Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά 2,1% για την τουρκική λίρα με πλήγμα από το εμπόριο

Θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ψυχραιμία στις αγορές, χωρίς πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα με τον Τραμπ να απειλεί ότι θα επιβάλλει 25% δασμούς σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας $325 δισ., τονίζουν αναλυτές.

Βουτιά 2,1% για την τουρκική λίρα με πλήγμα από το εμπόριο

Τα assets αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) δέχονται πλήγμα στο trading της Δευτέρας, λόγω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, την ώρα που οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην παγκόσμια ανάπτυξη βαθαίνουν.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να σημειώσουν πρόοδο, με τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές να απομακρύνονται από το ρίσκο.

Η τουρκική λίρα δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με πτώση κατά 2,1% και την ισοτιμία στις  6,1117 λίρες ανά δολάριο. Η πτώση αντισταθμίζει την ανάκαμψη που είχε το νόμισμα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο δείκτης MSCI που παρακολουθεί τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών υποχωρεί στο πιο χαμηλό σημείο από τις αρχές Ιανουαρίου (-0,5%).

Το νόμισμα της Νότιας Κορέας αποδυναμώνεται 1,1%, στο πιο χαμηλό σημείο από τον Ιανουάριο του 2017.

«Θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ψυχραιμία στις αγορές, χωρίς περαιτέρω πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ότι θα επιβάλλει 25% δασμούς σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές προϊόντων αξίας $325 δισ.», σημειώνει ο Lee Ηardman, αναλυτής συναλλάγματος στην MUFG.

Την ίδια ώρα, το κινεζικό γουάν διολισθαίνει στο πιο χαμηλό σημείο του 2019, στα 6,90 γουάν ανά δολάριο, με αρκετούς αναλυτές να βλέπουν ότι θα ξεπεράσει το όριο των 7 γουάν στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v