Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα μας επηρεάσουν οι αποφάσεις της ΕΕ

Η Τουρκία απορρίπτει ως «μεροληπτικές» τις αποφάσεις της ΕΕ. Δεν χρειάζεται να πάρουμε και πολύ στα σοβαρά τα μέτρα της ΕΕ, λέει ο Τσαβούσογλου.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα μας επηρεάσουν οι αποφάσεις της ΕΕ

Οι αποφάσεις της ΕΕ δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια πρώτη αντίδραση στα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η ΕΕ για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε πως «δεν χρειάζεται να πάρουμε και πολύ στα σοβαρά» τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας. "Αυτά είναι απλά πράγματα. Δεν είναι πράγματα που θα μας επηρεάσουν" είπε και συνέχισε "Έχουμε τρία πλοία εκεί, Θεού θέλοντος θα στείλουμε ένα τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο το δυνατόν συντομότερα. Ας καταλάβουν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία με τέτοιες μεθόδους".

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την ΕΕ προκατειλημμένη έναντι των Τουρκοκυπρίων, λέει πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου, ενώ αφήνει και αιχμές για το ότι η ΕΕ έλαβε αυτές τις αποφάσεις στην τρίτη επέτειο από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφορικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει ως εξής:

«Τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες (15 Ιουλίου) με κανέναν τρόπο δεν θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά τα συμπεράσματα δείχνουν πόσο προκατειλημμένη και μεροληπτική είναι η ΕΕ σε ό,τι αφορά την Κύπρο καθώς δεν κάνουν καμία αναφορά στου Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της Νήσου, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξή τους στην Κύπρο.

Αυτά τα συμπεράσματα είναι τα τελευταία παραδείγματα του πώς το δίδυμο Ελληνοκυπρίων-Ελλήνων καταχρώνται το γεγονός ότι είναι μέλη της ΕΕ για χάρη των μαξιμαλιστικών θέσεών τους και του πώς οι άλλες χώρες της ΕΕ είναι καθοριστικής σημασίας από αυτή την άποψη.

Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει στο παρελθόν, οι δραστηριότητές μας στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν δύο διαστάσεις: την προστασία των δικαιωμάτων μας στην υφαλοκρηπίδα μας και την προστασία των ίσως δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, που είναι συνιδιοκτήτες της Νήσου, στους υδρογονάνθρακες της Νήσου.

Στο πλαίσιο της πρώτης διάστασης, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση για να οριοθετηθούν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, προτού επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Επειδή η λεγόμενη Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πραγματικό κράτος στα μάτια της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ καθώς δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους από το 1963. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που ιδρύθηκε με βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, έπαψε να υφίσταται το 1963. Ο λόγος για τον οποίο το Κυπριακό ζήτημα παραμένει άλυτο μέχρι σήμερα είναι η μη αποδοχή από τους Ελληνοκύπριους της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων από το 1963. Ο συνομιλητής της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης είναι η ΤΔΒΚ, όχι η Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να κατανοήσει και να συμβάλει εποικοδομητικά στο Κυπριακό ζήτημα, αν δεν αναγνωρίσει τα γεγονότα αυτά, και θεωρήσει τους Τουρκοκύπριους όχι ως μειονότητα αλλά ως συνιδιοκτήτη του νησιού.

Ως προς τη δεύτερη διάσταση, η λύση είναι δυνατή μόνο εάν υπάρξει εγγύηση για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση των Τουρκοκυπρίων για περιεκτική συνεργασία, η οποία έγινε στις 13 Ιουλίου του 2019, και η οποία στηρίζεται πλήρως από τη χώρα μας, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για μια λύση.

Η προτίμηση της ΕΕ να παίρνει αποφάσεις κατά της Τουρκίας αντί να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία αυτή και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να έρθουν κοντά στο Νησί σε ό,τι αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων, είναι μια αναποτελεσματική, μη ρεαλιστική και μη εποικοδομητική συμπεριφορά.

Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει και τα δικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με αποφασιστικότητα, και θα ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητές της προς τον σκοπό αυτόν. Η ΕΕ, που δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους από τις 26 Απριλίου του 2004, δεν έχει κανέναν λόγο να μας πει ως προς αυτό.

Είναι επίσης αποκαλυπτικό να παρατηρήσει κανείς πως οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σε μια πολύ σημαντική ημέρα για τον τουρκικό λαό, την τρίτη επέτειο της ειδεχθούς απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v