Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο «κοκκίνισε» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Ενισχύεται το ευρώ.

Υποχώρησαν οι ευρωαγορές καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες ενός πιθανού εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Κίνα «έσπασε τη συμφωνία» και διεμήνυσε πως θα αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς εάν δεν υπάρξει διευθέτηση.

«Βλέπετε τους δασμούς που επιβάλλουμε;» είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του σε μια δημόσια συγκέντρωση στη Φλόριντα. «Επειδή έσπασαν τη συμφωνία (...). Αθέτησαν τη συμφωνία. Λοιπόν έρχονται αεροπορικώς. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έρχεται αεροπορικώς, αλλά έσπασαν τη συμφωνία. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Λοιπόν θα πληρώσουν». Εάν «δεν κλείσουμε συμφωνία» η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «εισπράττουμε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν -η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η ΕΕ- απέρριψαν σήμερα «το τελεσίγραφο» του Ιράν, το οποίο χθες τους έδωσε διορία 60 ημερών προτού παραιτηθεί και από άλλες δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία, για τέταρτη φορά θα προσπαθήσει η Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ στο κοινοβούλιο της Βρετανίας και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Μετά από τρεις βαριές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης των Εργατικών, για να εγκριθεί η συμφωνία που έκλεισε η ίδια με το μπλοκ.

Η Πρωθυπουργός είπε σε ανώτερα στελέχη του κόμματός της, ότι επιθυμεί να γίνει η ψηφοφορία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,65% στις 375 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,87% στις 7.207 μονάδες, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,69% στις 11.973 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,93% στις 5.313 μονάδες.

Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κινήθηκε χαμηλότερα 1,43% στις 9.095 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,82% στις 20.818 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,1% στα 61,43 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% έναντι του δολαρίου στο 1,1228 από 1,1193 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v