Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Πότε ανοίγει το βιβλίο για το Tier II

Η ενημέρωση της Παρασκευής στους επενδυτές για έναρξη της έκδοσης την Τρίτη και το ενδεχόμενο μετάθεσης για Τετάρτη λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος. Αρχικός στόχος επιτόκιο της τάξης του 9%. Ο θετικός απόηχος από τη συμφωνία με Intrum και πόσο ενισχύεται ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.

Πειραιώς: Πότε ανοίγει το βιβλίο για το Tier II

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η αρχικά προγραμματισμένη για αύριο εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) της Τράπεζας Πειραιώς, να μετατεθεί κατά ένα 24ωρο, λόγω εκδήλωσης υψηλού αρχικού ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών.

Την περασμένη Παρασκευή εγχώριοι και ξένοι επενδυτές ενημερώθηκαν από Goldman Sachs και UBS ότι η υποβολή προσφορών θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης, 18 Ιουνίου. Η έκδοση θα είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο καθώς εκδότης είναι η Piraeus Group Finance PLC, με εγγυητή την Τράπεζα Πειραιώς. Η αξιολόγηση της έκδοσης από Moody’s και S&P αναμένεται να είναι Caa3 και CCC, αντίστοιχα.

Πηγές που είναι κοντά στο εγχείρημα αναφέρουν ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα ενδεχομένως να ανατραπεί και το βιβλίο να ανοίξει το πρωί της Τετάρτης καθώς ήδη η διοίκηση της τράπεζας έχει κλείσει συναντήσεις με επενδυτές μέχρι αργά το απόγευμα της αυριανής ημέρας.

Από την περασμένη Πέμπτη η διοίκηση της Πειραιώς διενεργεί, εν όψει της έκδοσης, σειρά παρουσιάσεων, ενώ Goldman Sachs και UBS έτρεξαν το pre-marketing της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υψηλότερο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, ενώ μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι μικρό μέρος της έκδοσης θα καλύψει ο σουηδικός όμιλος Intrum.

Το υψηλό ενδιαφέρον ενδέχεται να οδηγήσει και στην αύξηση του ποσού, που επιδιώκεται να αντληθεί ( σ.σ. από 300 σε 350 εκατ. ευρώ), αν και προτεραιότητα για την Πειραιώς αποτελεί η εξασφάλιση καλής τιμολόγησης. Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί κάτω του 10% και αν γίνεται να προσεγγίσει το 9%.

Αν το επιτόκιο πέσει κάτω του 9%, η εξέλιξη θα συνιστά θετική έκπληξη, με δεδομένο ότι άλλες ευρωπαικές τράπεζες του Νότου με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό NPEs εξέδωσαν Tier IΙ τίτλους με επιτόκιο της τάξης του 8%.

Η έκδοση διενεργείται στον θετικό απόηχο της συμφωνίας ανάθεσης διαχείρισης στην Intrum του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και των ανακτηθέντων ακινήτων της Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ( σ.σ. Οκτώβριος 2019) η τράπεζα θα ενισχύσει το συνολικό δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 80 με 85 μονάδες βάσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στην Eurobank της θυγατρικής στη Βουλγαρία, κίνηση από την οποία το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της Πειραιώς μειώνεται κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Έτσι, ενισχύεται ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 13,7%.

Με ενδεχόμενη άντληση συμπληρωματικών κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ, ο παραπάνω δείκτης θα ενισχυθεί κατά περίπου 65 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας την ελάχιστη εποπτική απαίτηση (14%). Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Intrum ο δείκτης θα διαμορφωθεί πέριξ του 15% με 15,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v