Πρόταση ψηφίσματος για την λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Κάρυστο | EviaZoom.gr - Εύβοια News
10 ΧΡΟΝΙΑ EVIAZOOM
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΟΚΑΝΗΣ - EVIAZOOM.GR
 

Πρόταση ψηφίσματος για την λειτουργία του ΕΚΑΒ στη Κάρυστο

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καρύστου η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καρύστου κατέθεσε αίτημα για ενημέρωση σχετικά με την συνάντηση του δημάρχου με τον Υπουργό Ενέργειας και το δεύτερο είναι πρόταση για λήψη απόφασης σχετικά με τις ελλείψεις και τα προβλήματα του ΕΚΑΒ στη Κάρυστο...

Ακολουθούν αναλυτικά οι εισηγήσεις:

«1. Ενημέρωση για τη συνάντηση του Δημάρχου Καρύστου με τον Υπουργό Ενέργειας

Κύριε Δήμαρχε, από αναρτήσεις τοπικών και πανευβοϊκών ιστοσελίδων μάθαμε για τη συνάντηση που είχατε με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Χατζηδάκη χωρίς όμως να υπάρχει καμιά συγκεκριμένη αναφορά για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Δεν κρύβουμε πως είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι μιας και η νέα Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ενέργειας - με τον όρο «απελευθέρωση» - από εκεί που την είχε αφήσει η προηγούμενη, με μεγάλες συνέπειες σε καταναλωτές και εργαζόμενους του κλάδου. Ήδη ανακοινώθηκαν νέες ανατιμήσεις και μειώσεις εκπτώσεων στο ρεύμα.

Βλέπουμε άλλωστε όλοι μια πτυχή της λεγόμενης απελευθέρωσης της ενέργειας και στην περιοχή μας με την αμείωτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων που έχει πια ξεπεράσει κάθε όριο.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε σήμερα την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ επέκταση των δημοτών για τα θέματα της συνάντησης και πιο συγκεκριμένα αν τέθηκαν τα εξής θέματα:

Ο τερματισμός στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή. Να μην εγκριθεί καμιά νέα άδεια. Να μη ξεκινήσουν νέα έργα.

Η πραγματοποίηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα ήδη υπάρχοντα αιολικά πάρκα έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι πραγματικές επιπτώσεις.

Η κατάργηση του λεγόμενου «πράσινου τέλους» που επιβαρύνει περεταίρω τους λογαριασμούς ρεύματος και χρηματοδοτεί επιχειρηματικούς ομίλους.

2. Πρόταση ψηφίσματος για την λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Κάρυστο

Με αφορμή τη συζήτηση, για άλλη μια φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση δαπάνης, από κονδύλια του Δήμου, για φιλοξενία πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (τακτικό θέμα 17) καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για διεκδίκηση πλήρους κάλυψης της περιοχής μας με πληρώματα του ΕΚΑΒ για όλη τη διάρκεια του έτους με ευθύνη και δαπάνη του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ.

Πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τα εξής: Πρώτον, ότι το προσωπικό του ΕΚΑΒ που έρχεται να καλύψει την αύξηση του πληθυσμού της περιοχής μας λόγω της τουριστικής κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες (περίπου για δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο) καλύπτει μία σταθερή εποχιακή ανάγκη που θα υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Επίσης, το προσωπικό του ΕΚΑΒ στην Κάρυστο δεν επαρκεί ούτε για τους μη καλοκαιρινούς μήνες. Οι βάρδιες καλύπτονται καθώς οι εργαζόμενοι παίρνουν πολύ καθυστερημένα τα ρεπό τους και κάνουν διακομιδές και εκτός του ωραρίου τους σε έκτακτες περιπτώσεις.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει το εξής ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ καθώς ο Δήμος Καρύστου δεν καλύπτεται επαρκώς από την υπηρεσία του ΕΚΑΒ.

Το γεγονός αυτό προκύπτει ακόμη και από το οργανόγραμμα της υπηρεσίας, παρά το ότι και το προβλεπόμενο προσωπικό δεν αρκεί για την κάλυψη όλης της έκτασης του Δήμου. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται διακομιδή από το Νοσοκομείο Καρύστου είτε στη Χαλκίδα, είτε στην Αθήνα κατά τις βραδινές ώρες πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή μένει χωρίς κάλυψη για τέσσερις ή έξι ώρες αντίστοιχα λόγω της μεγάλης απόστασης. Ακόμη όμως και "υπό φυσιολογικές συνθήκες" οι βάρδιες καλύπτονται γιατί οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είτε παίρνουν πολύ καθυστερημένα τα ρεπό και τις άδειές τους, είτε πραγματοποιούν διακομιδές εκτός βάρδιας. Μάλιστα μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι το τελευταίο διάστημα μένουν ακάλυπτες αρκετές βάρδιες!

Παράλληλα, τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι κατά πολύ αυξημένος ο πληθυσμός της περιοχής λόγω της τουριστικής κίνησης κάτι που κάνει αναγκαία την επιπλέον στήριξη.

Τέλος, στην περιοχή μας πραγματοποιούνται εργασίες όπως λατομεία, έργα εγκατάστασης αιολικών πάρκων κλπ με σημαντική επικινδυνότητα για τους εργαζόμενους και σε τοποθεσίες αρκετά απομακρυσμένες από την έδρα του ΕΚΑΒ στην πόλη της Καρύστου. Και από αυτή την άποψη θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια ώστε σε τυχόν συμβάν να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική η παρέμβαση του ΕΚΑΒ.

Η Υγεία είναι αγαθό που θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και σε όλους χωρίς προϋποθέσεις και παίρνοντας όλα τα μέτρα ώστε να προλαμβάνονται ασθένειες, να θεραπεύονται έγκαιρα, πόσο μάλλον να μη μπαίνει σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή λόγω ελλείψεων.

Όλα αυτά είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ σε ότι το αφορά και όχι της Τοπικής Διοίκησης! 


Για αυτό διεκδικούμε:

Την κάλυψη πλήρως του οργανογράμματος του ΕΚΑΒ στην Κάρυστο, με δαπάνες του Υπουργείου, ώστε να καλύπτεται πλήρως η περιοχή χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής ή να καταπατούνται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

 

Την έγκριση μόνιμης επιχορήγησης από το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των εποχιακών αναγκών στελέχωσης του ΕΚΑΒ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που περιλαμβάνει τη φιλοξενία και διατροφή των πληρωμάτων που αποσπούνται προς την περιοχή μας.
 

Την επανεξέταση του οργανογράμματος του τμήματος ΕΚΑΒ στην Κάρυστο με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών της απομακρυσμένης και δύσβατης περιοχής μας».

Το παραπάνω ψήφισμα να αποσταλεί από τις υπηρεσίες του Δήμου προς το Υπουργείο Υγείας και προς τις Διευθύνσεις του ΕΚΑΒ στην Εύβοια και στην Αθήνα
».

Βίντεο - Ρεπορτάζ







Δημοφιλείς αναρτήσεις του μήνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ GOOGLE

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ EMEDIA