Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο το εμπόριο ΗΠΑ- Ε.Ε. Υποχωρεί το ευρώ. Σε νέο χαμηλό τριών μηνών ο χρυσός.

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωαγορές μετά από δημοσιεύματα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει εκ νέου να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα κατά έξι μήνες.

Παραμένοντας στο εμπόριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα του εμπορικού αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτιζερ για κλείσιμο περιορισμένης εμπορικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με επιστολή από την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ που δημοσιεύει το Politico την Τρίτη.

«Ρωτήσατε αν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε γρήγορα μια μικρή δέσμη δασμολογικών μειώσεων σε ένα περιορισμένο σύνολο βιομηχανικών και αλιευτικών προϊόντων. Αναφέρατε τους αστακούς και τα χημικά προϊόντα ως δύο τομείς, στους οποίους οι ΗΠΑ θα καλωσόρισαν τις περικοπές δασμών από την ΕΕ», σημείωσε η Μάλμστρομ στην επιστολή της προς τον Λάιτιζερ, στις 6 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, βελτιώθηκε η διάθεση των Γερμανών επενδυτών τον Νοέμβριο, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου ZEW. Αιτία για την κίνηση είναι οι θετικές εμπορικές προοπτικές, καθώς πέφτουν οι τόνοι στις εμπορικές διαμάχες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το επενδυτικό κλίμα έκανε άλμα στις -2,1 μονάδες, από -22,8 τον Οκτώβριο και ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη άνοδο, στις -13.

Παράλληλα, περικοπές στις θέσεις εργασίας έκαναν οι εργοδότες στη Βρετανία, προχωρώντας μάλιστα στις μεγαλύτερες μειώσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζοντας ότι η αγορά εργασίας κατεβάζει ταχύτητα, καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε ξανά στο 3,8%, στο πιο χαμηλό σημείο από τις αρχές του 1975. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις στα στοιχεία της Τρίτης –πτώση απασχόλησης, πιο αδύναμη αύξηση μισθών και μειωμένες κενές θέσεις εργασίας- που δείχνουν ότι η αγορά εργασίας γίνεται πιο αδύναμη.

Στο εταιρικό μέτωπο, ξεπέρασε τις προσδοκίες η Deutsche Post όσον αφορά τα κέρδη τρίτου τριμήνου, τα οποία έφτασαν στα 942 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. πριν από έναν χρόνο. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, τα καθαρά κέρδη ήταν 561 εκατ. ευρώ, από 146 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 4,7%, στα 15,55 δισ. Ηταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για 15,46 δισ. σύμφωνα με την εκτίμηση του FactSet.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,39% στις 406 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,5% στις 7.365 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,65% στις 13.283 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,44% στις 5.919 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 0,4% στα 57,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.452 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1017 από 1,1035 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v