Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Γιατί καθυστερεί το deal με την ΟΝΕΧ

Σε φάση αναμονής ONEX και υπουργείο Ανάπτυξης, για να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής των ναυπηγείων στα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Οι προειδοποιήσεις του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Γιατί καθυστερεί το deal με την ΟΝΕΧ

Το «ok» του ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκου Ταβουλάρη, ώστε να υπαχθεί η επιχείρηση σε καθεστώς εξυγίανσης με βάση τα άρθρα 106β και 106δ του Πτωχευτικού Κώδικα, με επενδυτή την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα, αναμένει η κυβέρνηση.

Αν και η ONEX έχει υπογράψει με τον κ. Ταβουλάρη συμφωνία η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση των ναυπηγείων Ελευσίνας, στο πρότυπο του μοντέλου που ακολουθήθηκε και στο Νεώριο Σύρου, εντούτοις, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα πρέπει αυτή να ενεργοποιηθεί, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, κάτι που είναι στο «χέρι» του ιδιοκτήτη των ναυπηγείων.

Ωστόσο, ακόμη και αν το «πράσινο φως» δοθεί άμεσα, για την εκκίνηση των διαδικασιών, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων έως πέντε μηνών, ώστε να κλείσει και τυπικά η υπόθεση του Νεωρίου Σύρου, καθώς υπάρχουν ακόμη μερικές εκκρεμότητες, οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν.

«Στόχος μας είναι να προσχωρήσουμε γρήγορα, αλλά με πολύ προσεκτικά βήματα στην υπόθεση της Ελευσίνας καθώς το εγχείρημα είναι αρκετά πιο περίπλοκο από αυτό του Νεωρίου», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Επίσκεψη με νόημα στην Ελευσίνα

Πάντως, σε μια προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες άμεσης εκκίνησης των διαδικασιών εξυγίανσης των ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εργαζόμενους του ναυπηγείου, στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελευσίνα με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου και θα παρουσιαστεί το σχέδιο εξυγίανσης και προφανώς θα πιεστεί ο κ. Ταβουλάρης να ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή σκυτάλης στα ναυπηγεία.

«Είναι τελείως βέβαιο ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει την ONEX για την Ελευσίνα και το λέω ευθαρσώς, χωρίς πολλές συζητήσεις. Κυρίως διότι απεδείχθη στη Σύρο ότι η εταιρεία μπόρεσε να φανεί αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» τονίζοντας ότι «ο κ. κύριος Ξενοκώστας έχει κάνει μία επιστολή στον κ. Ταβουλάρη, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ταβουλάρη».

«Την πρωτοβουλία για την εκκίνηση της διαδικασίας δεν μπορεί να την έχει κανένας άλλος παρά ο κ. Ταβουλάρης, όπως την είχε και στη Σύρο. Ευελπιστώ ότι θα την έχει. Εφόσον την έχει, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε τη διαδικασία», υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Χθες, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Γεωργιάδης συνάντησε αντιπροσωπεία των εργαζομένων, κάποιοι εκ των οποίων, στο πλαίσιο συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο, πέταξαν καπνογόνα, δυναμιτάκια και προσπάθησαν να εισβάλουν δια της βίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός σημείωσε ότι «κάποιοι θερμοκέφαλοι δημιούργησαν την εικόνα μίας σύγκρουσης με τους εργαζόμενους, που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, καθ' όσον από τους 600 εργαζόμενους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, στη σημερινή κινητοποίηση δεν συμμετείχαν ούτε 50. Βεβαίως, στη συνάντηση που είχα με τετραμελή αντιπροσωπεία των εργαζομένων, αυτοί πήραν σαφή απόσταση από τα επεισόδια, τα οποία χρέωσαν σε ορισμένους ενδεχομένως και εκτός ναυπηγείων».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «κάποιες δυνάμεις επιθυμούν να αποτύχει το σχέδιο εξυγίανσης και οι άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους», ευχόμενος η συγκεκριμένη ενέργεια «να μην πυροδοτήσει το κλίμα και να μη χαλάσει το σχέδιο εξυγίανσης, καθώς, εάν αυτό συμβεί, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά και τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν σε εκκαθάριση, καθ' όσον το δημόσιο θα απαιτήσει αναγκαστικά το σύνολο των χρεών από την εν λόγω επιχείρηση μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v