Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 22 2019

Το μακροπρόθεσμο στοίχημα στην ΑΝΔΡΟ και τα εγκαίνια της Optima

Το μακροπρόθεσμο στοίχημα στην ΑΝΔΡΟ και τα εγκαίνια της Optima

OPTIMA BANK. Τις επόμενες ημέρες -όπως πληροφορούμεθα- αναμένεται να ανοίξει στο Ψυχικό το πρώτο νέο κατάστημα της Optima Bank (πρώην Επενδυτικής Τραπέζης Ελλάδος, IBG), μετά το πέρασμά της στον όμιλο της Μotor Οil.

Ο σχεδιασμός μιλάει για περίπου δέκα καταστήματα έως το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2020, με κυριότερες δραστηριότητες την άντληση καταθέσεων, τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη διάθεση καρτών.

Αυτό που αναμένει τώρα η αγορά είναι ο χρόνος στον οποίο θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Optima Bank, το ύψος αυτής, αλλά και το ποσοστό συμμετοχής τρίτων επενδυτών, προκειμένου η συμμετοχή της Motor Οil να περιοριστεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το τρέχον 100%.


ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ. Οι επενδυτές του ΧΑ έχουν κουραστεί εδώ και τόσα χρόνια να βλέπουν την -μοναδική πλέον ΑΕΕΧ- Alpha Trust Ανδρομέδα να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι της εσωτερικής της αξίας. Στα 24,6 εκατ. ευρώ η χρηματιστηριακή της αξία στις 30/9/2019, στα 30,26 εκατ. η καθαρή αξία του χαρτοφυλακίου της κατά την ίδια ημερομηνία. Μιλάμε για ένα discount της τάξεως του 19%.

Από την άλλη πλευρά, η τιμή της ΑΝΔΡΟ στο ταμπλό του ΧΑ έχει περίπου διπλασιαστεί κατά την τελευταία τριετία, πέρα από τις όποιες χρηματικές διανομές έχουν μεσολαβήσει. Κι επίσης, σε βάθος χρόνου, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης υπήρξε πολύ πιο αποτελεσματική από την αντίστοιχη πορεία του Γενικού Δείκτη Συνολικής Απόδοσης του ΧΑ.

Για παράδειγμα, από τον Ιούλιο του 2000 έως και τον 9ο του 2019, η εσωτερική αξία της ΑΝΔΡΟ ανέβηκε κατά 71,63%, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης υποχώρησε κατά 60,65%. Αντίστοιχα από τον Οκτώβριο του 2011 έως και το τρίτο φετινό τρίμηνο, η εσωτερική αξία της ΑΝΔΡΟ ανέβηκε κατά 122,6%, κατά τριπλάσιο δηλαδή ποσοστό σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη Συνολικής Απόδοσης (+36,6%).

Προφανώς, όσοι εμπιστεύθηκαν σε μακροπρόθεσμη βάση τη μετοχή, μόνο χαμένοι δεν βγήκαν…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v