Συνέντευξη Κέι Σι Ρίβερς στο Εurohoops: Ένας “ποταμός” αλήθειας και συναισθημάτων!

2018-10-05T10:37:31+00:00 2018-10-05T12:17:09+00:00.

Aris Barkas

05/Oct/18 10:37

Eurohoops.net
BASKET LEAGUE / ÔÅËÉÊÏÓ / ÏÓÖÐ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)

Ο Κέι Σι Ρίβερς μιλάει για όλα, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό. Που αλλού; Στο Eurohoops!

Του Νίκου Βαρλά/ varlas@eurohoops.net

Έχει αποδείξει πως είναι πραγματικός νικητής, διαθέτει σπουδαίο εκτελεστικό ένστικτο και όπου έχει παίξει, κατέκτησε τίτλους και προσέφερε πολλά. Ο Κέι Σι Ρίβερς που παραμένει ελεύθερος και έτοιμος να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα, μιλάει αποκλειστικά στο Eurohoops και ανοίγει την καρδιά του σε μια συνέντευξη… “ποταμό” για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό.

Ο Ρίβερς αποτελεί τον ορισμό του επαγγελματία. Ποτέ δεν παραπονιέται και πάντα προσπαθεί να πετύχει τους ομαδικούς στόχους μέσα από ομαδική δουλειά. Προπονείται εδώ και μήνες σε ατομικό επίπεδο, βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και παραμένει στο Riverside της Καλιφόρνια μαζί με την οικογένειά του. Το Eurohoops μίλησε μαζί του για όλα. Για το πιο περίεργο καλοκαίρι του σε ότι αφορά το Free Agency, για τον τραυματισμό του την περσινή σεζόν, για τις προτάσεις που έχει ήδη απορρίψει και το μέλλον του, για την επέκταση συμβολαίου που είχε συμφωνήσει προφορικά με τον Παναθηναϊκό και τελικά δεν έμελλε να γίνει πραγματικότητα.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεσαι τώρα; Προπονείσαι; Είσαι σε καλή κατάσταση; Πώς νιώθεις και ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον;

“Για την ώρα μένω στο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια. Είμαι στο σπίτι μου και προπονούμαι. Βασικά κάνω ασκήσεις κάθε ημέρα. Θέλω να παραμείνω σε καλή κατάσταση, ώστε να είμαι έτοιμος όταν έλθει η ώρα να φύγω, όπου και να πάω. Θέλω να γυρίσω ως ο ίδιος επιθετικός παίκτης, όπως είμαι από το ξεκίνημα της καριέρας μου, πέρα από σουτέρ. Βασικός μου στόχος, όμως, είναι να επιστρέψω σε αυτά που έχω συνηθίσει και να διανύσω μια σεζόν χωρίς τραυματισμούς”.

Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχεις λάβει κάποια προσφορά που να σε ικανοποιεί όσον αφορά στο επίπεδο της ομάδας και τις οικονομικές σου απολαβές. Προφανώς, γι’ αυτό παραμένεις ελεύθερος. Περίμενες τόσο περίεργο καλοκαίρι; Πιστεύεις ότι ο τραυματισμός σου πέρσι προκάλεσε τη διαμορφωμένη κατάσταση;

“Είναι αστείο, επειδή ο τραυματισμός μου ενδεχομένως επηρέασε, αλλά εν τέλει πολλοί τραυματίζονται. Πόσοι υπέστησαν ρήξη χιαστού ή κάτι αντίστοιχο και επέστρεψαν καλύτεροι; Αντιμετώπισα κάτι που αποκαλείται αυτοάνοση διαταραχή, που επιτέθηκε σε νεύρο του σώματός μου και δεν μπόρεσα ουσιαστικά να το ελέγξω. Δεν νομίζω πως πολλοί μπορούν να το καταλάβουν πλήρως. Περιμένουν από εμένα να σουτάρω, αλλά δεν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο ήταν να μην μπορώ να σηκώσω τον ώμο μου ή να μην έχω τη δύναμή μου. Πλέον, όντας σπίτι και βλέποντας παιχνίδια, κατανοώ πόσο συχνά συμβαίνει. Κάποιοι αθλητές του NFL έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα, ενώ μόλις έμαθα ότι η Βένους Ουίλιαμς, αστέρι του τένις, διαγνώστηκε με κάτι αντίστοιχο πριν από επτά χρόνια.

Εγώ ήμουν τυχερός που αντιμετώπισα πιο ήπιο πρόβλημα και που μπόρεσα να το ξεπεράσω. Δεν με επηρεάζει τώρα. Προπονούμαι καθημερινά. Δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα. Νιώθω πιο δυνατός σε σχέση με το παρελθόν. Προσέχω το σώμα μου, γνωρίζοντας τι δουλεύει και τι όχι. Μερικοί μπορεί να πιστεύουν πως μπορεί να επηρεαστώ από ό,τι συνέβη πέρσι, αλλά φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά. Προσπάθησα να ολοκληρώσω την περσινή σεζόν στους τελικούς των playoffs της Basket League όσον το δυνατόν καλύτερα. Νομίζω ότι ήμουν ΟΚ. Κάποια στιγμή απώλεσα τον ρυθμό μου, αλλά πλέον δύσκολα θα επηρεαστεί πάλι η απόδοσή μου. Άλλοι τραυματισμοί δεν δημιουργούν πρόβλημα στο επόμενο συμβόλαιο του εκάστοτε παίκτη. Πιστεύω ότι για εμένα δεν κύλησαν όλα όπως νομίζαμε”.

Κατέκτησες τίτλους και είχες πολλές μεγάλες βραδιές, κυρίως σε σημαντικά παιχνίδια, στις δύο σου σεζόν με τον Παναθηναϊκό. Οι φίλοι της ομάδας σε λάτρεψαν. Σε στενοχωρεί που τελικά δεν έμεινες; Το περίμενες ή πίστευες ότι το μέλλον σου θα ήταν με τους “πράσινους”;

“Άλλη μία μεγάλη μυστήρια ιστορία. Πολλοί μου έστειλαν μηνύματα στο Instagram όταν αποχαιρέτισα την ομάδα και μου έλεγαν ότι έπρεπε να υπογράψω νέο συμβόλαιο. Το ζήτημα είναι ότι πράγματι συμφώνησα για επέκταση της συνεργασίας μας, αλλά αυτό που δεν καταλαβαίνουν πολλοί είναι πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις, τη συμφωνία και την υπογραφή του συμβολαίου. Αν συμφωνήσεις, τότε έχει γίνει μια συνεννόηση με την ομάδα. Δεν έχεις υπογράψει ακόμα το συμβόλαιό σου, όπως συνέβη στη δική μου περίπτωση. Μερικά πράγματα κατέρρευσαν ανάμεσα στη συμφωνία μας για επέκταση του συμβολαίου και στο τέλος της σεζόν. Δεν έφταιγε κάποιος, αλλά τα δεδομένα αλλάζουν, τα μπάτζετ αλλάζουν, οι προτεραιότητες αλλάζουν, όλα αλλάζουν. Δεν μπορώ να τα ελέγξω εγώ ή κάποιος άλλος.

Δεν το περίμενα. Πίστευα ότι θα συνεχίσω στον Παναθηναϊκό για τρία ακόμα χρόνια. Δεν έχω αρνητικά συναισθήματα προς την ομάδα ή κάτι άλλο αντίστοιχο. Αυτά συμβαίνουν κατά καιρούς. Έτσι είναι τα πράματα. Δεν είναι πώς δεν ήθελα να μείνω, αλλά συμφωνήσαμε και κάποια γεγονότα που ακολούθησαν τροποποίησαν τη συμφωνία, που εν τέλει δεν ολοκληρώθηκε. Επαναλαμβάνω πως αυτά συμβαίνουν, είναι μέρος του αθλητισμού, είναι μέρος των επιχειρήσεων. Έτσι πάνε αυτά. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ανάμεσά μας. Δεν έχω πρόβλημα με οποιονδήποτε”.

Ο Τσάβι Πασκουάλ σου έδειξε πως σε εμπιστεύεται και φάνηκε ότι δημιουργήσατε καλή σχέση. Πώς νιώθεις για τον κόουτς Πασκουάλ;

“Θεωρώ ότι ο Τσάβι είναι εξαιρετικός κόουτς. Έχει πλούσιο μπασκετικό μυαλό. Σίγουρα αντιμετωπίζει κατάλληλα τα παιχνίδια. Εμπιστεύεται τους έμπειρους παίκτες του. Ήμουν αρκετά τυχερός που ήμουν ένας από αυτούς, μαζί με τους Καλάθη, Γκιστ και Σίνγκλετον, ακόμα και τον Μάικ Τζέιμς. Όλοι εμπιστευτήκαμε τον Τσάβι να φέρει τη δουλειά εις πέρας, επειδή είχαμε μία χρονιά να μεγαλώσουμε μαζί του, δηλαδή σχεδόν μία χρονιά. Σίγουρα μας επέτρεψε να παίξουμε και να λειτουργήσουμε αγωνιστικά με τον τρόπο μας. Μερικές φορές μάς βγήκε σε καλό, άλλες φορές όχι. Το γεγονός είναι ότι είχαμε έναν κόουτς που μας το επέτρεψε. Σέβομαι αυτά που κάνει ο Τσάβι και αυτά που προσφέρει στο παιχνίδι”.

Κάνοντας μια αναδρομή, ποια στιγμή σου στον Παναθηναϊκό θεωρείς την πλέον αξέχαστη και δυνατή; Κατά τη γνώμη σου ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στο Final Four τα δύο τελευταία χρόνια; Στο ξεκίνημα των playoffs, ο Παναθηναϊκός έδειχνε ικανός να εξασφαλίσει θέση στο Final Four. Ενδεχομένως ήσασταν άτυχοι, επειδή βρεθήκατε απέναντι στην ομάδα που εν τέλει κατέκτησε τον τίτλο, τη Φενέρμπαχτσε και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αντίστοιχα.

“Έζησα πολλές ωραίες στιγμές, αλλά θεωρώ πως οι κορυφαίες ήταν στα ματς με τον Ολυμπιακό. Αυτά που μπόρεσα να κάνω πολλές φορές εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας είναι αρκετά δύσκολα να επιτευχθούν, οπότε είναι σίγουρα μερικές από τις κορυφαίες στιγμές μου.

Η σειρά των playoffs με τη Φενέρμπαχτσε και εκείνη της προηγούμενης σεζόν ήταν καλές. Συνολικά, για εμάς, νομίζω ότι κάναμε ζημιά στους εαυτούς μας. Αν το προσέξατε, ξεκινήσαμε δυναμικά τη σειρά με τη Φενέρμπαχτσε, τη σπρώξαμε στα σχοινιά. Αν είχαμε πάρει τη νίκη στο πρώτο παιχνίδι, θα άλλαζε κάπως τη σειρά. Ακόμα και στο δεύτερο παιχνίδι είχαμε τις ευκαιρίες μας, αλλά κάποιες καθοριστικές φάσεις δεν κύλησαν υπέρ μας.

Στη σειρά με τη Ρεάλ, νομίζω πως ο πρώτος αγώνας άλλαξε την ψυχολογία όλων. Ήταν μια τόσο εύκολη επικράτηση, τα συναισθήματά μας κορυφώθηκαν, όλοι βρεθήκαμε στην ίδια σελίδα, αλλά δεν είχαμε το ίδιο πάθος στο δεύτερο ματς. Επιτρέψαμε στους αντιπάλους να ελέγξουν τη σειρά. Υπήρχαν και τα εξωαγωνιστικά θέματα, που έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά δεν έπρεπε να επιτρέψουμε να επηρεάσουν τη σειρά. Τελικά, εμείς είμαστε αυτοί που ελέγχουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είχαμε ομάδα που μπορούσε να πάει στο Final Four και ενδεχομένως να το κατακτήσει. Όλα ξεκινούν από εμάς. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιους άλλους, τους διαιτητές ή οτιδήποτε πέρα από εμάς. Πρέπει να κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας. Δεν λέω ότι δεν κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά δεν κάναμε ό,τι ήταν πραγματικά απαραίτητο, ώστε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο. Είχαμε κενά διαστήματα που μας κόστισαν”.

Έχεις κατακτήσει πολλούς τίτλους, ανάμεσα στους οποίους την Ευρωλίγκα το 2015. Μέχρι στιγμής έχεις πετύχει πολλά στην καριέρα σου. Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο για το υπολειπόμενο διάστημα της καριέρας σου και ποιο είναι το μεγαλύτερο κίνητρό σου για το μέλλον;

“Θέλω να κατακτώ τίτλους. Θέλω να είμαι κάπου που όλοι έχουν την ίδια νοοτροπία. Στον Παναθηναϊκό είχαμε όλοι αυτή τη νοοτροπία. Όλοι θέλαμε να τα καταφέρουμε, αν και στις κρίσιμες στιγμές στην Ευρωλίγκα αποτύχαμε. Οι δύο εγχώριοι τίτλοι ήταν μεγάλες επιτυχίες μας. Είναι σίγουρα σημαντικό στην Ελλάδα να κατακτάς το πρωτάθλημα. Όσον αφορά στο μέλλον μου, θέλω να προχωρήσω μπροστά και να κατακτήσω όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους πριν αποφασίσω να σταματήσω. Θέλω να είμαι μέρος μιας ομάδας που κερδίζει και θέλει να κερδίζει, αυτό είναι σημαντικό για εμένα. Συνολικά θεωρώ πως έχει έξι ή επτά χρόνια ακόμα, άρα το καλύτερο είναι να κατακτήσω όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους και να παίξω το καλύτερο μπάσκετ που μπορώ, όσο έχω τη δυνατότητα”.

Αν δεν κάνω λάθος, έχεις παίξει στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Ποια χώρα σου άρεσε περισσότερο ως προς τον τρόπο ζωής, την κουλτούρα, τους φιλάθλους, όλα; Ποια είναι τα αγαπημένα σου μέρη και τι εμπειρίες αποκόμισες μαζί με την οικογένειά σου από όλες αυτές τις χώρες, τις πόλεις και τις ομάδες;

“Αν έπρεπε να επιλέξω μία, η Ιταλία ήταν μία από τις αγαπημένες μου χώρες. Εγώ και η σύζυγός μου λατρέψαμε τόσο πολύ την Ιταλία. Η ωραία ατμόσφαιρα, η κουλτούρα, η δυνατότητα να βγεις να περπατήσεις, όλα όσα προσφέρει η χώρα ως προς τις σχέσεις και τους ανθρώπους γενικότερα. Από τις υπόλοιπες πόλεις, η Μαδρίτη ήταν σίγουρα ένα σπουδαίο μέρος να ζεις. Την απολαύσαμε για μιάμιση χρονιά. Ακολούθησε η Ελλάδα. Λατρεύουμε την Ελλάδα. Σίγουρα μας λείπει η Ελλάδα. Η γλώσσα δεν ήταν εμπόδιο, ήταν πολύ εύκολο να κυκλοφορήσεις, ήταν ευεργετική για μια οικογένεια.

Μιλώντας για τους φιλάθλους, δεν υπάρχουν καλύτεροι από εκείνους στην Ελλάδα. Φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού είχα την ευκαιρία να ζήσω τον ενθουσιασμό των οπαδών. Η Θύρα 13 ήταν εκπληκτική. Αυτά τα δύο χρόνια περιείχαν τρελό ενθουσιασμό. Σε γεμίζουν ενέργεια τα συναισθήματα πριν από τα ματς, κυρίως τα σημαντικά, όταν ξέρεις πόσοι άνθρωποι θα σε υποστηρίξουν. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρική όταν βγαίναμε από τη φυσούνα και προετοιμαζόμασταν για το παιχνίδι. Η Ελλάδα είναι το κατάλληλο μέρος όσον αφορά στους θεατές, ειδικά στα μεγάλα ματς, τα ντέρμπι με τις σημαντικότερες αντιπαλότητες. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία”.

Θα ήθελα να διαλέξεις τους καλύτερους συμπαίκτες που είχες και τους δυσκολότερους αντιπάλους που αντιμετώπισες σε ολόκληρη την καριέρα σου.

“Είναι δύσκολο, επειδή είχα πολλούς σπουδαίους συμπαίκτες με τους οποίους ανέπτυξα εξαιρετική χημεία. Έδεσα με πολλά παιδιά στον Παναθηναϊκό. Μπορέσαμε να συνδεθούμε ο ένας με τον άλλον. Υπήρχε και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ μας. Ο Μάικ Τζέιμς ήταν ο πλακατζής της ομάδας. Ο Νικ έλεγε επίσης πολλά αστεία, ο Κρις ήταν ανταγωνιστικός, ο Γκιστ το ίδιο. Ήμασταν συνολικά ανταγωνιστικοί όταν είχαμε τον Ντιμίτρις Νίκολς και ακολούθως με τον Ντένμον. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση, παίζαμε ένας εναντίον ενός και κάναμε λεκτικές επιθέσεις ο ένας στον άλλον. Ήταν ένα δυνατό συναίσθημα χωρίς εχθρότητες.

Ο Κένι Γκάμπριελ, ο Κένι ήταν ένας από αυτούς που ήταν συνεχώς εκεί. Όλα τα παιδιά μαζί έκαναν ξεχωριστή την ομάδα, μάλλον μία από τις καλύτερες ομάδες για εμένα. Ένιωθα άνετος, επειδή δεθήκαμε ως σύνολο, μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα έλεγα πως σε αυτά τα δύο χρόνια είχα τους καλύτερους συμπαίκτες. Στο παρελθόν είχα αρκετούς συμπαίκτες με τους οποίους ταίριαξα, από τον Ρόντο μέχρι τον Τζος Σμιθ και στο σχολείο με τον Κέβιν Ντουράντ. Μπορώ να κατονομάσω ένα σωρό παιδιά που ήταν καλοί συμπαίκτες. Ωστόσο, αυτά τα δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό δέθηκα περισσότερο με τα παιδιά.

Στη Ρεάλ τα παιδιά ήταν διαφορετικά. Ο τρόπος τους ήταν πιο χαλαρός, αλλά στόχος παρέμειναν οι νίκες. Τα συναισθήματα εκεί ήταν ίδια με εκείνα που είχα στον Παναθηναϊκό. Ήξερα ότι μπορώ να βασιστώ στους συμπαίκτες μου. Εκείνη τη χρονιά κατακτήσαμε τα πάντα επειδή ήμασταν μαζί στο ίδιο επίπεδο, επειδή ταιριάξαμε και επειδή κατανοήσαμε τι έπρεπε να κάνουμε.

Δηλαδή, οι καλύτεροι συμπαίκτες μου ήταν στη Ρεάλ και τον Παναθηναϊκό. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Ο Τζέισι Κάρολ ήταν ο πρώτος συμπαίκτης, με τον οποίο μίλησα για θέματα πέρα από το μπάσκετ, για το μέλλον συνολικά και την οικογένειά μας. Ήρθαμε πιο κοντά όσον αφορά στη σχέση μας εκτός του μπάσκετ”.

Είσαι πολύ έμπειρος. Γνωρίζεις καλά την Ευρωλίγκα. Υποθέτω ότι παρακολουθείς από κοντά τη μεταγραφική “αγορά”. Ποια είναι η γνώμη σου για την επόμενη σεζόν της Ευρωλίγκας, ποιες είναι οι προβλέψεις σου για τις δυνατότερες ομάδες και ποιες θεωρείς ότι θα φθάσουν μέχρι το Final Four;

“Η Ευρωλίγκα είναι μια σκληρή διοργάνωση, από την κορυφή μέχρι τις τελευταίες θέσεις. Μερικές ομάδες δεν πετυχαίνουν τους αρχικούς στόχους, αλλά εν τέλει παίζουν σκληρό μπάσκετ. Είναι δύσκολο να κάνεις προβλέψεις. Μερικές ομάδες δείχνουν πιο ισχυρές, αλλά μπορούν να συμβούν πολλά μέσα στη σεζόν που μπορούν να τις αλλάξουν. Θεωρώ πως θα υπάρχει δυνατός ανταγωνισμός για όλες τις θέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν.

Συμφωνώ με πολλά παιδιά που λένε ότι πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά μία μπάλα για όλες τις διοργανώσεις, μάλλον εκείνη της Spalding που χρησιμοποιείται στην Ευρωλίγκα ή κάποια αντίστοιχη, η οποία πρέπει να είναι για όλες τις διοργανώσεις, είτε της FIBA είτε κάποιας άλλης. Θεωρώ πως είναι πολύ δύσκολο για τους παίκτες να προσαρμοστούν επειδή μερικές λίγκες έχουν διαφορετικές μπάλες. Γι’ αυτό θα έπρεπε να υπήρχε μία συγκεκριμένη μπάλα, μία αίσθηση για όλες τις διοργανώσεις.

Όσον αφορά στο Final Four, είναι δύσκολο να πω κάτι. Υπάρχουν οι γνωστές ομάδες που μπορείς να θεωρήσεις ότι θα προκριθούν, όπως ο Παναθηναϊκός, η Φενέρμπαχτσε, ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Μπασκόνια. Αυτές περιμένεις πως θα είναι στα playoffs και πως θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν στο Final Four. Υπάρχουν, όμως, άλλες που σε εκπλήσσουν πραγματοποιώντας θετική πορεία. Η Ζαλγκίρις Κάουνας δεν ήταν έκπληξη, επειδή οι παίκτες της έπαιξαν σκληρά, πολύ σκληρά, είχε καλό κοουτσάρισμα. Ωστόσο, εξέπληξε τους πάντες πηγαίνοντας στο Final Four. Πέτυχε κάτι αξιοσέβαστο επειδή προσπάθησε πολύ σε κάθε παιχνίδι.

Βλέποντας τις φετινές ομάδες, νομίζω πως η Μιλάνο έχει την ευκαιρία να διανύσει αντίστοιχη πορεία. Θεωρώ πως θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα παίξει ο Μάικ Τζέιμς και πώς θα τα πάει ο Νέντοβιτς, ο οποίος θα είναι ο ηγέτης στο παρκέ. Φαίνεται πως έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό σύνολο και πως μπορούν να φθάσουν μέχρι τα playoffs αποτελώντας την έκπληξη της σεζόν. Έχω δει επίσης ότι έχει χτίσει δυνατό ρόστερ η Αναντολού Εφές. Μπορεί να φθάσει μακριά με καλό κοουτσάρισμα και αποτελεσματική απόδοση των παικτών.

Υπάρχουν αρκετές ομάδες με ηγέτες και άλλους έμπειρους παίκτες. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα ταιριάξουν οι παίκτες. Υπάρχουν πολλές πιθανές εκβάσεις. Δεν θα λείψουν και οι εκπλήξεις. Όλα είναι στον αέρα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο φαβορί, επειδή όλοι είναι ικανοί να παίξουν μπάσκετ. Θα μετρήσει όποιος κάνει τα μικρά πράματα, όποιος δώσει το κάτι παραπάνω στην άμυνα και για να πάρει τις νίκες. Όταν φθάσει η ώρα των playoffs, όποιος δημιουργεί και τελειώνει τις έξτρα φάσεις θα βοηθά την ομάδα του να παραμείνει διεκδικήτρια”.

Τι θα σου λείψει από την Ελλάδα, την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό; Αν έπρεπε να διαλέξεις ένα ή δύο πράματα, τι θεωρείς ότι θα λείψει περισσότερο από εσένα και την οικογένειά σου;

“Νομίζω ότι θα μου λείψει περισσότερο το να είμαι κοντά με όλους. Γενικά από το φαγητό και τα παιχνίδια των παιδιών μέχρι να αράζω έξω, όλα αυτά θα μου λείψουν πολύ. Η επαφή με συμπαίκτες που έχουν παιδιά, η δυνατότητα να βγεις έξω να αράξεις μαζί τους και η δημιουργία μιας μορφής μίας οικογένειας για αυτούς τους δέκα μήνες κάνει πιο άνετη τη ζωή σου στην Αθήνα. Αυτά θα μας λείψουν πολύ.

Δεν ξέρω πού θα καταλήξω ή τι θα γίνει, αλλά αυτές οι επαφές είναι απαραίτητες, κυρίως όσο μεγαλώνεις και έχεις μείνει τόσα χρόνια στην Ευρώπη η ανάγκη για αυτές τις ανέσεις είναι απαραίτητη και σημαντική. Έπειτα από κάποια χρόνια στην Ευρώπη αρχίζεις και μένεις σε κάποια μέρη για ένα ή δύο χρόνια και δημιουργείς μια άνεση, γνωρίζεις τους ανθρώπους γύρω σου και τους εμπιστεύεσαι περισσότερο. Άρα σίγουρα θα μας λείψει η Αθήνα. Όταν αποκτάς τέτοιες ανέσεις κατανοείς ότι θα σου λείψει η πόλη, από την οποία έφυγες.

Για εμένα είναι άσχημο που άνθρωποι εκτιμούν ότι απαίτησα πολλά και πως ήθελα συμβόλαιο εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν έγινε έτσι. Δεν μπορώ να είμαι κάπου, όπου έχω μία συγκεκριμένη αξία και η αξία μου πρέπει να πέσει, δεν το βλέπω έτσι. Δεν νομίζω πως κάποιος το βλέπει έτσι. Πολλοί λένε πλέον ότι πρέπει να ανταμειφθούν με όσα αξίζουν ή πως δεν είναι φθηνοί. Καταλαβαίνω αυτές τις θέσεις. Μου αρέσει να παίζω μπάσκετ, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου. Δεν αφορούν όλα στα λεφτά, αλλά πρέπει να ξέρεις την αξία σου. Όλοι μπορούν να πουν ότι είχα μία κακή χρονιά και εγώ θα πω ότι η μισή σεζόν μου ήταν αρνητική, επειδή μία σεζόν ξεκινά από τον Σεπτέμβριο.

Αν θυμάσαι, τα πήγα καλά για ένα διάστημα και έκανα όσα έπρεπε. Ήμουν θετικός και ένιωθα καλά, αλλά συνέβη κάτι πέρα από τον έλεγχό μου, που δεν είχα ζήσει ξανά. Εγώ δεν θεωρώ πως έπεσε η αξία μου, οπότε δεν είναι ωραίο να μαθαίνω ότι λένε ότι οι απαιτήσεις μου ήταν υπερβολικές ύστερα από μία αρνητική σεζόν. Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον είπε μία από τις αγαπημένες μου φετινές ατάκες, λέγοντας πως κάποιος είναι ανενημέρωτος όταν δεν διαβάζει τα ρεπορτάζ και παραπληροφορημένος όταν τα διαβάζει. Οι πληροφορίες δεν είναι από αξιόπιστη πηγή. Μαθαίνεις τι λένε 20 εκατομμύρια διαφορετικοί άνθρωποι και μία ιστορία που αλλάζει 50 εκατομμύρια φορές, οπότε δεν ξέρεις ποιος ακριβώς είπε τι.

Εγώ μπορώ να πω ότι δεν απαίτησα τίποτα, πως δεν ήμουν υπερβολικός όσον αφορά σε αυτά που πιστεύω ότι είμαι ικανός και για την αξία μου. Είμαι μεν ο σιωπηλός και ντροπαλός τύπος, δεν μιλάω πολύ, αλλά θέλω να με εκτιμούν. Δεν θέλω να είμαι ο κακός, αλλά ο αληθινός. Θέλω να δείχνω πώς νιώθω, επειδή δεν το πράττω τόσο συχνά. Με στενοχωρεί που πολλοί πιστεύουν ότι ξεπέρασα κάποια όρια, επειδή δεν το έκανα. Ωστόσο, δεν θα ρίξω την αξία μου προς όφελος άλλων ανθρώπων. Κανείς δεν το κάνει αυτό. Νομίζω πως ουδείς θα ξεκινούσε μια συνεργασία όντας υποτιμημένος, μόνο για να συμφωνήσει με κάποιον. Δεν είναι έτσι η ζωή, ούτε το άθλημά μας. Δεν φταίω εγώ, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που τα βλέπω τα πράματα.

Είμαι σίγουρος πως δεν είμαι ο μόνος που τα βλέπω έτσι. Για εμένα, το σημαντικότερο είναι να γνωρίζω πως δεν έχω δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα σε κάποια ομάδα. Κάτι, όμως, πάει στραβά και λένε ότι είχα υπερβολικές απαιτήσεις ή πως προέρχομαι από κακή σεζόν. Ποιος δεν κάνει κακή χρονιά; Πολλοί επιστρέφουν δυνατοί έπειτα από μία αρνητική σεζόν. Νιώθω πως με ξέγραψαν έπειτα από έναν τραυματισμό και αυτό δεν είναι ωραίο.

Φάνηκε πως τελείωσε η καριέρα μου τη στιγμή μου με ξέγραψαν λόγω του συγκεκριμένου τραυματισμού. Έτσι παρουσίασαν πολλοί την κατάσταση. Η καριέρα μου τελείωσε εξαιτίας ενός προβλήματος σε νεύρο, που δεν μπορώ καν να σου δείξω. Είναι τόσο μικρό, αλλά κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και κανείς δεν το καταλαβαίνει. Εγώ γνωρίζω πώς νιώθω, γνωρίζω πού είμαι και νιώθω καλύτερα από ποτέ. Άλλοι, όμως, ίσως λένε ότι τελείωσα. Δεν έχω τελειώσει.

Είμαι 31 ετών. Όσα γράφονται περί του τέλους της καριέρας μου είναι λανθασμένα. Ουδείς ξέρει, όλοι προβλέπουν. Αν δεν μαθαίνεις είσαι ανενημέρωτος, αν μαθαίνεις παραπληροφορημένος. Εγώ λέω ότι είμαι πολύ καλά, πως είμαι υγιής, πως δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα, πως είμαι έτοιμος να παίξω μπάσκετ, έτοιμος να κερδίσω και ελπίζω ότι κάποιος θα τα υπολογίσει όλα αυτά. Δεν είμαι άπληστος, ούτε εγωιστής, κάθε άλλο. Γνωρίζω, όμως, την αξία μου. Ξέρω τι αξίζω και αυτός είναι ο τρόπος που βλέπω τα πράματα”.

Διαβάστε τα τελευταία νέα εδώ

×