Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει

H κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι πιο εύθραυστη απ' ό,τι φαίνεται ή αρκετοί θεωρούν. Αυτό μπορεί να μην οφείλεται στην Αθήνα, όμως αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να εφησυχάζει

Όταν είναι κανείς συνηθισμένος να διαβάζει στις ανακοινώσεις του ΥΠΟΙΚ πως το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν πολύ υψηλότερο από τον στόχο σχεδόν κάθε μήνα επί χρόνια, αισθάνεται κάπως άβολα με τα νούμερα που ανακοινώθηκαν χθες. Τα έσοδα υπερέβησαν τις δαπάνες εκτός τόκων τον Ιανουάριο κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ. Κοινώς, υπήρξε υστέρηση 700 εκατ. ευρώ περίπου.

Όμως, αισθάνεται καλύτερα αν κάνει τις δύο κυριότερες  αναπροσαρμογές. Πρώτον, οι τόκοι άνω των 200 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν τον Ιανουάριο στο πλαίσιο του swap των ομολόγων της Εθνικής με το νέο 30ετές ομόλογο του δημοσίου θα καταβάλλονταν κανονικά τον Μάρτιο και ήλθαν μπροστά. Δεύτερον, η υστέρηση  των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 640 εκατ. ευρώ περίπου είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα λογιστικής καταγραφής σε δημοσιονομική βάση (accrual basis). 

Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα του αναπροσαρμοσθέντος πρωτογενούς  πλεονάσματος πλησίασε κοντά στον στόχο τον Ιανουάριο.  

Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον πρώτο μήνα του 2020 και είναι ίσως πρόωρο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Εντούτοις διαφαίνεται πως δεν θα έχουμε σημαντικά υπερπλεονάσματα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι καλό από τη μια πλευρά, γιατί δείχνει πως η δημοσιονομική πολιτική έχει γίνει πιο χαλαρή, ενσωματώνοντας μόνιμα μέτρα οικονομικής πολιτικής αντί της διανομής των υπερπλεονασμάτων υπό την μορφή «κοινωνικού μερίσματος» που αυξάνει τον εθισμό μέρους του πληθυσμού σε παροχές. 

Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου γίνεται πιο δύσκολη υπόθεση και αυξάνονται οι πιθανότητες αστοχίας καθώς είναι πιο ευάλωτος σε εσωτερικά ή εξωτερικά σοκ. Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα γεωπολιτικά, π.χ. κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, και ασφαλώς μια μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των εταίρων μας και της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κορωνοϊού ή άλλων λόγων.

Η στήλη είχε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο πως ακόμη κι αν οι δανειστές ή άλλοι έχουν δίκιο και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας υποχωρήσει στο 2,3% έναντι 2,8% της κυβέρνησης, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα κινδυνεύσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαφορά στις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης εστιάζεται στις επενδύσεις. Όμως, οι επενδύσεις δεν αποφέρουν σημαντικά έσοδα βραχυπρόθεσμα.  

Αν όμως ο ρυθμός ανάπτυξης των κυριότερων εταίρων μας πληγωθεί, τότε αυτό θα έχει σημαντικό αρνητικό αποτύπωμα επίσης στις ελληνικές εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Όμως, ο δυνητικός αντίκτυπος στο ΑΕΠ από αυτή την πηγή θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Κοινώς, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2020 σε μια τέτοια περίπτωση, θέτοντας σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό στόχο.

Ήδη χθες, η UBS ανακοίνωσε πως προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,5% της παγκόσμιας οικονομίας το 1ο τρίμηνο λόγω κορωνοϊού, έναντι πρόβλεψης 3,5% στα τέλη του προηγούμενου τριμήνου. Χωρίς μάλιστα να συνεκτιμά τις δυσμενείς επιπτώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα από την οικονομική καχεξία της Κίνας και άλλων χωρών της περιοχής, π.χ. Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη κ.λπ. κι ενώ μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, «καθοδηγούν» για μειωμένες πωλήσεις. 

Φυσικά, οι εταίροι θα μπορούσαν να κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας, αποδεχόμενοι τα ελληνικά αιτήματα για τις δαπάνες του  μεταναστευτικού, τη μεταφορά του πιθανού υπερπλεονάσματος του 2019 και  την αλλαγή χρήσης των ANFAs από το δεύτερο 6μηνο του 2020. Όμως, δεν θα ήταν σώφρον για την Αθήνα να ποντάρει σε κάτι τέτοιο από τώρα.

Επομένως, η επικέντρωση της δημοσιονομικής πολιτικής στον στόχο χωρίς υπερπλεονάσματα μπορεί να πέσει θύμα μιας σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης, λόγω γεωπολιτικών η άλλων εξωτερικών γεγονότων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Αθήνας. 

Γι’ αυτό τον λόγο ο εφησυχασμός δεν είναι καλός σύμβουλος. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v