Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλλουν κατά του Συν-Εργασία οι Σύνδεσμοι Ενδυσης και Υπόδησης

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελεί ένα εργαλείο στήριξης αποκλειστικά των εργαζομένων και όχι των επιχειρήσεων, από τις οποίες αφαιρέθηκε το διευθυντικό δικαίωμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, υποστηρίζουν.

Βάλλουν κατά του Συν-Εργασία οι Σύνδεσμοι Ενδυσης και Υπόδησης

Με κοινή τους επιστολή στον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, οι σύνδεσμοι ένδυσης - υπόδησης ΣΕΠΕΕ - ΣΚΕΕ - ΕΛΣΕΒΒΥΕ εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από τον μηχανισμό Συν-Εργασία που ανακοινώθηκε και ξεκινά στις 15 Ιουνίου.

Στην επιστολή τονίζεται ότι εάν μια επιχείρηση επιλέξει να εντάξει το σύνολο ή ένα μέρος των εργαζομένων της στον μηχανισμό Συν-Εργασία, μειώνοντας τον χρόνο εργασίας κατά 50%, αλλά καλύπτοντας το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών, στην πράξη θα βρεθεί αντιμέτωπη με αύξηση κατά 33% στο πραγματικό κόστος εργασίας.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, λένε, αποτελεί ένα εργαλείο στήριξης αποκλειστικά των εργαζομένων και όχι των επιχειρήσεων, από τις οποίες αφαιρέθηκε το διευθυντικό δικαίωμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, χωρίς να απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενου, σε μία συγκυρία κατά την οποία η επιβίωσή τους εξαρτάται από την ευελιξία που έχουν.

Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει τροποποίηση του μηχανισμού Συν-Εργασία και να επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις μόνο για το τμήμα των ασφαλιστικών εισφορών των ημερών για τις οποίες απασχολούν το προσωπικό τους. Όσον αφορά το κόστος των υπόλοιπων ημερών που δεν θα απασχολούνται, θα πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων (SURE).

Η προσπάθεια μετακύλισης του κόστους της κρίσης στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η «προστασία» των θέσεων εργασίας με διοικητικά μέτρα, το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξει σε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Μπορεί βραχυπρόθεσμα να παρατηρείται συγκράτηση της απασχόλησης, λόγω των όποιων απαγορεύσεων, η πραγματικότητα όμως μεσο-μακροπρόθεσμα θα είναι πολύ χειρότερη, εάν δεν δοθεί στις επιχειρήσεις η δυνατότητα διευθέτησης των ωρών εργασίας αλλά και κατάργησης των θέσεων που δεν χρειάζονται πλέον, λόγω της μεγάλης πτώσης των πωλήσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v