Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «Γέφυρα» στήθηκε με ισχυρό θεμέλιο τον ΣΥΡΙΖΑ

Διακήρυξη της «προοδευτικής πρωτοβουλίας» με τις πρώτες 100 υπογραφές παραγόντων από όλους τους χώρους. Ονόματα έκπληξη, όπως του Γ. Μπουτάρη. Στο ακροατήριο η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ισχυρή κυβερνητική παρουσία.

Η «Γέφυρα» στήθηκε με ισχυρό θεμέλιο τον ΣΥΡΙΖΑ

Η “Γέφυρα” στήθηκε και μένει να φανεί εάν θα καταφέρει να γεφυρώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αναλάβει τις “τολμηρές” πρωτοβουλίες.

Ο λόγος για την πρωτοβουλία παραγόντων από τον χώρο του (πάλαι ποτέ;) εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος, άνευ του Κώστα Σημίτη στην “ομάδα”.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάσθηκε η πανελλαδική Διακήρυξη με τις πρώτες 100 υπογραφές στήριξης στην προσπάθεια της “Γέφυρας”, μεταξύ των οποίων των: Γιάννη Μπουτάρη, Διονύση Σιμόπουλου (αστροφυσικού), Κωστή Παπαϊωάννου (τ.Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), Παναγιώτη Παναγιώτου (Παν Παν, δημοσιογράφου), Χρήστου Οικονόμου (δημοσιογράφου), Νίκου Μπίστη (πολιτικού), Νίκου Μουζέλη (ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας LSE), Χρήστου Μαχαίρα (δημοσιογράφου και συντονιστή στη συνέντευξη Τύπου), Μιχάλη Μητρούση (ηθοποιού), Θύμιου Λιβάνη (ιατρού), Αντώνη Λιάκου (ιστορικού), Σπύρου Δανέλλη (βουλευτή), Σωτήρη Βαλντέν (Διδάσκοντος το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών), Mαρίας Ρεπούση (καθηγήτριας ΑΠΘ), Κυριάκου Αγγελάκου (σκηνοθέτη).

Στον ΣΥΡΙΖΑ οι πρωτοβουλίες

«Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝΑΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στον φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο, να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και ‘στρατηγικής ήττας’ του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης».

«Χρειαζόμαστε λογικούς αριστερούς και όχι μετατόπιση σε ένα ασπόνδυλο κέντρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίστης, ενώ άλλοι ομιλητές, όπως η κ. Ρεπούση, στάθηκαν στο τέλος της αντιπαλότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως είπαν σε γενικές γραμμές, δεν είναι το κόμμα που ήταν μέχρι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του.

«Όμηρος των ακραίων της η ΝΔ»

Σκληρή είναι η αναφορά στη ΝΔ, την οποία η πρωτοβουλία εμφανίζει στον αντίποδα της προοδευτικής προσπάθειας. Όπως διατυπώνεται στη Διακήρυξη: «Ολα δείχνουν ότι εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο. Η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ευαγγελίζεται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, αλλά ταυτόχρονα κινείται ραγδαία προς τον εθνικισμό, τον λαϊκισμό και ακροδεξιές θέσεις, όμηρος της πιο ακραίας πτέρυγάς της. Εντάσσεται έτσι στις αντίστοιχες τάσεις στην Ευρώπη, όπου στο ΕΛΚ συγχρωτίζεται με τα κόμματα του Όρμπαν, του Κουρτς και του Σαλβίνι».

Ισχυρή ήταν η εκπροσώπηση του κυβερνώντος κόμματος στην εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου, καθώς, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν οι Νίκος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου.

Στο ακροατήριο βρέθηκε και η Ρεγγίνα Βάρτζελη, στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και διευθύντρια του γραφείου του όταν ήταν πρωθυπουργός.

 

* Δείτε τα ονόματα που υπογράφουν και τη διακήρυξη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v