Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεραμεία Αλλατίνη: Ελπίδες από το… «στοιχειωμένο» ακίνητο της Θεσσαλονίκης

Εως σήμερα το ακίνητο παραμένει αναξιοποίητο, ο τζίρος της εισηγμένης είναι μηδενικός και οι υποχρεώσεις της προς τράπεζες, δημόσιο, εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές δεν αποπληρώνονται. Που ελπίζει η διοίκηση

Κεραμεία Αλλατίνη: Ελπίδες από το… «στοιχειωμένο» ακίνητο της Θεσσαλονίκης

Το ακίνητο της Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Χαριλάου, έκτασης 83 στρεμμάτων) έχει κάμποσες φορές κατά το παρελθόν «πρωταγωνιστήσει» σε χρηματιστηριακές ιστορίες, με «τρελά» ράλι αρχικά και με απογοητεύσεις στη συνέχεια. Τη δεκαετία του 1990 για παράδειγμα, «παιζόταν» ότι εκεί θα χτιζόταν το υπό ίδρυση τότε καζίνο της Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη δεκαετία ακούγονταν σενάρια για φιλόδοξη εμπορική εκμετάλλευσή του.

Η ουσία είναι ότι από τότε έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε, το ακίνητο παραμένει αναξιοποίητο, ο τζίρος της εισηγμένης είναι μηδενικός και οι υποχρεώσεις της προς τράπεζες, δημόσιο, εργαζόμενους και λοιπούς πιστωτές δεν αποπληρώνονται, καθώς τα έσοδα είναι μηδενικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κεραμεία Αλλατίνη -που επί τόσα χρόνια η μετοχή της βρίσκεται εκτός διαπραγμάτευσης στο ταμπλό του ΧΑ- μόλις πρόσφατα δημοσίευσε λογιστικές καταστάσεις για την οικονομική χρήση του 2014(!)

Μηδενικός κύκλος εργασιών, συνολικές υποχρεώσεις 11 εκατ. ευρώ και θετικά ίδια κεφάλαια ύψους 6,97 εκατ. ευρώ επειδή το συγκεκριμένο ακίνητο είναι αποτιμημένο στα 16,57 εκατ. ευρώ.

Στο ερώτημα γιατί επί τόσα χρόνια η εταιρεία δεν δημοσίευε λογιστικές καταστάσεις και γιατί το πράττει τώρα, η διοίκηση δίνει τη δική της απάντηση:

Πρώτον, δεν δημοσίευε επί τόσα χρόνια για να γλυτώσει το κόστος...

Και δεύτερον, σπεύδει τώρα να το πράξει γιατί αν δεν ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη υποχρέωσή της έως την 8η Απριλίου, θα τεθεί σε καθεστώς πτώχευσης… (η υπόθεση έχει ήδη εκδικαστεί κατόπιν σχετικής αίτησης του Ελληνικού Δημοσίου).

Το γεγονός πάντως, ότι η διοίκηση της Κεραμεία Αλλατίνη «τρέχει» προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, δείχνει πως πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη σαφείς ελπίδες για τη διάσωση της εταιρείας.

Το ακίνητο είναι μεγάλης έκτασης, τα «γραφειοκρατικά» εμπόδια φαίνεται να βρίσκονται προς το τέλος τους και κυρίως η θέση του βρίσκεται πολύ κοντά στην προβλεπόμενη στάση του τοπικού μετρό «Νέα Ελβετία». Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η ανάκαμψη που παρουσιάζει κατά την τελευταία διετία η εγχώρια αγορά ακινήτων.

Έτσι, η διοίκηση της Κεραμεία Αλλατίνη προτίθεται σύντομα όχι μόνο να εκδώσει όλες τις ενδιάμεσες λογιστικές καταστάσεις της τετραετίας 2015-2018, αλλά και μέσα στη χρονιά να εκπονήσει business plan, το οποίο θα αποσκοπεί στη λήψη μέτρων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της.

Η ελπίδα λοιπόν φαίνεται να… πεθαίνει τελευταία για τους μετόχους της εισηγμένης εταιρείας, οι οποίοι προσδοκούν να ανακτήσουν -έστω και μετά από τόσα πολλά χρόνια- κάποιο μικρό έστω τμήμα των κεφαλαίων που είχαν επενδύσει στην εισηγμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v