Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρελάνς και άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης

Παρά τις βαριές απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, με εξαίρεση την Alpha Bank, o ΓΔ έκλεισε με άνοδο στις 541 μονάδες. Ράλι για ΟΤΕ και Jumbo. Ανοδικό κλείσιμο για Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

ΧΑ: Ρελάνς και άνοδος στο τέλος της συνεδρίασης

Συνεδρίαση δύο όψεων η σημερινή, που ξεκίνησε με ευδιάκριτες διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, καθώς το Χ.Α. επεδίωξε να ακολουθήσει τον, αρχικά, θετικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών, όταν όμως οι τελευταίες παρέδωσαν τα αρχικά τους κέρδη, το ελληνικό χρηματιστήριο γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και χρειάστηκαν οι βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, προκειμένου να επιστρέψει το “πράσινο” στον γενικό δείκτη.

Σημαντικό ρόλο στο θετικό ξεκίνημα των αγορών έπαιξε η σημερινή ανοδική αντίδραση στις τιμές του πετρελαίου, ενώ το κλίμα επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά τις 15.30, όταν ανακοινώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ρόλο “ταγού” στην αλλαγή του κλίματος έπαιξε ο τραπεζικός κλάδος, που ήταν ο πρώτος που γύρισε στο “κόκκινο” εγκλωβίζοντας τους πρωινούς αγοραστές (οι τελικές δημοπρασίες καλυτέρευσαν κάπως τις εντυπώσεις), ενώ οι επιλεκτικές τοποθετήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την μικτή εικόνα στο ταμπλό του μη τραπεζικού 25αρη.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι στα υψηλά ημέρας, το σύνολο των θεωρούμενων δεικτοβαρών μετοχών ήταν με θετικό πρόσημο, εικόνα που άλλαξε δραματικά στην συνέχεια.

Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,743%.

Σύμφωνα με τους Financial Times, “όποτε υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές, οι ενεργοί επενδυτές ψάχνουν να βρουν τι ήταν αποτελεσματικό σε παρόμοιες κρίσεις και ‘ξεσκονίζουν’ τις ίδιες στρατηγικές. Όμως η κρίση του κορωνοϊού είναι περιοριστική, διότι φαίνεται ταυτόχρονα και σαν μωσαϊκό πολλών προηγούμενων κρίσεων, αλλά και σαν μια παντελώς νέα κρίση. Ο κορωνοϊός είναι μια πανδημία χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή. Όσο πιο σύντομα μάθει ο χρηματοοικονομικός κλάδος να μη βασίζεται σε πρότυπα και το αποδεχθεί αυτό, τόσο το καλύτερο”.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμιά μακροπρόθεσμη ορατότητα για την παγκόσμια οικονομία και τις επιχειρήσεις, από τις επιπτώσεις της καραντίνας και της πανδημίας, τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στο ελληνικό χρηματιστήριο, κυριαρχούν οι traders και τα απόλυτα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πονταρίσματα, με αποτέλεσμα το volatility να έχει “χτυπήσει κόκκινο”.

Αυτό το τελευταίο, πολύ απλά διότι οι πρωινοί αγοραστές δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, προκειμένου να αποφύγουν νέους εγκλωβισμούς, αν μέσα στην διάρκεια της συνεδρίασης αλλάξουν δραματικά κλίμα και διαθέσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, τοποθετήσεις μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα συνεχίζουν να αποτελούν έως και “σπάνιο είδος”, ενώ οι όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες είναι “στα σκαριά”, μετατίθενται για αργότερα, είτε γιατί απαιτούνται νέες τιμολογήσεις των εταιρειών και των θεμελιωδών τους, είτε για να μην “καούν” από το κακό “timing”.

“Θερμοκήπιο” μεταβλητότητας παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα, με τον κλαδικό του δείκτη να μην έχει κανένα πρόβλημα, από κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων, να γυρίσει σε απώλειες που πλησίασαν το 7% (!)

Συμπερασματικά, οι επικρατούσες συνθήκες στο ελληνικό χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στο τραπεζικό ταμπλό, απαγορεύουν κάθε ενασχόληση στα χαρτοφυλάκια που δεν κινούνται με γρήγορα “αντανακλαστικά”, τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν το χρηματιστηριακό ρητό που αναφέρει, “όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, μην κάνεις τίποτα” (!)

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, η οποία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι “οι ‘sellers’ δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη” και ότι “ουσιαστική ανάκαμψη στις αγορές και όχι βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, θα σημειωθεί μόνο όταν υπάρξουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως και σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα οι αγορές θα επαναπροσεγγίσουν, με κίνηση ‘μονομπλόκ’ τα πρόσφατα υψηλά τους, καθώς οι ‘buyers’ θα βρουν μπροστά τους στρατιές εγκλωβισμένων. Έχει προστεθεί ένα γιγάντιο ποσό χρέους, ενώ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο η εξάρτηση από τις κινήσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών. Μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα, οι κινήσεις ασανσέρ, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό των αγορών”.

Από εκεί και πέρα, πολλοί από τους εγχώριους αναλυτές έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τα σενάρια για την “επόμενη μέρα” εστιάζοντας στις εισηγμένες που θα επηρεαστούν λιγότερο από το “lockdown” και που εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους αυξημένη ρευστότητα και χαμηλό, αν όχι μηδενικό, τραπεζικό δανεισμό.

Ξεκινώντας και σήμερα από το τραπεζικό ταμπλό, όπου το volatility “έδωσε ρέστα”, η μετοχή της Alpha Bank (+1,03%, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών) κινήθηκε μεταξύ 0,6552 (+5,51%) και 0,591 ευρώ (-4,83%), της Εθνικής (-7,94%) μεταξύ 1,163 (+4,96%) και 1,0055 ευρώ (-9,25%), της Eurobank (-3,29%) μεταξύ 0,3747 (+4,43%) και 0,333 ευρώ (-7,19%) και της Πειραιώς (-6,56%) μεταξύ 1,28 (+4,92%) και 1,11 ευρώ (-9,02%).

Αν και “η επανάληψη είναι αδελφή της ανοίας” η στήλη θα επαναλάβει πως σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και όσοι δεν επιμένουν στο ημερήσιο trading, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν επιφυλακτική στάση, όσο η Alpha Bank αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 0,97 ευρώ, η Εθνική υψηλότερα των 1,38 – 1,42 ευρώ, η Eurobank υψηλότερα των 0,45 ευρώ και η Πειραιώς υψηλότερα των 1,50 ευρώ.

Τουλάχιστον αξιοσημείωτο ήταν το εύρος μέσα στο οποίο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, με υψηλό τις 335,49 (+4,22%) και χαμηλό τις 299,53 μονάδες (-6,95%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 306,82 (-4,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 311,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,38%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα ο τραπεζικός δείκτης έδωσε σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 382 μονάδων. Ύστατη στήριξη στην ζώνη 266 – 250.

Ερχόμενοι στα μη τραπεζικά blue chips, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΑΔΜΗΕ (+1,86%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,65%), ΔΕΗ (+0,09%), ΕΥΔΑΠ (+0,16%), Motor Oil (+2,36%), Jumbo (+9,94%), ΟΛΠ (+0,13%), ΟΤΕ (+9,38%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,39%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Μυτιληναίος.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Viohalco (-3,80%), μετά την ανακοίνωση για μηνιαία αναστολή της παραγωγικής λειτουργίας των εγχώριων εργοστασίων χάλυβα. Χάθηκε η στήριξη στα 1,54 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στα 1,36 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,36 ευρώ. Ο τίτλος κινείται σε χαμηλά 38 μηνών.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, μετά τα αποτελέσματα χρήσης 2019 που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ (-4,22%).

Αν οι πωλητές συνεχίσουν να έχουν τον πρώτο λόγο, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 2,99 και 2,76 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 3,71 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ευρ. Πίστη (+6,23%, ενώ συνεχίζονται και οι αγορές ιδίων μετοχών), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στους Κυλ. Σαραντόπουλου (+6,34%), ενώ επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε σε Quest (+3,87%), Κρι Κρι (+4,41%), Άβακα (+2,52%), ΕΥΑΘ (+0,86%) και Cenergy (+1,43%).

Επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ για την Βιοκαρπέτ (-4,76%), με συνολικό όγκο 701 τεμ. “κατόρθωσε” να χάσει 28,04% η Μινέρβα και με συναλλαγές 1000 τεμ. 9,09% οι Μύλοι Κεπενού (!)

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον γενικό δείκτη, η υπέρβαση της ζώνης 582 – 592 αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση, για την σχετική βελτίωση της πολύ κακής τεχνικής εικόνας.

Αντίθετα η καθοδική διαφυγή και το κλείσιμο χαμηλότερα των 539 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια επαναπροσέγγισης των πρόσφατων χαμηλών, ή καταγραφής νεότερων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΓΔ γύρισε σε ημερήσιο “short”, με “stop” στις 582 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης “βρήκε τοίχο” στην περιοχή των 1426 μονάδων και “ανέκρουσε πρύμναν”. Το κλείσιμο και η παραμονή χαμηλότερα των 1314 μονάδων θα απαιτήσει δραστική μείωση θέσεων, καθώς επανέρχονται τα σενάρια “γλιστρήματος” προς τις 1216 μονάδες, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει “long” με “stop” τις 1216 μονάδες.

Τι λένε οι αναλυτές

“Η εγχώρια αγορά απέδειξε ότι παραμένει εύθραυστη, απέναντι στις διαθέσεις των ξένων αγορών”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Ο Σαράντης ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματά του για το 2019, ενώ ο ΟΠΑΠ οργανώνει το απόγευμα τηλεδιάσκεψη για την περαιτέρω ενημέρωση της επενδυτικής κοινότητας. Η διάσπαση των 539 μονάδων για το ΓΔ επιβάρυνε την επενδυτική ψυχολογία, επαναφέροντας δυσοίωνα σενάρια πορείας για χαμηλότερες επιδόσεις. Οι 534 μονάδες αποτελούν το επόμενο επίπεδο στήριξης, με τους αγοραστές να καλούνται να επιδείξουν επαρκή αντανακλαστικά, για να αποφευχθεί η διάσπασή του”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 520 μονάδες και δεύτερο οι 500. Πρώτο σημείο αντίστασης οι 550 μονάδες και δεύτερο οι 580. Καλά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ με τα καθαρά κέρδη μετά φόρων στα €202,4 εκατ. (+41%) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του consensus (€204 εκατ.). Επιπλέον, οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν σε €245 εκατ. Η διοίκηση ανακοίνωσε ότι η απόφαση για το μέρισμα της χρήσης του 2019 είναι υπό εξέταση, δεδομένης της συνεχιζόμενης επίπτωσης του κορωνοΐού. Η ετήσια γ.σ. έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουνίου 2020. Στα θετικά στοιχεία ήταν η εντυπωσιακή ανθεκτικότητα των αριθμολαχείων (-0,2%), παρά την μεγάλη αύξηση των VLTs (+43%), καθώς και η μικρή μείωση του αθλητικού στοιχηματισμού (-3%). Σύμφωνα με την διοίκηση, ο οικονομικός αντίκτυπος σε μηνιαία βάση, υποθέτοντας επέκταση των υφιστάμενων περιορισμών, εκτιμάται σε €130 εκατ. – 140 εκατ. σε επίπεδο καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) και σε €50 εκατ. – 53 εκατ. σε επίπεδο κερδών προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων (EBITDA). Η εταιρεία εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους €325 εκατ., με αποτέλεσμα η συνολική διαθέσιμη ρευστότητα, την 1η Απριλίου 2020, να ανέρχεται σε €623 εκατ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία προπλήρωσε το ομολογιακό δάνειο ύψους €200 εκατ. στις 23 Μαρτίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα αποχωρήσει στο τέλος Μαΐου και από την 1η Ιουνίου 2020, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εταιρεία ως σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και επιπρόσθετα, θα εργαστεί με το Sazka Group για ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η μετοχή έχει προεξοφλήσει την μείωση της κερδοφορίας το 2020, αλλά η εξέταση του μερίσματος και η αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου θα φέρουν επιπλέον πιέσεις. Είμαστε αγοραστές σε κάθε μεγάλη πίεση με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα”, σημειώνει η Merit Sec.

“Η ελληνική αγορά, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και οι ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν τις εξελίξεις σε δύο βασικά πεδία”, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Τα νέα που έρχονται σε καθημερινή βάση από την επιδημία του Covid-19, όσον αναφορά τον αριθμό των θυμάτων, αλλά και την χρονική εξέλιξη της καμπύλης κατανομής, κυρίως στις χώρες που πλήττονται περισσότερο ( Ιταλία & Ισπανία).

Τις αποφάσεις που αναμένονται από το επικείμενο Eurogroup, για τα μέτρα που θα ληφθούν όσον αναφορά την διάσωση της σοβαρά πληττόμενης Ευρωπαϊκής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρήσεις – εργαζόμενοι).

Οποιαδήποτε θετική είδηση από το 1ο μέτωπο, όπως μείωση θυμάτων, περιορισμός της πανδημίας, ή ακόμα και ανακοινώσεις για εύρεση εμβολίου, ή αξιόπιστου τεστ ανίχνευσης του ιού, θα λειτουργήσει θετικά στην καταρρακωμένη ψυχολογία των αγορών.

Αντίστοιχα η λήψη σοβαρών & διαχρονικών μέτρων ενίσχυσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και των επιχειρήσεων, κυρίως των οικονομιών του νότου, έστω και καθυστερημένα, θα επαναφέρει το αίσθημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που τόσο έχει πληγεί από λάθος χειρισμούς.

Επιπλέον το στοίχημα επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα χρειαστεί θηριώδη & πρωτόγνωρα οικονομικά μέτρα, τόσο σε μέγεθος όσο και σε χρόνο, για να υπάρχει σοβαρή ελπίδα υπερκέρασης του πρωτοφανούς οικονομικού σοκ που έχουμε υποστεί “όλοι”.

Το “όλοι” σημαίνει ο συλλογικός επιμερισμός του συγκεκριμένου χρέους, που θα εκδοθεί για την χρηματοδότηση του προγράμματος ενίσχυσης και είναι μονόδρομός, όπως και αν το ονομάσουν. Ευελπιστούμε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς τις συνήθεις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που τους χαρακτηρίζουν και θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν μιλούν για χρήση : 100 δισ. από το ταμείο εγγυήσεων & 200 δισ. από την ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης με χρονική διάρκεια 5-10 έτη. Μόνο η χρήση πρόσθετων πόρων του ESM & της ΕΚΤ θα έχει πρόσθετες υποχρεώσεις. Τα ποσά που θα χρηματοδοτήσουν τους συγκεκριμένους πόρους θα προέλθουν είτε: από νέο ευρωπαϊκό φόρο, ή από έκτακτες εισφορές.

Αν ισχύουν τα ανωτέρω, εκτιμούμε ότι η σύγκρουση των μελών - κρατών θα συνεχισθεί, με αρνητικά αποτελέσματα τόσο για τα ίδια, όσο και για την Ένωση. H πανδημία δείχνει τον αναγκαστικό δρόμο προς την περαιτέρω ενοποίηση, διαφορετικά το “κουτί της Πανδώρας” θα φαντάζει παιδικό παιχνίδι στα χέρια των Ευρωπαίων πολιτικών, Βορείων & Νοτίων…

Για την ελληνική οικονομία, η παύση της οικονομικής δραστηριότητας είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας και κανείς δεν θα βγει αλώβητος από το διαφαινόμενο οικονομικό σοκ που βιώνουμε.

Πολίτες, επιχειρήσεις & κράτος. Κάθε μέρα που περνά, δεν ξαναγυρνά, αυξάνοντας τις παρενέργειες και ο πρωταρχικός στόχος, εκτός της προστασία ανθρώπινων ζωών, είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη έξοδος από τον εφιάλτη.

Η επίδραση στα μακροοικονομικά όσο και στα μικροοικονομικά μεγέθη θα είναι καταλυτικά αρνητική και θα απαιτηθεί χρόνος για να επανέλθει το σύστημα σε ισορροπία.

Παρά ταύτα & μετά από 10 εφιαλτικά χρόνια κρίσης χρέους, την ώρα που επούλωνε τις πληγές της τόσο σε κοινωνικό όσο σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο. Αν και είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο στην εξέλιξη της επιδημίας στην ελληνική κοινωνία, τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δίνουν ελπίδες, ότι ίσως να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε ποιο ανώδυνα και σε μικρότερο χρόνο την επιδημία.

Οι βλάβες στην πραγματική οικονομία είναι νωρίς ακόμα να αποτυπωθούν, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα είναι μεγάλες, κυρίως αν η πανδημία επεκταθεί χρονικά πέραν του Μαΐου. Με δεδομένη την σχετικά γρήγορη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, ελπίζουμε ότι οι απώλειες ανθρώπων θα ελαχιστοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να συμμορφώνεται απόλυτα & άνευ εξαιρέσεων στις οδηγίες των ειδικών.

Τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση, ανέρχονται περίπου στο 3% του ΑΕΠ, με στοιχεία 2019 και ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, δημιουργούν έλλειμμα περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα. Συνεπώς η διάρκεια της πανδημίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τον υπολογισμό της ζημίας στην ελληνική οικονομία.

Όσον αναφορά το ελληνικό χρηματιστήριο μικρές μάχες τεχνικών αντιδράσεων έχουν κερδηθεί, αλλά ο πόλεμος θα είναι πολύμηνος, δύσκολος & με απώλειες.

Ο τραπεζικός κλάδος αν & αντέδρασε, όσο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο των 370 μονάδων, δεν αλλάζει κάτι στην άκρως αρνητική τεχνική εικόνα του. Είναι πρόωρο να αποτιμηθεί η αρνητική επίδραση της διακοπής λειτουργίας σχεδόν ολόκληρης της εθνικής οικονομίας, κυρίως όσον αναφορά την δημιουργία νέων “κόκκινων” δανείων από κλάδους που θα υποστούν συντριπτικά πλήγματα από την πανδημία (τουρισμός – ναυτιλία - μεταφορές, καταναλωτικές αλυσίδες πλην τροφίμων κ.α.).

Ο πανικός δεν άφησε αλώβητα και τα ελληνικά ομόλογα κρατικά και εταιρικά, που αποκλιμακώθηκαν σε κάποιο βαθμό, κυρίως λόγω της ένταξης τους στο πρόγραμμα επαναγορών της ΕΚΤ.

Τα εταιρικά ομόλογα συνεχίζουν όλα να εμφανίζουν τιμές χαμηλότερες του 100, αποτυπώνοντας την ανησυχία που επικρατεί στην αγορά εταιρικού χρέους, μειώνοντας όμως τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο πανικός δεν έχει εξαλειφθεί, απλώς έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας, γιατί αναλυτές & επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν την διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των εταιρειών το 2020. Οι μειωμένοι όγκοι, απλώς δείχνουν την έλλειψη ενδιαφέροντος κυρίως από τους αγοραστές.

Στο γενικό δείκτη, κίνηση μέχρι την περιοχή των 600 - 630 μονάδων πρέπει να εκλαμβάνεται ως τεχνική αντίδραση και δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα.

Αντίστοιχα για τον FTSE25, μόνο κίνηση άνω των 1555 μονάδων αντιστρέφει το αρνητικό momentum και οποιαδήποτε αντίδραση μέχρι εκεί θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία δημιουργίας ρευστότητας, τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μετρά απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ & θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε ότι η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις ελληνικές μετοχές, όσο εξελίσσεται η εξάπλωση του CONvid-19. Το ίδιο ισχύει και για τις ξένες αγορές, ειδικά για τις ΗΠΑ που βρίσκονται χρονικά στην αρχή του προβλήματος και με καθυστερημένη λήψη προληπτικών μέτρων.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες. Όμως πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας μόνο σε μετοχές με υψηλή ρευστότητα, καλά θεμελιώδη στοιχεία & υψηλές μερισματικές αποδόσεις, έστω και με στοιχεία 2019. Η υπομονή & πειθαρχία είναι προαπαιτούμενο, αφού θα απαιτηθεί χρόνος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

“Δεν πρέπει να αγνοούμε ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να κρατηθεί σε καταστολή με ‘αναπνευστήρα απεριόριστης ρευστότητας’ και μόνο. Πρέπει να επανεκκινήσει το συντομότερο, διαφορετικά το δράμα θα έχει και άλλες πράξεις”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Σε θετικό βηματισμό δείχνουν να γυρίζουν οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το γύρισμα της Wall Street.

Πιέζεται το ευρώ, κέρδη που ξεπερνούν το 20% για το πετρέλαιο, με ώθηση από τις χθεσινές δηλώσεις Τραμπ, με τις οποίες εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα φτάσουν σύντομα σε συμφωνία, όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου.

Κέρδη για τον χρυσό, σημαντικά μεγαλύτερα για το πετρέλαιο, επαναπροσεγγίζει τα $6800 το Bitcoin.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα για την επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής του. Η ολοκλήρωση της επανεξέτασης της στρατηγικής μετατίθεται, επομένως, από το τέλος του 2020, στα μέσα του 2021.

Τo κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, έχασε $114 δισ. (1,17 τρισ. κορώνες) το πρώτο τρίμηνο λόγω του “sell-off” στις διεθνείς αγορές μετοχών. Όπως μετέδωσε το Reuters, η συνολική απόδοση για το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -14,6%. Την περασμένη εβδομάδα, το ταμείο ανέφερε ότι το μερίδιο των μετοχών στο συνολικό χαρτοφυλάκιο ανήλθε στο 65,3%, έναντι του μακροπρόθεσμου στόχου του 70%. Δεν διευκρίνισε πότε θα αρχίσει να αυξάνει τη θέση του στις μετοχές.

Στα 6,6 εκατομμύρια έφτασαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις αναμένονταν να φτάσουν τα 3,8 εκατομμύρια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα σε οικονομολόγους του Marketwatch.

Την περασμένη εβδομάδα είχε σημειωθεί και πάλι ρεκόρ στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, στα 3,28 εκατομμύρια.

Η δραματική αύξηση της ανεργίας τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει φέρει τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας πάνω από τα 10 εκατομμύρια (την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, ο αριθμός των ανέργων είχε αγγίξει τα 6,6 εκατομμύρια).

Οικονομολόγοι προβλέπουν ότι 25 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον προσωρινά (15,3 εκατ. ήταν οι άνεργοι την περίοδο που έμεινε γνωστή ως Μεγάλη Ύφεση, μετά το κραχ του 1929).

H Fitch ανακοίνωσε ότι το βασικό της σενάριο για το 2020 προβλέπει βαθιά ύφεση για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει, πλέον, ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,9% τη φετινή χρονιά.

Η πρόβλεψη της Fitch για τις ΗΠΑ είναι ύφεση 3,3%. Όσον αφορά την ευρωζώνη, η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ακόμα πιο έντονη με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 4,2%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ύφεση αναμένεται να είναι της τάξης του 3,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών” και σύμφωνα με την Eurobank Equities, στα τέλη Δεκεμβρίου ο ΟΠΑΠ είχε ταμειακά διαθέσιμα 637 εκατ. ευρώ. Μετά την διανομή μερίσματος (163 εκατ.) και την εξόφληση ομολόγου (203 εκατ.) και σε συνδυασμό με το μετρητό που παράχθηκε το α’ τρίμηνο, το οποίο η χρηματιστηριακή υπολογίζει σε 28 εκατ., έχει σήμερα περί τα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όμως κινήθηκε γρήγορα και τόνωσε με επιπλέον χρηματοδότηση το ταμείο με 325 εκατ. και υπολογίζεται ότι την 1η Απριλίου διέθετε 623 εκατ.

Δεδομένου ότι τα ετήσια σταθερά κόστη είναι κοντά στα 220 εκατ. ευρώ, η Eurobank Equities εκτιμά ότι έχει επαρκή ρευστότητα, ώστε να ξεπεράσει άνετα ακόμα και ένα παρατεταμένο κλείσιμο των πρακτορείων.

Η σύσταση για τη μετοχή είναι “buy” και η τιμή - στόχος τα 10,7 ευρώ.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 547,57 (+2,07%) και 531,16 μονάδων (-0,99%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 537,47 (+0,19%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 541,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,93%.

Ο τζίρος στα 56,3 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”(ΟΠΑΠ, ΣΑΡ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ και ΟΤΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ και Jumbo και στο χαμηλό ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 50 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, όμως 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση με θετικό τελικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ οριακά ψηλότερα κινήθηκε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.080 συμβόλαια).

Στα 3.043 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.109 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.640, 1.524 για τον Απρίλιο και 116 για τον Μάιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.316,5) κινήθηκε μεταξύ 1.284 και 1.329,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 ΕΧΑΕ, 15.600 Jumbo, 13.210 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.387), Alpha Bank (7.980), Πειραιώς (2.077), ΔΕΗ (450), Ελλάκτωρα (387), Μυτιληναίο (225), MIG (1.167), Εθνική (6.242), ΓΕΚ (224), ΕΧΑΕ (145), ΟΠΑΠ (297), ΟΤΕ (501), Τρ. Αττικής (299), ΕΕΕ (109), Jumbo (106), Viohalco (150).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 30.618, MIG 41.358, Alpha Bank 22.087, Εθνική 12.409.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                   Name of Issuer              NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.693.662 τεμ., (από 39.693.662 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.820.052 τεμ. (20.820.688), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.738.021 τεμ. (60.638.021), ΟΠΑΠ 1.291.913 τεμ. (1.291.913), Εθνική 9.920.290 (9.920.290), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v