Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2019

Σφηνάκια για ΙΝΤΕΡΚΟ, Audiovisual και τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Σφηνάκια για ΙΝΤΕΡΚΟ, Audiovisual και τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

ΙΝΤΕΡΚΟ: Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν ενδεχομένως να προκύψουν από την προσεκτική ανάγνωση των περυσινών οικονομικών καταστάσεων της Intercontinental-International ΑΕΕΑΠ (ΙΝΤΕΡΚΟ), σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων στοιχείων που αφορούν την εισηγμένη εταιρεία.

Πρώτον, ακόμη και αν δεν συνυπολογίσουμε τα έκτακτα λογιστικά κέρδη από την ανατίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων της (3,7 εκατ. ευρώ) το 2018 η Intercontinental-International ΑΕΕΑΠ σημείωσε θετικό καθαρό αποτέλεσμα 5,33 εκατ. ευρώ, εκ του οποίου θα μοιράσει στους μετόχους 3,774 εκατ. ευρώ (αφορολόγητη απόδοση 5,8%, με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ και το μέρισμα του 0,36 ευρώ).

Επίσης, η προοπτική των εσόδων της εταιρείας είναι μάλλον ανοδική, καθώς τμήμα των ακινήτων αποκτήθηκε πέρυσι και δεν απέδωσε σε δωδεκάμηνη βάση, ενώ παράλληλα σε σειρά συμβάσεων υπάρχει ρήτρα ετήσιας αύξησης ενοικίου με ποσοστά ανώτερα του πληθωρισμού.

Οι αγορές ακινήτων γίνονται κατά κανόνα έναντι τιμημάτων που οδηγούν σε υψηλές αποδόσεις ενοικίου (yields). Ενδεικτικά φέτος αποκτήθηκε ακίνητο στη Θεσσαλονίκη έναντι 1,186 εκατ., με καθαρή μισθωτική απόδοση 8,3% και ενοικιαστή υψηλής φερεγγυότητας (το Πλαίσιο).

Δεν λείπουν και τα κέρδη από… trading μικρών ακινήτων. Για παράδειγμα δύο ακίνητα που είχαν αγοραστεί τον Μάρτιο του 2018 προς 640 χιλ. ευρώ, πουλήθηκαν τον φετινό Φεβρουάριο προς 849 χιλ. ευρώ.

Η αποτίμηση της εταιρείας στο ΧΑ ανέρχεται στα 65,1 εκατ. ευρώ, όταν στις 31/12/2018 τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ανέρχονταν στα 73,2 εκατ. ευρώ (discount 11%).

Στο πλαίσιο της επικείμενης τακτικής γενικής συνέλευσης στις 3 Μαΐου θα ψηφιστεί η δυνατότητα έκδοσης ομολογιακών δανείων ύψους 19,1 εκατ. ευρώ, προκειμένου το ποσό αυτό να επενδυθεί σε νέα ακίνητα. Εκτιμάται ότι η καθαρή μισθωτική απόδοση των νέων ακινήτων θα υπερβαίνει το επιτόκιο των ομολογιακών δανείων, πράγμα που βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

ΥΓ: «Αγκάθι» η περιορισμένη εμπορευσιμότητα του τίτλου, κίνητρο το σενάριο περαιτέρω ανόδου των τιμών των ακινήτων στη χώρα μας, εξέλιξη ωστόσο που θα επηρεαστεί από τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

AUDIOVISUAL: «Η χρήση του 2019 θα είναι ιδιαίτερα καθοριστική για τον όμιλο, καθότι εντός αυτής εκτιμάται ότι θα έχουν ρυθμιστεί και οι υπολειπόμενες τραπεζικές υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, με σαφώς ευνοϊκότερους όρους, ενώ θα έχει δρομολογηθεί ένα σημαντικό μέρος του επιχειρησιακού πλάνου της διοίκησης».

Αυτά αναφέρει η διοίκηση της Audiovisual στις λογιστικές καταστάσεις του 2018, ωστόσο είναι φανερό πως αν η εισηγμένη δεν αρχίσει να ανεβάζει με ταχείς ρυθμούς τις οικονομικές της επιδόσεις, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Και αυτό, γιατί ακόμη και αν -όπως προσδοκά η διοίκηση- οι υπολειπόμενες προς ρύθμιση τραπεζικές υποχρεώσεις καταστούν φέτος μακροπρόθεσμες, το κεφάλαιο κίνησης θα εξακολουθήσει να παραμένει αρνητικό κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία της 31ης/12/2018.

Επίσης, όσο και αν οι τραπεζικές υποχρεώσεις επιμηκυνθούν, η εισηγμένη θα πρέπει κάποτε να επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία. Ειδικότερα, το 2018 η Audiovisual υποχρεώθηκε σε ζημίες προ φόρων 7,98 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι κατέγραψε έκτακτα λογιστικά κέρδη 15,5 εκατ. ευρώ από την προεξόφληση δανειακών υποχρεώσεων 36 εκατ. ευρώ που ρυθμίστηκαν πέρυσι.

Και τέλος, η θέση των μετόχων μειοψηφίας θα επιδεινωθεί περαιτέρω καθώς θέμα χρόνου είναι να μετατραπούν σε κοινούς και οι 29.779.806 προνομιούχοι τίτλοι που κατέχει ο βασικός μέτοχος. Ουσιαστικά δηλαδή, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας είναι 132.627.278 και η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Audiovisual υπολογίζεται στο καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 33,15 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως μετά τη μελλοντική μετατροπή των προνομιούχων τίτλων σε κοινούς, το ποσοστό του βασικού μετόχου θα ανεβεί ακόμη πιο ψηλά από το τρέχον, το οποίο ήδη υπερβαίνει κατά τι το 90%.

 

ΜΕΛΙΤΗ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ: Ένα πολύ μεγάλο «αν» χαρακτηρίζει το σενάριο διεκδίκησης της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης από γκρουπ μεγάλων εγχώριων βιομηχανιών που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια (ElvalHalcor, Eπίλεκτoς, ΜΕΛ, Χαλυβουργία Ελλάδος, ΤΙΤΑΝ, Ηρακλής). 

Όχι τόσο γιατί… όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει, όσο κυρίως επειδή μέχρι στιγμής -όπως δηλώνεται στο Euro2day.gr- το project δεν βγαίνει.

«Το κυριότερο είναι να διαπιστώσουμε ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για εμάς και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Αναμένουμε…» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

 

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: Στις 28 Φεβρουαρίου το Euro2day.gr έγραφε «Ευρωσύμβουλoι: Έτος αναδιάρθρωσης το 2019 - Στόχος η μείωση των δανείων». Επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα, η εισηγμένη ανακοίνωσε χθες την πώληση και του υπόλοιπου 26% που κατείχε στην εταιρεία «Γνώμων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v