Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο δρόμο έχει η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο

Τα νέα δεδομένα μετά το ράλι και οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια ανόδου επιμέρους μετοχών. Γιατί παραμένει ζητούμενο η επανασύνδεση τραπεζικών μετοχών και ομολόγων. Ποια είναι η συγκριτική αποτίμηση της εγχώριας αγοράς.

Πόσο δρόμο έχει η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο

Η ανοδική κίνηση της αγοράς μετοχών μπόρεσε να ξεπεράσει τον ισχυρό τεχνικό σκόπελο των 666 μονάδων, ωστόσο η πλειονότητα των αναλυτών και των διαχειριστών απέχει πολύ από το να χαρακτηρίσει την κίνηση ως «αλλαγή πορείας».

Η μέχρι στιγμής άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές συγχρονίζεται με την πορεία των μετοχών στις αναδυόμενες αγορές, την επιτυχή έκδοση του πενταετούς ομολόγου και την αυξημένη πιθανότητα έκδοσης δεκαετούς στο επόμενο δίμηνο, αλλά λιγότερο με τη μείωση του πολιτικού ρίσκου στις μετοχές.

Οι τράπεζες, που είναι σε άλλο τέμπο από τις αρχές του χρόνου, μόλις πέρασαν εκ νέου σε θετικό έδαφος για τη νέα χρονιά και το βασικό στοίχημα για τις μετοχές τους είναι να υπάρξει επανασύνδεση με την αγορά των ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 3,75% και το spread (σ.σ. διαφορά) με το ιταλικό έχει μειωθεί χαμηλότερα από τις 100 μονάδες βάσης. Πέρυσι, στις αρχές του έτους, που το εγχώριο 10ετές ήταν σε αυτά τα επίπεδα (το ιστορικό χαμηλό είναι στο 3,638%), ο τραπεζικός δείκτης ήταν στις 950 μονάδες ή 100% υψηλότερα.

Ειδικά για τις τράπεζες, η πρόσφατη αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αποδίδεται πρωτίστως στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και στην προώθηση των σχεδίων του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, εξελίξεις που μειώνουν την αβεβαιότητα για ενδεχόμενες επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Παράλληλα, η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας να απαλλαγεί από το πρόγραμμα Titlos δείχνει ότι οι τράπεζες «δουλεύουν υπογείως» σε όλα τα μέτωπα και αυτό «χαιρετίστηκε» από την αγορά. Ταυτόχρονα, όμως, οι θέσεις των short χαρτοφυλακίων διατηρούνται και μένει να δούμε αν σε αυτό το ανοδικό momentum υποχρεωθούν σε κάποιο short covering.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Αναλυτές εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα παραμείνει εντός του «σφικτού» πλαισίου που δημιουργούν οι εκλογές, τα σχέδια επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών, η μόνιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας στις αγορές των ομολόγων και η συγκριτική αποτίμηση των εγχώριων μετοχών.

Προς το παρόν, το μόνο σαφές δεδομένο που έχουν οι επενδυτές είναι οι αποτιμήσεις, οι οποίες, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ανάβουν… πράσινο. Το έτερο σημείο στο οποίο εστιάζουν οι αναλυτές είναι η δυναμική των επιχειρήσεων, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται και από λογικές αποτιμήσεις σε επίπεδο τιμής προς κέρδη (P/E), αλλά και σε επίπεδο λειτουργικής εξέλιξης και ταμειακών ροών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ελληνικοί δείκτες και οι μετοχές είναι αποτιμημένες σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και σε αρκετές περιπτώσεις, οι τιμές των μετοχών έχουν μείνει πίσω, παρά την άνοδο από τις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Finance, για φέτος και το 2020, o εγχώριος μη τραπεζικός Γενικός Δείκτης εμφανίζει τη χαμηλότερη αποτίμησή του από το 2012, γεγονός που, σε σύγκριση και με τους δείκτες των αναδυόμενων αγορών, τον κατατάσσει μόνο λίγο υψηλότερα. Το P/Ε για το 2019 του δείκτη της ελληνικής αγοράς πλην τραπεζών εκτιμάται σε 14,1 φορές έναντι 14,9 φορές για τον δείκτη Stoxx 600 και 12,8 φορές για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές. Για το 2020, η αποτίμηση του εγχώριου δείκτη πέφτει στις 12,5 φορές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της χρηματιστηριακής, οι εισηγμένες θα σημειώσουν αύξηση στα καθαρά και λειτουργικά περιθώρια λειτουργίας τους, ενώ θα σημειώσουν κέρδη σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ και θα επιστρέψουν στους μετόχους τους (με μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου) 1,3 δισ. ευρώ.

Το σημείο στο οποίο εξακολουθεί να υπερτερεί ο Γενικός Δείκτης, πλην τραπεζών, είναι η χαμηλότερη αποτίμηση σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας (EV/EBITDA ή αξία επιχείρησης προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) με 6,4 φορές φέτος και 5,7 φορές το 2020, έναντι 8,6 φορές και 8,1 φορές για τον δείκτη Stoxx 600.

Ο εγχώριος δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει σταθμισμένο discount της τάξεως του 8%-10% σε σχέση με τους δείκτες benchmarks της ευρωπαϊκής αγοράς σε όρους EV/EBITDA. Ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται και με άλλους σημαντικούς δείκτες, στους οποίους ο εγχώριος δείκτης εμφανίζει «μικρότερη ποιότητα». Η προσδοκώμενη αποδοτικότητα ταμειακής ροής (free cash flow yield) για το 2019 και το 2020 προβλέπεται σε χαμηλότερα επίπεδα για τους εγχώριους δείκτες έναντι των δεικτών Stoxx 600 του δείκτη Emerging Markets.

Το σημείο στο οποίο υστερεί σημαντικά η εγχώρια αγορά είναι οι αποδόσεις. Ο δείκτης MSCI Greece καταγράφει πτώση 40% στο ένα έτος και 23% στην περίοδο της 10ετίας, ενώ ο δείκτης MSCI Emerging Markets κινείται με απώλειες της τάξεως του 14% στο ένα έτος και +135% στη 10ετία.

Οι επιμέρους μετοχές και οι μέσες τιμές-στόχοι

Η παραπάνω εικόνα στο Χ.Α., εφόσον συνδυαστεί με επιμέρους στοιχεία, όπως οι τιμές-στόχοι για τις μετοχές, δείχνει πόσο βάθος μπορεί να έχει ακόμα η άνοδος. Τα περιθώρια ανόδου στην ελληνική αγορά προσεγγίζουν το 20%-30% σε μέσους όρους παρά την πτώση στις τιμές-στόχους, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις αναθεωρήσεις που παρατηρούνται στις εγχώριες τραπεζικές μετοχές.

Συνολικά, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όλες οι μετοχές διαπραγματεύονται με θετικό upside potential. Υψηλά περιθώρια ανόδου εμφανίζουν και αρκετές μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στις πρώτες θέσεις της λίστας είναι οι τίτλοι των Μυτιληναίος, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Autohellas και Aegean Airlines, για τις οποίες η προσδοκώμενη άνοδος από τις μέσες τιμές-στόχους είναι άνω του 35%.

• Για τον τίτλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η μέση τιμή-στόχος είναι τα 2,75 ευρώ, ενώ στο ταμπλό η τιμή είναι στο 1,54 ευρώ και το περιθώριο προσεγγίζει το 80%.

• Για τη μετοχή της Μυτιληναίος, η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 13,4 ευρώ έναντι 8,9 ευρώ στο ταμπλό.

• Με περιθώριο ανόδου 70% είναι η μετοχή της ΔΕΗ, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 2,30 ευρώ, βάσει των εκτιμήσεων 4 αναλυτών, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας είναι το 1,35 ευρώ ανά μετοχή.

• Για τον τίτλο της Fourlis, η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 6,5 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου στο +40% περίπου.

• Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η μέση τιμή-στόχος έχει ανεβεί στα 10,80 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 20%.

• Για τη μετοχή του ΟΤΕ, η τιμή-στόχος των 13,60 ευρώ δεν έχει προσεγγιστεί και το περιθώριο ανόδου είναι περίπου 30%.

• Τέλος, για τις τράπεζες, υψηλά upside εμφανίζουν οι τίτλοι των Αlpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η FactSet, οι αναλυτές θέτουν μέση τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,89 ευρώ, ενώ στο ταμπλό αποτιμάται 0,76 ευρώ, άρα το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 18%. Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η μέση τιμή-στόχος προσεγγίζει το 1,65 ευρώ και το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται σε 30%. Το υψηλότερο upside εμφανίζει η μετοχή της Alpha Bank, με μέση τιμή-στόχο πλέον το 1,90 ευρώ και τιμή 1,10 ευρώ στο ταμπλό και περιθώριο 70%. Τέλος, η Eurobank εμφανίζεται με προσδοκώμενη απόδοση 37% και μέση τιμή-στόχο στο 0,77 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v