Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ασπρόπυργος προτάσσεται για την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη δεν είναι τελική απόφαση διότι υπάρχουν θέματα όπως τα χωροταξικά που θα πρέπει να εξεταστούν.

Ο Ασπρόπυργος προτάσσεται για την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού

Στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές παρέθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το σωφρονιστικό σύστημα. Ειδικότερα έδωσε στοιχεία για τα φαινόμενα ανομίας από 1η Ιανουαρίου 2015 έως τις 15 Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς, ενώ να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ότι εντοπίστηκαν 1.546 αυτοσχέδια όπλα.

Με βάση τα στοιχεία το συγκεκριμένο διάστημα υπήρξαν: 525 συμπλοκές κρατουμένων, 7 ανθρωποκτονίες, 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, 28 αυτοκτονίες και 42 στάσεις. Επίσης έγιναν 2.528 κατασχέσεις κινητών, ενώ υπήρξαν 561 περιπτώσεις ναρκωτικών.

“Με μια τέτοια κατάσταση δεν νομίζω, ότι μπορούμε να συζητήσουμε για άσκηση σωφρονιστικής πολιτικής, για οτιδήποτε άλλο” υπογράμμισε ο υφυπουργός. Σημείωσε δε πως “είναι αυτονόητο, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε πρώτα τη ζωή των ίδιων των κρατουμένων, των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ασφάλειά τους και να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο σε ένα εύρυθμο τρόπο λειτουργίας των φυλακών”.

Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι πως παρά την ψήφιση νόμου το 2018 για τη δημιουργία ομάδων αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών από κρατούμενους μόνο στον Κορυδαλλό λειτουργεί τέτοια ομάδα. Και σημείωσε ότι είναι επιτακτική η επιτάχυνση των ενεργειών για επικαιροποίηση της διαταγής προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν συσκευές «jammer» για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων και μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων.

Όσον αφορά στη μεταφορά φυλακών του Κορυδαλλού ο υφυπουργός είπε πως βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και σημείωσε πως “ο χώρος του Ασπροπύργου προτάσσεται ως πρώτος. Είμαστε, όμως, σε πολύ αρχικό στάδιο. Δεν είναι το τελικό πόρισμα, διότι υπάρχουν τα χωροταξικά και όλα αυτά, που θα πρέπει να εξεταστούν. Και εφόσον εξεταστούν, τότε θα υπάρξει το τελικό πόρισμα για το που θα γίνουν και ποιες άλλες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v