Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΑΙΠΕΔ: Βροχή από διαγωνισμούς ακινήτων ως το τέλος του έτους

Να ξεκινήσει εντός του τριμήνου τους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων, όπως στις Γούρνες Ηρακλείου και στο Μαρκόπουλο, και να κλείσει διαδικασίες που σέρνονται επί χρόνια επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ.

ΤΑΙΠΕΔ: Βροχή από διαγωνισμούς ακινήτων ως το τέλος του έτους

Να ολοκληρώσει διαγωνισμούς ακινήτων που εκκρεμούν επί χρόνια, αλλά και να προκηρύξει νέους επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο αξιοποίησης (ADP) που εγκρίθηκε την Τρίτη από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Αντίθετα, στο ADP, δεν αναφέρονται χρονοδιαγράμματα για σειρά κρίσιμων ιδιωτικοποιήσεων, για τις οποίες εκκρεμούν νομοθετικές ρυθμίσεις ή άλλα ζητήματα, όπως η παραχώρηση των δέκα περιφερειακών λιμένων που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, η πώληση της ΔΕΠΑ, του ποσοστού που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στη ΔEH, κ.ά.

Στις διαδικασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο περιλαμβάνονται το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής για την παραχώρηση του ιστορικού κτιρίου Castello Bibelly στην Κέρκυρα και η υπογραφή της συμφωνίας για το βόρειο τμήμα του ακινήτου της Αφάντου στην Ρόδο με την M.A. Angeliades Inc. του Ελληνοαμερικανού Μ. Αγγελιάδη, ώστε να καταβληθεί το τίμημα των 26,9 εκατ. ευρώ. Για το νότιο τμήμα του ακινήτου υπεγράφη το καλοκαίρι η σχετική σύμβαση με την Αegean Sun Investments του κυπριακού ομίλου Νικολαΐδη, έναντι 15,2 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής της μαρίνας Χίου στην Avlum Enterprises που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, ενώ δεν αναφέρεται χρονοδιάγραμμα υπογραφής της σύμβασης με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

Εντός του 2019 υποστηρίζουν στο ΤΑΙΠΕΔ πως θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, όπου θα παραχωρηθούν περίπου 345 στρέμματα. Το ειδικό χωροταξικό (ΕΣΧΑΔΑ) είναι προς έγκριση, με το σχέδιο να προβλέπει τουριστικές και άλλες χρήσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα έχει εγκριθεί το προεδρικό διάταγμα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη γηπεδική έκταση στο Μαρκόπουλο, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

Μέσα στο τρίμηνο αναμένεται να γίνει μια ακόμα απόπειρα πώλησης του ακινήτου, έκτασης 213.583,51 τ.μ. (αποτελείται από 4 μη όμορα τμήματα), στη βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν προσφορές για το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ, με εμβαδόν καταγραφής 3.293,73τ.μ. στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού. Στο ακίνητο υπάρχουν 5 κτίσματα, συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ.

Για τη νέα χρονιά δρομολογούνται και παραχωρήσεις στις μαρίνες (Μυκόνου, Αρετσούς, Αργοστολίου, Ζακύνθου, Ρόδου) ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Ιτέας. Η διοίκηση του Ταμείου υποστηρίζει πως δρομολογεί, μέσω της πλατφόρμας www.epublicrealestate.gr, ηλεκτρονική δημοπρασία: για την πώληση 6 ακινήτων στους Δήμους Αθηναίων, Ερμιονίδας, Παγγαίου, Ανδρίτσαινας, Καλαβρύτων.

Οι άλλες ιδιωτικοποιήσεις

Στο ADP αναφέρεται πως το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν τη βέλτιστη λύση αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει στις ΕΥΔΑΠ (11,33%) και ΕΥΑΘ (24,02%). Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΘΑ) στη Νότια Καβάλα στο Ταμείο υποστηρίζουν πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πρώτα πρέπει να επιλυθούν διάφορες εκκρεμότητες, όπως η έκδοση «της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ν. 4001/11 αναφορικά με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παραχώρησης της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του έργου». Επισημαίνεται, επίσης, πως «το ΤΑΙΠΕΔ επέτυχε να λάβει επιχορήγηση μέγιστου ύψους €1,6 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) για τη χρηματοδότηση της εκπόνησης των τεχνικών μελετών για το έργο της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v