Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα αποφάσεων για τον Πύργο στον Πειραιά

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά η προσφορά που κατέθεσε η κοινοπραξία Prodea ΑΕΕΑΠ - Dimand - EBRD. Προχωρά η επένδυση στις πρώην εγκαταστάσεις της «Παπαστράτος».

Ωρα αποφάσεων για τον Πύργο στον Πειραιά

Άνοιξε χθες η μοναδική προσφορά που είχε κατατεθεί στον δήμο Πειραιά, από την κοινοπραξία των Prodea ΑΕΑΑΠ (πρώην Πανγαία) - Dimand - EBRD, για την αξιοποίηση του Πύργου Πειραιά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η επένδυση που προωθεί η τελευταία προσεγγίζει τα 50.000.000 ευρώ.

Μετά το χθεσινό άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο και εάν εγκριθεί, θα οδεύσει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπό προϋποθέσεις, η σχετική σύμβαση παραχώρησης θα μπορούσε να υπογραφεί εντός του έτους, υποστηρίζουν οι πλέον αισιόδοξοι.

Η κοινοπραξία έχει προτείνει την αξιοποίηση του Πύργου τόσο για τη δημιουργία ξενοδοχείου όσο και καταστημάτων και χώρων γραφείων. Το κτίριο των 25 ορόφων, που ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί χούντας και παραμένει «στα μπετά» από το 1974 (ο γυάλινος σκελετός κρύβει τη… γύμνια του), βρίσκεται στο στόχαστρο σχεδόν κάθε δημάρχου Πειραιά εδώ και δεκαετίες.

Ο Πύργος Πειραιά είναι ιδιοκτησία του δήμου Πειραιά εκτός από ένα ισόγειο κατάστημα 335 τετραγωνικών μέτρων, που είχε περιέλθει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το ισόγειο και οι δύο πρώτοι όροφοι του κτιρίου είχαν κατά καιρούς λειτουργήσει με διάφορες χρήσεις.  

Η κατασκευή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά είχε ξεκινήσει το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση. Η αρχιτεκτονική μελέτη είχε ανατεθεί στους αρχιτέκτονες Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζο και η στατική μελέτη στον καθηγητή Αρίσταρχο Οικονόμου. Η κατασκευή του φέροντος οργανισμού είχε ολοκληρωθεί από το 1974, αλλά επί σχεδόν μία δεκαετία οι κάτοικοι του Πειραιά έβλεπαν μόνο τα μπετά… Τελικά το 1983, επί δημαρχίας Γιάννη Παπασπύρου, έγινε επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου με γυάλινα και μεταλλικά ελάσματα.

Προχωρά η επένδυση σε «Παπαστράτο»

Στον Πειραιά προχωρά, πάντως, η άλλη επένδυση της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, στην οποία συμμετέχουν τόσο η Grivalia όσο και η EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Πρόκειται για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Αγιο Διονύσιο, σε μια επένδυση που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Στους γραφειακούς χώρους που έχουν ήδη κατασκευαστεί εγκαταστάθηκαν ο γνωστός πολυεθνικός όμιλος Teleperfomance και η Αlpha Βank (τμήμα που ασχολείται με τα τεχνολογικά συστήματα). Το υπόλοιπο τμήμα των γραφειακών χώρων θα αρχίσει να παραδίδεται από την Ανοιξη του 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v