Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: «Γέφυρες» με τους συνδικαλιστές χτίζει ο CEO

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας John Hourican με εγκύκλιο του προς το προσωπικό ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ για το 2018.

Τράπεζα Κύπρου: «Γέφυρες» με τους συνδικαλιστές χτίζει ο CEO

Γέφυρες με την ΕΤΥΚ κτίζει η ανώτατη διεύθυνση της Τρ. Κύπρου αναγνωρίζοντας πλέον ότι η συμπόρευση με την οργάνωση των εργαζομένων στην επίτευξη του στόχου για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας αποτελεί μονόδρομο.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας John Hourican με εγκύκλιο του προς το προσωπικό ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ της Τράπεζας να παραχωρήσει την ετήσια προσαύξηση και την ΑΤΑ για το 2018.

Η Τράπεζα επεδίωξε κατά τη διάρκεια του έτους να αλλάξει τον καθολικό τρόπο καταβολής της ετήσιας προσαύξησης στη βάση της απόδοσης. Κάτι όμως που προσέκρουσε στην αντίδραση της συντεχνίας, που επικαλούμενη τη σύμβαση μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ, κατάφερε να εξοστρακίσει την προσπάθεια της διοίκησης.

Σε χθεσινό του μήνυμα στους υπαλλήλους ο κ. Hourican στέλλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η τράπεζα θα επιδιώξει, όχι με μονομερείς διαδικασίες αλλά σε συνεργασία με τη συντεχνία, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας και προαγωγών.

Μεταξύ τράπεζας και ΕΤΥΚ, είχε προκύψει από τις αρχές του έτους, εργατική διαφορά με αφορμή την αξίωση της τράπεζας για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων και από την άλλη την απαίτηση της συντεχνίας να σεβαστεί η εργοδοτική πλευρά τις πρόνοιες της σύμβασης και να δώσει την προσαύξηση.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχθηκαν τη μεσολάβηση της υπουργού εργασίας και προσήλθαν στο τραπέζι του διαλόγου. Την ίδια ώρα όμως αποδέχθηκαν άτυπα και τον όρο που είχε θέσει η κ. Αιμιλιανίδου να υπάρξει όσο μεσολαβούσε η ίδια, «απόλυτο εμπάργκο δηλώσεων και διαρροών», κάτι που σεβάστηκαν τα δύο μέρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η StockWatch από όλα τα επηρεαζόμενα μέρη, δηλαδή, το υπουργείο εργασίας, την Τρ. Κύπρου και την ΕΤΥΚ, η κ. Αιμιλιανίδου, μετά από μακρές μεσολαβητικές συναντήσεις, υπέδειξε προς την εργοδοτική πλευρά, ότι δεν θα μπορούσε να εμμένει στη θέση της για κατάργηση των αυτόματων αυξήσεων.

Την ίδια ώρα, η Τρ. Κύπρου αποδεχόμενη τη σύσταση της υπουργού εργασίας, φαίνεται να έχει «κερδίσει» νόμιμα το δικαίωμα να θέσει αίτημα για εκσυγχρονισμό του συστήματος μισθοδοσίας, στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης.

Η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην Τράπεζα Κύπρου εκκρεμεί από τον Δεκέμβριο του 2017.

Πρόσφατα, όπως επιβεβαίωσε η ΕΤΥΚ, η οργάνωση με επιστολή της προς την τράπεζα είχε προειδοποιήσει με λήψη δυναμικών μέτρων πριν το τέλος του έτους, αν δεν αποδεχόταν να δώσει την προσαύξηση και την ΑΤΑ στο προσωπικό.

Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι εντός του 2019 θα ξεκινήσουν εντατικές διαπραγματεύσεις, όχι μόνο για το επίμαχο θέμα του συστήματος μισθοδοσίας, αλλά και για τα αιτήματα που αναμένεται να θέσει εντός των ημερών η ΕΤΥΚ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το διορισμό του που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της τράπεζας ο κ. Hourican. Αυτό αποτυπώνει τη μεγάλη σημασία που δίνει η διοίκηση της BOCH σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθοδοσίας και την εξοικονόμηση του εργατικού κόστους.

Το εργατικό κόστος στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχεται σε ετήσια βάση στα €228 εκ.

Είναι ενδεικτικές οι αναφορές του ιρλανδού CEO στη χθεσινή εγκύκλιο του προς το προσωπικό, που αποτυπώνουν την αποφασιστικότητα της τράπεζας να χαράξει τομές στο επίμαχο θέμα της μισθοδοσίας και ειδικότερα στην αλλαγή του τρόπου παραχώρησης αυτόματων αυξήσεων.

Ο κ. Hourican χαρακτηρίζει παρωχημένες μεν τις σχετικές πρόνοιες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων σε ότι αφορά τις αλλαγές του συστήματος μισθοδοσίας, αλλά την ίδια ώρα αναγνωρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς επισημαίνοντας την ανάγκη, ότι κάτι τέτοιο θα γίνει κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΕΤΥΚ.

Ο CEO της Τρ. Κύπρου, υποδεικνύει προς το προσωπικό ότι η επίτευξη συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος μισθοδοσίας είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη, όπως σημειώνει, υγιή πορεία της τράπεζας και των προοπτικών της.

Στην εγκύκλιο του ο κ. Hourican φρόντισε να αναγνωρίσει τις θυσίες, κατά την έκφραση του, που έχει κάνει το προσωπικό από το 2013 για να βοηθηθεί η τράπεζα να σταθεί στα πόδια της και θεωρεί την παραχώρηση της προσαύξησης και της ΑΤΑ ως ανταμοιβή των προσπαθειών των υπαλλήλων. Αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρές προκλήσεις.

ΠΗΓΗ: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v