Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έσυραν τον χορό της πτώσης

Στο -3,2% η υποχώρηση του κλαδικού δείκτη. Κάτω από το τεχνικό όριο των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης. Coca Cola, Φουρλής, Jumbo και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Στα 46,3 εκατ. η αξία συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έσυραν τον χορό της πτώσης

Αρνητικός βηματισμός, παρά την αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, χαρακτηρίζει την εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, καθώς ήταν η σειρά της επιφυλακτικότητας να επιστρέψει στα χρηματιστηριακά ταμπλώ, με όλο και περισσότερα νέα κρούσματα πανδημίας να εμφανίζονται σε διάφορες Περιοχές του Πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 38 Πολιτείες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν αύξηση των νέων κρουσμάτων. Ξεπεράστηκε χθες το όριο των 130000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, ενώ η Χώρα κατέγραψε νέο, εξαιρετικά ανησυχητικό ημερήσιο απολογισμό, με 54999 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

O Αξιωματούχος της Fed, Ράφαελ Μπόστιτς, προειδοποίησε ότι “η ανάκαμψη της Αμερικανικής Οικονομίας κινδυνεύει να αναχαιτιστεί, λόγω της πρόσφατης ανόδου των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ”, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι Αναλυτές προειδοποιούν ότι “οι ενεργοί Επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν, για μια εντυπωσιακή συρρίκνωση της ετήσιας κερδοφορίας το 2020, εξαιτίας της πανδημίας”.

Όπως αναφέρθηκε και στο προσυνεδριακό σχόλιο, “είναι περισσότερο από πασιφανές ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, βυθισμένο στην συναλλακτική καχεξία και με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους, να συνεχίζουν να εμφανίζουν ευδιάκριτα σημάδια ‘κόπωσης’, συνεχίζει να ακολουθεί με εμφανέστατη δυσφορία τις ανοδικές αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών Αγορών, όμως παραμένει ιδιαίτερα πρόθυμο για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα, στην πρώτη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος” και δυστυχώς τις εκτιμήσεις της στήλης, ήλθε να επιβεβαιώσει και η σημερινή εικόνα στο ταμπλώ του Χ.Α.

Η σημερινή συνεδρίαση, απλά επιβεβαίωσε ότι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αδυνατεί να διεκδικήσει μερίδιο από την προσοχή των Ξένων Παικτών και αυτό φαίνεται περίτρανα στον ημερήσιο τζίρο, με την συναλλακτική δραστηριότητα να θυμίζει Αύγουστο και τα “μπάνια του Λαού”.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Ιουνίου 2020 κατά το μήνα Ιούνιο, οι Ξένοι Επενδυτές σημείωσαν στο σύνολό τους εκροές της τάξεως των €99,49 εκατ., ενώ οι Έλληνες Επενδυτές εισροές €99,43 εκατ.

Όμως εκτός από τις χαμηλές συναλλαγές, ακόμα χαμηλότερο είναι το ενδιαφέρον σε όλο το εύρος του ταμπλώ, καθώς έχει, σχεδόν, μηδενίσει η θετική κινητικότητα για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, ενώ οι λίγοι αγοραστές έχουν τραβηχτεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με τα blue chips, αδύναμα να σπρώξουν τους βασικούς δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα και το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, εξαιρετικά περιορισμένο, επόμενο είναι ο πήχης των προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο, έστω και από πλευράς ημερήσιου ενδιαφέροντος, να έχει κατέβει πολύ χαμηλά.

Σε αντίθετη πορεία η Αγορά ομολόγων, όπου και σήμερα οι αγοραστές δήλωσαν παρόντες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,103% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται έστω αμετάβλητος και οι πτωτικές μετοχές ήταν τετραπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σχετικά, προς το τέλος.

Να σημειωθεί ότι οι “sellers” πέτυχαν με χαρακτηριστική ευκολία, την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη, εκπόρθησαν την πρώτη στήριξη στις 650 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ σήμερα και με τζίρο μόλις 45,6 εκατ., κατάφεραν να “ψαλιδίσουν” την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, κατά 700 εκατ. ευρώ (!)

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές αρκετά κοντά στα χαμηλά ημέρας, ενώ την ίδια συμπεριφορά επέδειξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών.

Ο τελευταίος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 363,29 μονάδες (-3,81%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 365,53 (-3,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 365,56 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,21%.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ έχασε την πρώτη στήριξη στις 371 μονάδες και αν χάσει και την αμέσως επόμενη στις 359, δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία τις 352 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Μένοντας στον κλάδο, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποίησε την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών - Μελών της να παρατείνουν, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, για Νομικά και Φυσικά Πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, οι Ελληνικές Τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου, ή και των τοκοχρεωλυτικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Από την άλλη, στην πρόσληψη τριών Συμβούλων (Rothschild, Boston Consulting και Deloitte), οι οποίοι αναλαμβάνουν να συντάξουν διαφορετικές ενότητες της πρότασης για σύσταση bad bank, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψής της για την ύφεση που θα καταγράψει η Ελλάδα φέτος, αλλά και την ανάπτυξη που θα εμφανίσει το 2021, προχωρά στη Θερινή της έκθεση η Κομισιόν. Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη, η Χώρα θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021, έναντι της ύφεσης 9,7% που προέβλεπε στην Εαρινή της έκθεση για φέτος και ανάπτυξης 7,9% το επόμενο έτος.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετική ημερήσια μεταβολή τους ΕΥΔΑΠ (+0,29%), ΕΕΕ (+1,52%), Jumbo (+0,47%), Fourli (+3,66%), με τους τρεις τελευταίους τίτλους να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας.

O ΟΤΕ (-3,75%) ανακοίνωσε ότι η τακτική γ.σ. των Μετόχων που έλαβε χώρα στις 24/6/2020 αποφάσισε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,550000 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό του μερίσματος που θα καταβληθεί τελικώς διαμορφώνεται στο μικτό ποσό των 0,555409 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 4578951 ίδιες μετοχές που θα κατέχει η Εταιρεία την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 (ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,33% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ σήμερα η μετοχή κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Αν ο τίτλος δώσει καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της ζώνης 6,32 – 6,20, πιθανότατα να κινηθεί προς τα 5,92 (ημερήσιο “stop long”) και 5,70 ευρώ. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 6,61 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Απέφυγε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση η μετοχή της ΕΕΕ (+1,52%), αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 21,45 ευρώ (-1,33%). Τεχνικά, η εικόνα συνεχίζει να δημιουργεί ανησυχητικές σκέψεις, όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 22,95 – 22,80 ευρώ. Αν δεν ανακαταληφθεί άμεσα, υπάρχει κίνδυνος νεότερης υποχώρησης προς τα 20,00 ευρώ, ιδιαίτερα αν σημειωθούν συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 21,80 ευρώ. Στα 23,19 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”.

“Η Lansdowne Partners, γνωστή και στην Ελλάδα για θέσεις “short” που έχει πάρει κατά εποχές έναντι Ελληνικών μετοχών, κλείνει το μεγαλύτερο από τα hedge fund της, απομακρυνόμενη από το “short selling”, καθώς χτυπήθηκε από τις χειρότερες ζημιές στην ιστορία της. Η Εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο, σταματά το Lansdowne Developed Markets Fund, ύψους $2,8 δισ.”, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

“Οι Επενδυτές μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ή να τα μεταφέρουν στο Lansdowne Developed Markets Long Only Fund, το οποίο παίρνει θέσεις αγοράς στις μετοχές”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Εταιρεία πάντως θα συνεχίσει να στοιχηματίζει κατά μετοχών, με κάποια από τα άλλα finds που διαθέτει. Εκπρόσωπός της αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι καθαρές αρνητικές θέσεις, πάνω από 0,5%, που κατέχει η Lansdowne Partners σε Ελληνικές μετοχές είναι στην Πειραιώς (2,57%), Eurobank (0,9%), ΔΕΗ (1,59%) και Alpha Bank (1%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνέχεια της από 26 Ιουνίου 2020 ανακοίνωσής του και της ανακοίνωσης της Epsilon Net για το εύρος τιμών της δημόσιας προσφοράς των μετοχών, που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 έως και την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020, ενημέρωσε ότι από σήμερα Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, οι μετοχές της Εταιρείας που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α., τίθενατι σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς και επίτευξης επαρκούς διασποράς, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαγραφούν από την ΕΝ.Α., ταυτόχρονα με την εισαγωγή τους στην Κύρια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί άρση της αναστολής των μετοχών και παραμονή τους σε διαπραγμάτευση στην ΕΝ.Α. του Χ.Α.

Με βάση το ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα της Εταιρείας, η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των μετοχών της στην Κύρια Αγορά, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι την Epsilon Net θα ακολουθήσει η ομολογιακή έκδοση της Lamda Development ύψους 320 εκατ. ευρώ η οποία, πιθανότατα, θα ξεκινήσει στις 15 και θα ολοκληρωθεί 17 Ιουλίου 2020.

Εν τω μεταξύ, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Χ.Α. αποφάσισε την άρση αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Βιοτέρ, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή, δεδομένου ότι η Εταιρεία προέβη, την 6/7/2020, σε επενακατάρτιση και επαναδημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2019, επί των οποίων ο νόμιμος ελεγκτής διατύπωσε σύμφωνη γνώμη, ουσιώδη αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας και έμφαση θέματος.

Από σήμερα, οι μετοχές της Εταιρείας διαπραγματεύονται, εκ νέου, στην κατηγορία Επιτήρησης.

Από εκεί και πέρα, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Δομική Κρήτης (+7,41%), συνεχίζουν να έχουν αγοραστές οι ΑΑΑΚ (0%) και ΑΑΑΠ (+19,70%), σήμερα δεν απορροφήθηκε η προσφορά στον Μουζάκη (-3,96%), επιστροφή των “sellers” στην ΕΚΤΕΡ (-2,65%), ενώ αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε σε Νάκα (+7,55%), Τζιρακιάν (-4,37%) και Entersoft (+4,65%).

Ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Revoil (-5,90%), Intralot (-4,20%), AS Company (-2,55%), Unibios (-5,30%), Ιατρικό (-3,99%), Άβακα (-2,95%), Εβροφάρμα (-4,49%) και Μοτοδυναμική (-8,16%), ενώ μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα διόρθωσαν τα Πλ. Θράκης (-1,86%).

Όλο και χαμηλότερα οι Ιντερτέκ (-5,81%) και Κυριακούλης (-1,29%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Mevaco (+1,47%, αλλά το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), “τριολέ” πτωτικών συνεδριάσεων για Ιντρακόμ (-4,33%), Ιντρακάτ (-3,91%), Τεχν. Ολυμπιακή (-0,75%), MIG (-0,49%), Cenergy (-2,73%) και Ικτίνο (-1,69%), ενώ η ΕΥΑΘ (+0,45%) θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 4,50 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση έφερε τα “πρώτα σύννεφα”.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη στις 650 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 630 μονάδες.

Επίσης, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε την πρώτη στήριξη στις 1571 μονάδες και η εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά, αν χαθεί και η επόμενη στήριξη στις 1547 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να διενεργεί υποτονικές συναλλαγές, συμπεριφορά που δεν του επιτρέπει να συγχρονίζεται με τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών. Η ασύμμετρη αυτή συμπεριφορά σύντομα θα ολοκληρώσει τον κύκλο της, καθώς το εύρος των ορίων κίνησης του ΓΔ έχει συρρικνωθεί ιδιαίτερα, προϊδεάζοντας για ανοδική, ή πτωτική λύση στο εγγύς μέλλον, αναλόγως της μορφής του καταλύτη που θα επέλθει”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Χάθηκε το πρώτο σημείο στήριξης στις 653 μονάδες (ΚΜΟ 20). Τα κέρδη μετά φόρων του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε €10,5 εκατ. (-21.9%) στο πρώτο τρίμηνο 2020. Το καθαρό ταμείο μειώθηκε κατά €200.000 και διαμορφώθηκε στα €8,3 εκατ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέσο επιτόκιο 2,1%. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική προτεινόμενη καταβολή προς τους Μετόχους της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. θα ανέλθει στα €0,118/μετοχή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο. Η Prodea Investments υπέγραψε, σε συνεργασία με την Cante Holdings Ltd, σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου Πειραιά. Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια και το αρχικό ετήσιο αντάλλαγμα είναι €1.010.000. Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον Κοινό Επενδυτικό Φορέα του Ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%. Ο Πύργος Πειραιά είναι το δεύτερο ψηλότερο Ακίνητο της Αττικής, 24 ορόφων επί της Ακτής Ποσειδώνος. Η έναρξη της παραχώρησης σηματοδοτεί την πλήρη ανακατασκευή του Πύργου Πειραιά σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων, με 29.000 τ.μ. ανωδομής και 3.500 τ.μ. υπόγειους χώρους, έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε €50 εκατ. περίπου”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Το κλίμα ευφορίας συνεχίζει να κυριαρχεί στις Διεθνείς Αγορές. Στη Wall Street, o Nasdaq, με οδηγό την Amazon, συνεχίζει τα ιστορικά ρεκόρ, με τις θέσεις απασχόλησης να βελτιώνονται και την ανεργία να υποχωρεί στο 11,1% τον Ιούνιο. Στην Ευρώπη ο δείκτης EuroStoxx 600 αναρριχάται ψηλότερα, ενώ ανάλογες κινήσεις ανόδου σημειώνονται και στην Ασία, με πρωταγωνιστικό ρόλο από το Χρηματιστήριο της Σαγκάης”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Οι Αγορές παραβλέπουν τη συνεχιζόμενη έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο σενάριο τύπου “V” για την Οικονομία, σύμφωνα με το οποίο οι ρυθμοί μεγέθυνσης για την περίοδο 2021 - 2024 θα είναι ισχυροί και θα υπερκαλύψουν την ύφεση της φετινής χρονιάς !

Είναι σαφές, ότι το προαναφερόμενο σενάριο είναι αισιόδοξου περιεχομένου και ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που αναμένεται ότι θα συμβούν. Προϋποθέτει δε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα πλαισιωθεί από ενεργές δημοσιονομικές πολιτικές (πακέτα στήριξης με συγκεκριμένες δράσεις) για να επανεκκινήσουν τις πληττόμενες Οικονομίες. Ειδικότερα δε σε σχέση με την Ευρώπη, θα απαιτηθεί να υπάρξει απόφαση στη Σ.Κ. της 17 - 18 Ιουλίου αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης που προβλέπει κονδύλια ύψους €750 δισ. (τα €500 δισ. με επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα με δάνεια). Η εξέλιξη θα αποτελέσει ισχυρό πρόκριμα για την Άνγκελα Μέρκελ που προεδρεύει στην Ε.Ε. στο 2ο εξάμηνο 2020, σε σχέση με τη δυνατότητα της Ευρώπης να αποκτήσει αυξημένη συνοχή στο εγγύς μέλλον.

Με αυτά τα δεδομένα, όλοι θα περιμέναμε ότι η ευφορία των Αγορών θα αφορούσε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Συμβαίνει ωστόσο το αντίθετο, με το Χ.Α. να μη συγχρονίζεται με τις ανοδικές κινήσεις των Ξένων Αγορών!

Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, ο συνήθης “καλλωπισμός” των αποτιμήσεων με την ολοκλήρωση του 1ου εξαμήνου …μετατέθηκε για το μέλλον, ενώ η Θερινή ραστώνη έχει ήδη καταλάβει το “στρατόπεδο” των αγοραστών, με αποτέλεσμα, μετά την αποτυχία υπέρβασης των 680 μονάδων του ΓΔ, να προκύπτει ότι και οι 660 μονάδες συνιστούν όριο αντίστασης που δύσκολα θα το ξεπεράσουμε.

Επανέρχεται έτσι το σενάριο της πλαγιοκαθοδικής κίνησης και υποχώρησης προς τις 600 μονάδες, στο βαθμό που το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίσει την ασύμμετρη συμπεριφορά του, σε σχέση με εκείνη των Διεθνών Αγορών, αγνοώντας τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης που δόθηκε στην ύψους €500 εκατ. έκδοση του ομολόγου της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και την κατά 1,5 φορά υπερκάλυψή του.

Ευλόγως προκύπτει η ανάγκη να δοθεί ερμηνεία για τη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τις Τράπεζες (αυξημένες δανειοδοτήσεις, κινητικότητα στις τιτλοποιήσεις, moratorium με τους πληττόμενους Δανειολήπτες), την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης των παλιών κτισμάτων στο Ελληνικό, αλλά και τις πρώτες αφίξεις Τουριστών στη Χώρα, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι μπορεί να διατυπωθεί συγκρατημένη αισιοδοξία, αναφορικά με τον περιορισμό του τελικού μεγέθους της ύφεσης για την τρέχουσα χρονιά.

Όμως, οι Επενδυτές εξωτερικού απέχουν επιδεικτικά από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στάση που δεν εξηγείται από τις γνωστές παθογένειες του Χ.Α. (ρηχότητα, χαμηλή συμμετοχή επενδυτικών κεφαλαίων κ.ο.κ.).

Είναι πιθανό επομένως να είναι ο φόβος για εξωγενείς διαταραχές που οδηγεί στην παρούσα στάση: Ο φόβος επιδείνωσης των ήδη τεταμένων Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο φόβος διατάραξης του ήδη βεβαρημένου, λόγω της πανδημίας, οικονομικού κλίματος, από την είσοδο της πολιτικής ζωής στη δίνη της σκανδαλολογίας, ή άλλες εξωγενείς διαταραχές (εξελίξεις στις ΗΠΑ ενόψει της τελικής φάσης της προεκλογικής περιόδου κ.α.) που μπορεί να οδηγήσουν σε κινήσεις βίαιων αποεπενδύσεων στις Αναδυόμενες Αγορές, στις οποίες κατατάσσεται και η Ελληνική.

“Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να βελτιωθεί η χαμηλή ορατότητα που χαρακτηρίζει, για την ώρα, τα δρώμενα στη Χώρα μας”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Ήπιες πιέσεις στο Ευρώ και στο Πετρέλαιο.

Κέρδη για τον Χρυσό, μικρότερα για το Ασήμι, προς τα $9200 υποχωρεί το Bitcoin.

Κατά 7,8% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 2007 και την πρώτη αύξηση από την έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

“Η οικονομία της Ευρωζώνης θα καταγράψει βαθύτερη ύφεση φέτος και η ανάκαμψή της το 2021 θα είναι μικρότερη απ’ όσο αναμένονταν προηγουμένως”, εκτιμά τώρα η Κομισιόν, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα με τις Θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ύφεση - ρεκόρ ύψους 8,7% φέτος και του χρόνου θα ανακάμψει κατά 6,1%. Στις αρχές Μαΐου προέβλεπε ύφεση 7,7% φέτος και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

“Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιήσουν τις ετήσιες Φθινοπωρινές διασκέψεις τους μέσω του διαδικτύου τον Οκτώβριο, εξαιτίας της πανδημίας”, σύμφωνα με επιστολή του πρόεδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς, προς τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διευθυντών του EFSF, η μη επιβολή της αύξησης του επιτοκίου για δάνεια που έλαβε η Ελλάδα. Η αξία του μέτρου είναι 103,64 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ο ESM αποφάσισε να αποδεσμεύσει τα 644,42 εκατ. ευρώ που δικαιούται η Χώρα, από τα κέρδη επί των Ελληνικών ομολόγων που είχαν οι Κεντρικές Τράπεζες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε μείωση της τιμής-στόχου για την μετοχή της Lamda Development στα 11 ευρώ, από 12,60 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Euroxx, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”.

Εκτιμά ότι η πανδημία θα επηρεάσει δυσμενώς την Εταιρεία το τρέχον έτος, μετά από τα ρεκόρ EBITDA που κατέγραφε από το 2014 και αναμένει πως φέτος τα καθαρά κέρδη θα περιοριστούν σε μόλις 0,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη μετά το 2020.

Η Χρηματιστηριακή αποτιμά τις παραδοσιακές δραστηριότητες της Lamda στα 612 εκατ. ευρώ, που υποδηλώνει πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δεν έχει συμπεριληφθεί το περιθώριο ανόδου του project. Πέραν της μεταβίβασης των μετοχών του Ελληνικού, άλλοι θετικοί καταλύτες, είναι η πιθανή IPO της Lamda Malls στο Χ.Α., κάτι που θα ενίσχυε τη ρευστότητα, ή και θα δημιουργούσε περιθώριο επιστροφής στους Μετόχους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 886η/7/7/2020 συνεδρίασή του, ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου της Lamda Development, για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή για διαπραγμάτευση νέων, κοινών, ανώνυμων, άυλων ομολογιών της στην κατηγορία διαπραγμάτευσης τίτλων σταθερού εισοδήματος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως €320.000.000.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 642,62 μονάδες (-2,01%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 645,17 (-1,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 644,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,78%.

Ο τζίρος στα 45,6 εκατ., από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Jumbo, Fourlis και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 25 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σταθερά χαμηλά παρέμειναν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση σημείωσε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.575 συμβόλαια).

Στα 5.589 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.221 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 942, 885 για τον Ιούλιο και 57 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.555) κινήθηκε μεταξύ 1.547 και 1.576 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελλάκτωρ, 5.500 Jumbo, 8.000 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.682), Alpha Bank (5.151), Πειραιώς (2.727), ΔΕΗ (633), Ελλάκτωρα (225), Εθνική (3.866), MIG (202), Lamda Development (215), Μυτιληναίος (213), Τέρνα Ενεργειακή (229).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.805, MIG 40.425, Alpha Bank 82.455, Εθνική 25.844, ΔΕΗ 10.366, Πειραιώς 13.339, Ελλάκτωρα 10.429.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                 Name of Issuer            NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Oceanwood Capital Management LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,60%

2020-05-21

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.181.123 τεμ., (από 42.959.723 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.566.701 τεμ. (20.566.701), ΔΕΗ 5.848.256 τεμ. (5.848.256), Eurobank 49.692.200 τεμ. (49.692.200), ΟΠΑΠ 1.319.393 τεμ. (1.319.393), Εθνική 10.101.113 (10.101.113), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v