεθνώς η υπογραφή της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας, η οποία αναμένονταν στις 15 Ιανουαρίου, ή λίγο αργότερα”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Κοντά στα υψηλά ΓΔ και FTSE25, που δυσκολεύονται όμως να ξεπεράσουν τις αντιστάσεις, κυρίως λόγω της αδυναμίας των Τραπεζών. Η τάση παραμένει ανοδική και με τους ταλαντωτές σε ουδέτερο έδαφος, η προσοχή μας βρίσκεται στον Τραπεζικό κλάδο και στην πορεία των Διεθνών Αγορών. Αντίσταση αποτελούν οι 930 μονάδες και στήριξη οι 919. Επιταχύνει την έκδοση ομολογιακού 300 εκατ., η Lamda Development. Κλειδώνει το 50% της χρηματοδότησης της πρώτης 5ετιας. Μέρος του ομολογιακού των 300 εκατ. της Lamda θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανεισμού, περίπου 90 εκατ.” αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά συνεχίζει να κινείται κοντά στα υψηλά της, με τα ‘πακέτα’ της JP Morgan να δημιουργούν ένα σοβαρό ‘ανάχωμα’ τιμών σε Εθνική και Εurobank”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Από την άλλη, την διαφορά κάνει ο FTSEM, μιας και μετά από μήνες πτωτικής κίνησης, έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα.

Παραμένουμε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα για την Ελληνική Χρηματαγορά, ενώ συνεχίζει να κινείται με αργούς ρυθμούς και χωρίς υπερβολές προσπαθώντας αργά, ή γρήγορα να πιάσει τετραψήφιο επίπεδο τιμών.

Στην Αγορά λείπουν τα επιχειρηματικά νέα που τόσο έχει ανάγκη, μιας και μέχρι τώρα ο μόνος κλάδος που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι το real estate.

Τo ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων για τον Δεκέμβριο δεν ήταν το αναμενόμενο, μιας και με βάση την ΕΡΓΑΝΗ διαμορφώθηκε στις -3666 θέσεις εργασίας, με την Αγορά ακόμα να μην δείχνει σημάδια αναθέρμανσης.

Το Ελληνικό θα είναι εκείνο που θα κάνει την διαφορά, με το Καζίνο να καθυστερεί σημαντικά το ξεκίνημα του έργου. Όπως όλα δείχνουν, στο κοντινό μέλλον η ΛΑΜΔΑ θα δοκιμάσει να εκδώσει νέο ομολογιακό, αυτή την φορά στο Χ.Α.

“Ο Τραπεζικός συνεχίζει να είναι το κλειδί για την συνέχεια θυμίζοντας πως ακόμα δεν έχει καταφέρει να κατοχυρώσει το 2016”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με θετικά πρόσημα, πλην ASX 200, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο παρέμεινε κλειστό, λόγω αργίας.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, μικρά κέρδη στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για το Ευρώ.

Χαμηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $8000 το Bitcoin.

Με αδύναμο ετήσιο ρυθμό αναπτύχθηκε η Βρετανική Οικονομία τον Νοέμβριο. Η ανάπτυξη έτρεξε με μόλις 0,6% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, καταγράφοντας την πιο αδύναμη επέκταση από τον Ιούνιο του 2012 και ενώ τον Οκτώβριο ήταν στο 1%.

Σε μηνιαία βάση συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο και ενώ οι Αναλυτές περίμεναν να μείνει σταθερή. Για τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1%, έναντι πρόβλεψης για συρρίκνωση κατά 0,1%.

Κατά 1,2% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας.

Μεταξύ 0,6% και 0,75% υπολογίζεται η ανάπτυξη της Γερμανικής Οικονομίας για το 2019, σύμφωνα με υπολογισμούς έρευνας του Πρακτορείου Reuters (0,6%) και του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου (0,75%). Τα ακριβή στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την προσεχή Τετάρτη.

“Η Γερμανική Κυβέρνηση κατέγραψε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μετά την επανένωση του 1990”, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα ανήλθε στα $13,5 δισ.

Το Υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται, εν μέρει, στα χαμηλά επιτόκια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, παραμένει θετικής για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα η JP Morgan, διατηρώντας τη σύσταση “overweight”, για την Alpha Bank η σύσταση είναι “neutral” και για την Πειραιώς η σύσταση είναι “underweight”.

Ειδικότερα, η JP Morgan τοποθετεί την τιμή - στόχο για την Alpha Bank στα 1,50 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,90 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή - στόχος τίθεται στα 2,40 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με ήπια ανοδικές διαθέσεις, αναρριχόμενος μέχρι τις 928 μονάδες (+0,47%), όμως στην συνέχεια χάθηκαν όλα τα αρχικά κέρδη και ο Δείκτης έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 917,35 μονάδες (-0,68%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 919,4 (-0,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 919,39 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,46%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 58 εκατ., από τα οποία τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΟΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΜΠΕΛΑ και με το “κόκκινο” οι ΠΕΙΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Motor Oil και στο χαμηλό οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ και Eurobank.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Πτωτικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Ενισχυμένος ο όγκος και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.455 συμβόλαια).

Στα 10.352 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.428 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.277, 1.629 για τον Ιανουάριο και 1.648 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.275) κινήθηκε μεταξύ 2.271 και 2.306,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (22.000 Lamda Development, 13.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (898), Alpha Bank (1.369), Πειραιώς (6.606), ΔΕΗ (918), Ελλάκτωρα (1.032), Μυτιληναίο (263), MIG (11.701), ΑΔΜΗΕ (194), ΓΕΚ (287), Εθνική (1.662), Τρ. Αττικής (290), ΟΠΑΠ (210), Cenergy (503), ΟΤΕ (124), Viohalco (113).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.745, Alpha Bank 40.402, MIG 77.782, Εθνική 41.975, ΔΕΗ 13.177, Ελλάκτωρα 25.373, Μυτιληναίο 12.730, Πειραιώς 30.930.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                       Name of Issuer              NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,61%

 

2019-08-05

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,75%

2019-09-24

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,56%

2020-01-09

 

 

 

 

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,01%

2019-08-29

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.256.785 τεμ., (από 43.256.785 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 21.675.467 τεμ. (21.675.467), ΔΕΗ 6.132.753 τεμ. (6.132.753), Eurobank 66.194.217 τεμ. (65.204.587), ΟΠΑΠ 1.357.606 τεμ. (1.357.606), Εθνική 20.738.177 (20.356.092) MIG 1.659.474 (1.659.474) Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v