Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Πράσινο φως για συντάξεις και μηνύματα για τράπεζες

Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας στο προσκήνιο και η επικύρωση της σύστασης της Κομισιόν για έναρξη διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Χαμηλοί τόνοι για Ελλάδα αλλά και πιέσεις για τις τράπεζες. Αναμένεται σκληρότερη η δεύτερη έκθεση.

Eurogroup: Πράσινο φως για συντάξεις και μηνύματα για τράπεζες

Βρυξέλλες, ανταπόκριση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σήμερα θα βάλουν και τυπικά «τελεία» στο θέμα των συντάξεων, κλείνοντας το κεφάλαιο της προοπτικής περικοπής τους οριστικά.

Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας κρίθηκε συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ και έτσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρακολουθήσει το «ντέρμπι» μεταξύ του Ιταλού ομολόγου του και των υπολοίπων. Ενα «ντέρμπι» που είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που βίωσε η Ελλάδα τη διετία 2015-2016.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε σε αξιωματούχους της Κομισιόν και ενώ ο πρόεδρός της Ζ. Κ. Γιούνκερ και ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί βρίσκονταν καθ' οδόν για την Αργεντινή και τη σύνοδο των G20, o Λουτζί ντι Μάιο εθεάθη στους διαδρόμους της Κομισιόν να βγαίνει από το γραφείου της επιτρόπου M. Vestager και να μπαίνει στο γραφείο της επιτρόπου Μ. Thyssen. Και μπορεί οι δύο επίτροποι να ασχολούνται με την απασχόληση, όμως η κα Vestager φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον κ. Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων για το θέμα της Ιταλίας, η ίδια φερόταν να αμφιταλαντεύεται για τη σκληρή γραμμή, ενώ στις αρχές θεωρείτο «γεράκι».

Βεβαίως, για τη χώρα μας δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς υπάρχουν έντονες πιέσεις για τον τραπεζικό τομέα και επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις ότι απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις. Το θέμα είχε τεθεί και στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, αλλά αποφασίστηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Ομως, στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας (enhanced surveillance) της χώρας μας, ο δεύτερος έλεγχος δηλαδή από τους πιστωτές, που θα γίνει στις αρχές του χρόνου, αναμένεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, να είναι «σκληρότερος». Και αυτό γιατί η ΕΚΤ, ο SSM και η Κομισιόν θεωρούν ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι τώρα, ενώ σε συζητήσεις που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες έχει αναφερθεί ακόμα και η προοπτική συγχωνεύσεων και εξαγορών ελληνικών τραπεζών.

Επειδή η δεύτερη αξιολόγηση συνδέεται με την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα μέσω των προγραμμάτων (SMPs, ANFAs), ο έλεγχος θα είναι αυστηρότερος σε όλους τους τομείς και κυρίως στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Κυβερνητικές πηγές «γκρινιάζουν» υποστηρίζοντας ότι αρκετές ιδιωτικοποιήσεις «σκαλώνουν» σε διάφορες αιτιάσεις της Κομισιόν, ενώ δεν αποκλείουν και καθυστερήσεις καθώς, λόγω της τελευταίας χρονιάς της παρούσας Κομισιόν, τα διάφορα lobbies και συμφέροντα είναι κάτι περισσότερο από ορατά και οι πιέσεις τους πιο ισχυρές από ποτέ.

Η «lame duck» Κομισιόν, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του Γαλλογερμανικού άξονα, που τις τελευταίες μέρες είναι αισθητός και στο Παρίσι λόγω των επεισοδίων, φαίνεται πως παραλύει και σημαντικές αποφάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, που θα απασχολήσει σήμερα τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (τους 27), καθώς θα πρέπει να προετοιμαστεί η ατζέντα για τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου αναμένονται οι αποφάσεις.

Μόνο που το καλάθι αρχίζει να μικραίνει επικίνδυνα και οι φιλοδοξίες να μειώνονται. Οπως είχαμε γράψει, η «πτώση» της κας Μέρκελ είχε ως αποτέλεσμα το group των 5 να αποφασίσει να αναλάβει τη σκυτάλη πιέσεων για τις μεταρρυθμίσεις οι κ.κ. Γιούνκερ και Μακρόν. Κυρίως ο δεύτερος, που όμως τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.

Οι νέες αρμοδιότητες που αναμένεται να δοθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης κρύβουν μια υπόγεια κόντρα με την Κομισιόν, με επιτρόπους να μιλούν ακόμα και για «καπέλωμα» της Επιτροπής.

Οπως φαίνεται, πάει... περίπατο όχι μόνο ο οδικός χάρτης για Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, αλλά και η πρόταση για μηχανισμό ad hoc εξασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους των κρατών-μελών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v