Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο και εμπόριο «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 286 μονάδες. Στον πάγο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Σε χαμηλό 18 μηνών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 5,7% για το πετρέλαιο.

Πετρέλαιο και εμπόριο «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον ενεργειακό κλάδο μετά τη «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 5,7% στα 57,91 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του Brent κινήθηκε χαμηλότερα 4,6% στα 67,76 δολ.

Στο μεταξύ, έχουν παγώσει οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας μετά την επιβολή επιπλέον δασμών από την Ουάσιγκτον και τα αντίμετρα από το Πεκίνο.

Επιπλέον, το "βέτο" της Google στην κινεζική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Huawei, στάση την οποία υιοθέτησαν και άλλες εταιρείες, όπως η Intel και η Qualcomm, τέντωσε ακόμη περισσότερο το σκοινί στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, οι τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στην Κίνα έχουν ζητήσει αποζημιώσεις από την αμερικανική εταιρία παραγωγής αεροσκαφών Boeing, για το παρατεταμένο χρονικό διάστημα της καθήλωσης στο έδαφος των αεροσκαφών του τύπου Boeing 737 Max 8.

Οι αεροπορικές εταιρίες Air China, China Southern Airlines και China Eastern Airlines, ζητούν επίσης, αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις σε προηγούμενες παραδόσεις αεροσκαφών.

Στο μέτωπο της απασχόλησης ο αριθμός των Αμερικανών οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι Αναλυτές, κοντά σε χαμηλό 50 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις διολίσθησαν στο επίπεδο των 211.000 την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαΐου, από 225.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Αναλυτές περίμεναν πτώση στις 215.000.

Παράλληλα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Απρίλιο, μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες ανόδου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις βούτηξαν 6,9%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 673.000. Οι αναλυτές του Marketwach προέβλεπαν πτώση στις 670.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,11% ή 286 μονάδες στις 25.490, ο S&P σημείωσε πτώση 1,19% στις 2.822 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,58% στις 7.628 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+1,7%) και Intel Corp. (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των United Technologies (-3,6%) και Dow Inc.(-3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,9% στα 1.285 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1181 δολ. από 1,1153 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε σε χαμηλό 18 μηνών και συγκεκριμένα στο 2,31%, σημειώνοντας πτώση επτά μονάδων βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v