Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Κλειστό το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη λόγω αργίας. Ενισχύονται οι διεθνείς μετοχές, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος έκλεισε το εμπορικό μέτωπο με το Μεξικό, ενώ πέφτουν και οι τόνοι με το Πεκίνο. Ξαναπήραν την ανηφόρα οι κινεζικές εξαγωγές τον Μάιο.

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι δασμοί στο Μεξικό θα ανασταλούν επ’  αόριστον.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται 0,5%, στο Παρίσι ο CAC επίσης κατά 0,3%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 0,5%, ενώ στο Μιλάνο ο ΜΙΒ κατά 0,4%. Κλειστό το χρηματιστήριο στη Φρανκφούρτη λόγω αργίας (Whit Monday).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει πίσω και κλείνει ένα εμπορικό μέτωπο, καθώς μέσω Twitter, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη» πως το Μεξικό θα πατάξει τη μετανάστευση από την Κεντρική Αμερική, την ώρα που οι δύο γειτονικές χώρες εμφανίζονται να έχουν φτάσει σε συναίνεση.

Οι New York Times μετέδωσαν το Σάββατο ότι το ντιλ για την αποφυγή των δασμών περιλαμβάνει δράσεις που το Μεξικό έχει συμφωνήσει να κάνει.

«Το Μεξικό δεσμεύθηκε να λάβει σθεναρά μέτρα για να ανακόψει το κύμα της μετανάστευσης μέσω Μεξικού προς τα νότια σύνορά μας. Αυτό θα μειώσει σημαντικά, ή θα εξαλείψει, την παράνομη μετανάστευση από το Μεξικό στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ.

Οσον αφορά το μέτωπο με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα λάβει την απόφαση του σχετικά με την επιβολή περαιτέρω δασμών στην Κίνα μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του στην Ιαπωνία, αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε στο CNBC, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν

«Πρέπει να δούμε πράξεις και ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Μνούτσιν. «Ο πρόεδρος θα αποφασίσει μετά τη συνάντηση» πρόσθεσε. 

Υψηλότερα και τα χρηματιστήρια στην Ασία, με τον Hang Seng στο Χονγκ-Κονγκ να ενισχύεται 2%, μετά τη δημοσίευση των ισχυρών εμπορικών στοιχείων της Κίνας για τον Μάιο.

Αναπάντεχη επιστροφή σε ανάπτυξη σημείωσαν οι κινεζικές εξαγωγές τον Μάιο, παρά τους υψηλότερους δασμούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι εισαγωγές υποχώρησαν με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων τριών σχεδόν ετών, σε μία ακόμη ένδειξη αδύναμης εγχώριας ζήτησης, που θα μπορούσε να οδηγήσει το Πεκίνο σε περαιτέρω κίνητρα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ η αγορά ανέμενε μέτρια πτώση ύψους 3,8% σε ετήσια βάση, μετά την πτώση κατά 2,7% τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v