Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Πολιτική και όχι μονομερής η κίνηση για την α' κατοικία

«Θα θέσουμε το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ εάν χρειαστεί», διαμηνύουν από το Μαξίμου. Στη Βουλή το γενικό πλαίσιο με τους βασικούς αριθμούς, στο Eurogroup η συνέχεια.

Κυβέρνηση: Πολιτική και όχι μονομερής η κίνηση για την α κατοικία

Στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο θα θέσει η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας το θέμα της πρώτης κατοικίας, εάν οι «σκληροί» κύκλοι των θεσμών επιμείνουν στο «ξήλωμα» του σχήματος που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη.

Αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο δεν μοιάζει πιθανό, καθώς τόσο από το Μαξίμου όσο και από ευρωπαϊκές πηγές τονίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει αύριο το νομοσχέδιο στη Βουλή, μεσούσης της συζήτησης με τους θεσμούς για επίτευξη συμφωνίας, δεν έριξε την Κομισιόν... από τα σύννεφα, καθώς είχε υπάρξει σχετική ενημέρωση.  «Σε καμία περίπτωση δεν επιλέγουμε ούτε θα επιλέξουμε την οδό του αιφνιδιασμού για οτιδήποτε. Η στάση μας είναι θεσμική αλλά ταυτόχρονα και αποφασιστική», τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. 

Οι ίδιοι επισημαίνουν εξάλλου ότι δεν πρόκειται για τη συνήθη μνημονιακή διαδικασία (προαπαιτούμενα - ισοδύναμα - εκταμίευση δόσης κ.λπ.), καθώς η έξοδος από τα μνημόνια επιτρέπει κινήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα κριθούν στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων ελέγχων.

Από την άλλη, όπως προσθέτουν, ενόψει ευρωεκλογών και ανακατατάξεων στα ευρωπαϊκά όργανα παρατηρείται κάποια «αυτονόμηση» σκληρών τεχνοκρατών, οι οποίοι, εν προκειμένω, φέρνουν προσκόμματα στη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών, επιδιώκοντας ακόμα και την ακύρωσή της εν συνόλω.

«Αν συνεχίσουν την τακτική της σύγκρουσης, θα κινηθούμε αναλόγως και το θέμα θα φτάσει στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας με γνώση των διεργασιών.

Ως εκ τούτου, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιοποιήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (σήμερα και αύριο), προκειμένου να θέσει τους «κανόνες» της συζήτησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση κρατούν και τη δήλωση Μοσκοβισί που λειτούργησε υπέρ της εκτόνωσης πιθανών εντάσεων

Κατάθεση και «διορθώσεις»

Στο «τεχνικό δια ταύτα»: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο (σ.σ. υπάρχει πιθανότητα αναβολής για μετά το EwG της Δευτέρας, αλλά μικρή), με το γενικό πλαίσιο και τους «βασικούς» αριθμούς: αντικειμενική αξία, ύψος υπολειπόμενου δανείου, ετήσιο εισόδημα, όριο καταθέσεων.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αρχίσει αμέσως η συζήτηση και ψήφισή του. Κάθε άλλο: τα «ανοικτά» ζητήματα θα παραμείνουν προς συζήτηση μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου, με στόχο να κλείσουν όλα «έως τότε ή τότε» ώστε, στη συνέχεια, να υπάρξουν οι αναγκαίες προσθήκες και διορθώσεις.

Αλλά ακόμα κι έτσι, πολλές «λεπτομέρειες» θα τύχουν νέων συζητήσεων και μετά την ψήφισή του, οι οποίες θα αντιμετωπισθούν με τροπολογίες ή υπουργικές αποφάσεις.

«Το ζήτημα είναι να υπάρξει το γενικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από κόκκινα δάνεια και να νιώσει ο πραγματικά αδύναμος δανειολήπτης ότι δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του», τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας και τη σπουδή της αυριανής κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Τσακαλώτος: Θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε

«Θα υπάρχει ένα νομοσχέδιο και θα δούμε πώς θα συνεχίσουμε από κει και πέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες το βράδυ, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση στη Νέα Ιωνία.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πλαίσιο, ώστε να βοηθήσουμε αφενός τον κόσμο να ξεπληρώσει το χρέος που έχει σε στεγαστικό δάνειο και, αφετέρου, τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Θεωρούμε ότι σε ένα μεγάλο σημείο ακούμε τις απόψεις των θεσμών (τι λένε, αν έχουν καλύτερες ιδέες από εμάς), αλλά συγχρόνως διατηρούμε τη διακριτική μας ικανότητα να διαφωνήσουμε σε ένα, δύο, τρία σημεία, αν θεωρούμε ότι εμείς έχουμε καλύτερες προτάσεις διότι, για παράδειγμα, ξέρουμε καλύτερα την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών… ανέλαβε δράση καθώς είναι ο κεντρικός διαπραγματευτής με τους θεσμούς και γνωρίζει καλά το παιχνίδι των ελιγμών και των ισορροπιών.  Συνεργάτες του μάλιστα εξήγησαν…εγκαίρως χθες ότι η απόφαση για κατάθεση του νομοσχεδίου δεν συνιστά μονομερή κίνηση και δεν αιφνιδίασε τους θεσμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v