Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bitcoin: Τι βλέπει τώρα το πιο δημοφιλές μοντέλο πρόβλεψης

Γιατί το αναθεωρημένο μοντέλο πρόβλεψης της τιμής για το δημοφιλές κρυπτονόμισμα «δίνει» εκτίναξη της τιμής του ως το 2024. Οι προβλέψεις του περίφημου «Plan B», οι 4 φάσεις του bitcoin και τι δείχνει η ιστορία για την κίνησή του μετά το halving.

Bitcoin: Τι βλέπει τώρα το πιο δημοφιλές μοντέλο πρόβλεψης

Δηλώστε τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια "Επενδύσεις και trading στα κρυπτονομίσματα" που διοργανώνει το Euro2day.gr με το Βασίλη Παζόπουλο, πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο με πολυετή ενασχόληση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Αποφύγετε τις παγίδες και μεγιστοποιήστε την απόδοσή σας με μεθόδους και τακτικές που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη! Δηλώστε συμμετοχή τώρα σε προνομιακή τιμή Early Bird.

 

Το ενδιαφέρον της κοινότητας του bitcoin, όπως είναι λογικό, μονοπωλεί το τρίτο halving που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μόλις μία εβδομάδα από σήμερα! Η ανυπομονησία είναι έκδηλη, γιατί πρόκειται για το σημαντικότερο halving που ίσως πραγματοποιηθεί ποτέ. Στα προηγούμενα δύο, το ενδιαφέρον ήταν μικρότερο, γιατί μικρή ήταν η ίδια η κοινότητα.

Από τότε έχουν συμβεί τόσα πολλά, που αν συγκρίνουμε το σημερινό οικοσύστημα των crypto με εκείνο που ήταν πριν μόλις 4 χρόνια, είναι σαν να συγκρίνουμε δύο διαφορετικά σύμπαντα. Χρειαζόμαστε διαβατήριο να περάσουμε από τον ένα χωροχρόνο στον άλλο. Απαρτίζεται από διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετική κατηγορία συμπεριφορών, διαφορετικά πορτοφόλια.

Ενδεικτικό της εκτόξευσης του ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ποσοστό όσων ψάχνουν το «Bitcoin Halving» στο Google Search. Έχει κυριολεκτικά δεκαπλασιαστεί!

Το τωρινό halving θα είναι κατά πάσα πιθανότητα σημαντικότερο και από τα επόμενα. Ο λόγος είναι πως όταν θα συμβεί το επόμενο, μετά από 4 περίπου χρόνια, θα έχει ήδη παραχθεί το 94% των bitcoin που πρόκειται να υπάρξουν ποτέ!

Πολλοί νομίζουν πως αμέσως μετά το halving στις 12 Μαΐου θα αρχίσει να ανεβαίνει ασυγκράτητα η τιμή του bitcoin. Αν κρίνουμε με βάση το παρελθόν, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Τις προηγούμενες φορές δεν υπήρξε καμία άνοδος για εβδομάδες ή και μήνες. Η ανοδική κίνηση ξεκίνησε μετά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως να επικρατεί η λογική «αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός». Ίσως κάποιοι απογοητεύονται επειδή νομίζουν πως θα αρχίσει αμέσως ανοδικό ράλι και αντιλαμβανόμενοι πως κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά, αποχωρούν απογοητευμένοι.

Αν τελικά ξεκινήσει ένα ανοδικό κύμα, σε τι ποσοστό ανόδου αναμένεται; Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να είναι σημαντικό. Την πρώτη περίοδο πολλαπλασίασε την τιμή του 100 φορές, τη δεύτερη, 40 φορές.

Πάνω που οι υπολογισμοί και οι εικασίες δίνουν και παίρνουν, δημοσίευσε το αναθεωρημένο του μοντέλο πρόβλεψης Stock to Flow ο περίφημος Plan B. Ο Plan B (https://twitter.com/100trillionUSD) είναι ένας χρήστης του Twitter, ο οποίος ισχυρίζεται πως είναι υψηλόβαθμο στέλεχος σε hedge fund της Wall Street, που θέλει να παραμείνει ανώνυμος. Το προηγούμενο μοντέλο που είχαμε παρουσιάσει από το euro2day.gr
αναδείχθηκε ως το πιο δημοφιλές από όλα τα μοντέλα πρόβλεψης που αφορούν την τιμή του bitcoin. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά για να το ξαναθυμηθείτε, γιατί θα σας βοηθήσει στην κατανόηση της νέας ανάλυσης.

Η ανανεωμένη εκδοχή του μοντέλου είναι ακόμα πιο αισιόδοξη. Προβλέπει πως η αξία του ενός bitcoin, το αργότερο το 2024, θα ανέλθει μέχρι και 288.000 δολάρια το ένα. Η συνολική κεφαλαιοποίησή του θα φτάσει τα 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Εν συντομία, το βασικό σκεπτικό στον υπολογισμό είναι η αναλογία του ρυθμού της εμφάνισης νέων ποσοτήτων σε χρυσό, ασήμι και το bitcoin, επί των υφιστάμενων. Όσο μικρότερος είναι τόσο πιο σπάνιο γίνεται, άρα τόσο μεγαλύτερη αξία έχει. Το μοντέλο δεν μένει σε αυτό το αυτονόητο συμπέρασμα, αλλά μπόρεσε να το ποσοτικοποιήσει.

Στο καινούργιο μοντέλο, ο Plan B αφαιρεί τον παράγοντα χρόνο και κάνει την υπόθεση ότι σε διαφορετικές φάσεις, τα περιουσιακά στοιχεία αποκτούν εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Οι μεταβάσεις είναι συχνά ασυνεχείς. Κλασικό παράδειγμα των μεταβαλλόμενων φάσεων είναι το νερό. Το νερό υπάρχει σε τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις: στερεό, υγρό, αέριο, ιονισμένο. Είναι πάντοτε νερό, αλλά έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες σε κάθε φάση.

Το ίδιο συνέβη και με το αμερικάνικο δολάριο. Στην αρχή, ήταν χρυσό νόμισμα. Κατόπιν έγινε χαρτί που είχε αντίκρισμα σε χρυσό. Σήμερα, δεν έχει κάποιο αντίκρισμα παρά μόνο την πίστη! Δημιουργείται από το χρέος. Ο Plan B ισχυρίζεται πως παρόλο που πάντοτε ονομαζόταν δολάριο, είχε εντελώς διαφορετικές ιδιότητες σε αυτές τις τρεις φάσεις.

Το ίδιο ισχύει και για το bitcoin, μόνο που οι φάσεις του ήταν πιο απότομες, αφού συνέβησαν σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι φάσεις χωρίζονται από ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Και είναι λογικό. Το bitcoin, όσο είχε κεφαλαιοποίηση 1 εκατομμύριο, ήταν πολύ διαφορετικό από το bitcoin με κεφαλαιοποίηση λίγων δισεκατομμύριων, όταν και έφτασε να κοστίζει όσο μια ουγγιά χρυσό. Στη σημερινή φάση, που αξίζει τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο. Ένα περιουσιακό στοιχείο που απολαμβάνει νομικής υποστήριξης σε Ιαπωνία και Αυστραλία και που διαπραγματεύονται τα futures του στη Wall Street από αξιοσέβαστες θεσμικές οντότητες, όπως η CME και η Bakkt.

Κάθε φάση του bitcoin αντιστοιχεί και σε ένα διαφορετικό αφήγημα, διαφορετική ερμηνεία. Πρόκειται για σχεδόν διαφορετικά περιουσιακά στοιχεία. Το ενδιαφέρον είναι πως σε κάθε φάση καθοριστική συμβολή είχε το halving, καθώς αυτό είναι που καθορίζει την σπανιότητα.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται οι 4 φάσεις του bitcoin, καθώς επίσης ο χρυσός και το ασήμι. Σήμερα το bitcoin βρίσκεται ανάμεσα στο αρχικό του στάδιο (μικρής αξίας) και στον χρυσό (μεγάλης αξίας). Έτσι ο Plan B προσδιορίζει μαθηματικά την προβλεπόμενη αξία του στις 288.000 δολάρια, για την περίοδο 2020-2024.

Στα αγγλικά ολόκληρη η ανάλυση είναι εδώ.

Στα ελληνικά, σε μετάφραση του Γιώργου Αγαθαγγέλου είναι εδώ.

Σεμινάρια και βιβλίο

Αναρτήθηκαν οι ημερομηνίες σεμιναρίων του Μαΐου. Το επόμενο διάστημα τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται ΜΟΝΟ μέσω Internet. Διεξάγονται σε γκρουπ 6 ατόμων, ζωντανά, σαν να είμαστε δίπλα. Εγγραφές πραγματοποιούνται στο https://www.media2day.gr/seminars

Εξηγούμε τις ιδιαιτερότητες του bitcoin και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να αγοράσετε με τον φτηνότερο και ασφαλέστερο τρόπο. Τελειώνοντας θα έχετε αποκτήσει ένα μικρό ποσό από τα πρώτα σας κρυπτονομίσματα.

Ανεξάρτητα από τα σεμινάρια, μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο για το bitcoin, επιλέγοντας μια οποιαδήποτε ημερομηνία και πατώντας εγγραφή. Στην επιλογή «Πακέτο συμμετοχής» διαλέγετε το «Βιβλίο Σημειώσεων».

Το βιβλίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο εξηγούμε τι είναι το bitcoin και τον μοναδικό τρόπο λειτουργίας του. Στο δεύτερο, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε επενδυτικά τον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v