ΕΒΡΟ… ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η κίνηση ματ Ζαμπούκη με Κολιό, τα πούρα… Πρωτομαγιάς και οι καταδικασθέντες

ΕΒΡΟ… ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ: Η κίνηση ματ Ζαμπούκη με Κολιό, τα πούρα… Πρωτομαγιάς και οι καταδικασθέντες

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ, την… κάλπη να συναντήσουμε παιδιά την Κυριακή 26 Μαΐου. Αυτό δεν ήταν το τραγουδάκι που λέγαμε μικρά παιδιά στο σχολείο; Κάπως έτσι βέβαια, γιατί το παραφράσαμε μια και αυτός ο μήνας είναι γνωστόν μήνας εκλογών ευρωεκλογών, αλλά και αυτοδιοικητικών εκλογών.
Τα ψέματα λοιπόν τελείωσαν για κάποιους, αφού μέχρι τις 5 Μαΐου, την Κυριακή δηλαδή, θα πρέπει να δηλωθούν στα αρμόδια πρωτοδικεία οι συνδυασμοί των υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων. Εκεί λοιπόν θα φανεί πόσες… ταυτότητες έχει ο καθένας. Ποιους δηλαδή και πόσους, θα δηλώσει ως υποψήφιος περιφερειακούς η δημοτικούς συμβούλους, ανάλογα με τις εκλογές που μετέχει.

Κίνηση ματ Ζαμπούκη η υποψηφιότητα Κολιού

Χθες πάντως, στην Αλεξανδρούπολη είχαμε μία κίνηση ματ από τον υποψήφιο δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του γνωστού σε όλους δημοσιογράφου Δημήτρη Κολιού, στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου. Ο ιδιοκτήτης του γνωστού ραδιοφωνικού σταθμού Μaximum FM, θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Δήμος για όλους Πρώτα εσύ”.
Η παρουσία του στέλνει πολλαπλά μηνύματα και έχει ιδιαίτερη σημασία, αρχικά επειδή ο κ.Κολιός δεν είναι καινούργιος στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Αλεξανδρούπολης. Υ υπήρξε εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας Τριαντάφυλλου Αρβανιτίδη και μάλιστα διετέλεσε Αντιδήμαρχος. Άρα έχει ήδη εμπειρία αυτοδιοικητική και μάλιστα συγκεκριμένη.
Πέρα από την σημαντική, όχι μόνο επικοινωνιακή αλλά και ουσιαστική, ενίσχυση της υποψηφιότητας Ζαμπούκη, αυτόματα δημιουργείται πρόβλημα και στην παράταξη του σημερινού δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη. Είναι γνωστό, ότι ο Κολιός έχει αποδοχή σε ένα ευρύ κοινό της πόλης, αλλά και γενικότερα του δήμου Αλεξανδρούπολης και όχι μόνο τους χιλιάδες ακροατές του σταθμού του.

Τα… πούρα της Πρωτομαγιάς

Από χθες το βράδυ, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δημήτρη Κολιού από τον Γιάννη Ζαμπούκη, αρκετοί δεν πρέπει να αισθάνονται άνετα. Πρώτος και καλύτερος ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης. Που να ήξερε όταν την Πρωτομαγιά άναβε το… πούρο του, πως θα ακολουθούσε όλο αυτό. Κανονικά τώρα έπρεπε να το ανάψει, ως… πούρο της παρηγοριάς και όχι τότε.
Όπως βλέπετε στην φωτογραφία από αυτή την πολιτικοδημοσιογραφική παρέα της Πρωτομαγιάς, πούρα βέβαια κρατούν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Γκοτσίδης, αλλά και ο Διευθυντής Ειδήσεων της ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση Αντώνης Τελόπουλος, ενώ δεν βλέπω να έχει αν και μετέχει στην παρέα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας.
Αλίμονο άλλωστε. Λείπει ο Κουκουράβας από τον Λαμπάκη; “Πνεματικό του παιδί” είναι και συμπεριφέρεται δυστυχώς με την ίδια αλαζονεία και έπαρση όπως και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Δεν ξέρω για τα πούρα του κ.Λαμπάκη και του fashion icon Γκοτσίδη, αλλά το πούρο του δημοσιογράφου Αντώνη Τελόπουλου, μάλλον θα πρέπει να είναι… Αβάνας.

Πούρα Αβάνας, λόγω… Αριστεράς

Ως αριστερός άλλωστε και μάλιστα γνωστός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι φυσικό να προτιμάει τα πούρα από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο. Εξάλλου, η ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση είναι ξεκάθαρο σε όλους πως έχει φιλοκυβερνητική γραμμή και θυμίζει περισσότερο… Αυγή ή “Στο Κόκκινο”, όσον αφορά θέματα που αφορούν την πολιτική κατάσταση της χώρας. Σε τοπικό επίπεδο βέβαια “παίζει” πολύ Λαμπάκη, αλλά έτσι είναι αυτά. Δικαίωμα τους, όπως εμείς έχουμε κάποια άλλη “γραμμή”, να κάνουν και αυτοί ότι θεωρούν σωστό.
Φυσικά και δεν υπάρχει το παραμικρό μεμπτό ή επιλήψιμο σε αυτή την παρέα. Να το ξεκαθαρίσουμε. Πρωτομαγιά ήταν, οι άνθρωποι είπαν να διασκεδάσουν μια και βρισκόταν εκτός δουλειάς. Δεν γνωρίζω πάντως, αν με την ευκαιρία, συζήτησαν και για το… debate των υποψηφίων δημάρχων Αλεξανδρούπολης που σκέφτεται να παρουσιάσει η ΔΕΛΤΑ TV. Τις λεπτομέρειες δηλαδή, αν και αυτά συζητούνται παρουσία και των άλλων που θα πάρουν μέρος.
Tώρα πάντως με την προσθήκη Κολιού, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο επικοινωνιακά ο Γιάννης Ζαμπούκης, γιατί έχει δίπλα του δύο ανθρώπους που γνωρίζουν άριστα το συγκεκριμένο αντικείμενο. Κι εννοώ και τον Αντώνη Καμελίδη, την “χοντρόμυγα”, όπως τον έγραφε ένας χοντρά… ευεργετημένος από αυτόν, στο site του ραδιοφωνικού του σταθμού.
Θα δηλώσει Βαμβακερό και άλλους… καταδικασθέντες;

Όπως είπαμε πάντως, τα ψέματα τελειώνουν την Κυριακή αφού οι υποψήφιοι συνδυασμοί θα κατατεθούν στο Πρωτοδικείο. Έχω απορία, αν τελικά ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης δηλώσει ως υποψήφιους συμβούλους, τρεις από αυτούς που έχει ήδη ανακοινώσει. Γιατί έχουν ήδη τιμωρηθεί πρωτόδικα και καταδικαστεί με ποινές φυλάκισης αρκετών χρόνων για διάφορα σοβαρά αδικήματα.
Πρώτος και καλύτερος φυσικά ο πρώην πρόεδρος του Πολυκοινωνικού Αντώνης Βαμβακερός, ο οποίος σε τρία χρόνια κάθειρξη για πλαστογράφηση πτυχίου. Τον βλέπω να συνεχίζει κανονικά τον προεκλογικό του αγώνα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ούτε για τον ίδιο, ούτε για τον δήμαρχο κ.Λαμπάκη. Το φοβερό μάλιστα είναι, ότι μιλάνε και οι δύο για διαφάνεια, για αξιοκρατία και για νομιμότητα στο δήμο.
Κι όλα αυτά, όταν ο φίλος μου από τα παλιά Αντώνης Βαμβακερός, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, παρουσίασε πλαστό πτυχίο στον ΟΣΕ όπου εργάζονταν. Υπάρχουν και άλλοι δύο, υποψήφιοι σε Τοπικές Κοινότητες, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί επίσης πρωτόδικα, με ποινές φυλάκισης χρόνων. Αυτοί για άλλο αδίκημα. Επίσης αρκετά σοβαρό.

Όλο εγώ θα… βγάζω το φύδι απ’ την τρύπα;

Αφού όμως οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν τα καταγγέλλουν, εγώ και πάλι… θα βγάλω το φίδι από την τρύπα; Δεν γίνεται να κρατάω συνέχεια δύο Καρπούζια στην ίδια μασχάλη (μεγάλο πρόβλημα αυτά τα κεφαλαία τελικά). Αφήστε μην πάθω και εγώ ξαφνικά, αυτό για το οποίο καταδικάστηκαν οι συγκεκριμένοι; Γιατί μαθαίνω, πως κάποιοι που έχουν… ζοριστεί αρκετά από τις αποκαλύψεις μας, σκέφτονται για μας όπως οι μεγαλοτσιφλικάδες του θεσσαλικού κάμπου στην γνωστή ταινία “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”, με το Νίκο Κούρκουλο, τον Μάνο Κατράκη, τον Γιάννη Βόγλη και τη Μαίρη Χρονοπούλου.
Ξέρετε. Με εκείνη την χαρακτηριστική σκηνή, όπου συζητούσαν πως θα… βγάλουν απ’ την μέση τον “ενοχλητικό” Μαρίνο Αντύπα. που ξεσήκωνε τους κολλίγους της Θεσσαλίας να διεκδικήσουν τα κτήματα τους. Κι επειδή με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν, ούτε είναι αστεία, φυσικά φροντίσαμε και εμείς να… λάβουμε τα μέτρα μας. Στο πιο υψηλό και κορυφαίο επίπεδο, ώστε αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι, να είναι συγκεκριμένες οι κατευθύνσεις που θα αναζητηθούν οι ευθύνες.
Είχαμε εξάλλου κάποια… σημάδια και ενημέρωση από καλούς φίλους, οι οποίοι δεν ανέχονται την μπόχα και την βρωμιά με την οποία θέλουν κάποιοι να ελέγχουν τα πάντα. Κι επειδή έχουμε… πικρή εμπειρία από το παρελθόν, με κάτι σπασμένα αμάξια από μπράβους και άλλα τέτοια… όμορφα, έγινε αυτό που πρέπει και εκεί που χρειάζεται. Γιατί κάποιοι μπορεί να τα θεωρείτε υπερβολικά όλα αυτά, αλλά πιστέψετε με δεν είναι.

Έχει αγωνία για το Εφετείο

Μια και ανέφερα πάντως τα δικαστήρια. Ένας πρώην δήμαρχος του Έβρου, περιμένει με αγωνία αυτές τις μέρες το Εφετείο της Κομοτηνής, όπου θα εκδικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, η υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε πρωτόδικα σε φυλάκιση 19 χρονών. Είναι βέβαια εκτός φυλακής, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση του, η οποία κανονικά έπρεπε να συζητηθεί πριν από λίγες μέρες.
Συνέπεσε όμως η απεργία των δικηγόρων της Θράκης, λόγω διαμαρτυρίας για την ίδρυση 4ης Νομικής σχολής στην Πάτρα και έτσι αναβλήθηκε. Ο ίδιος περίμενε να είναι πολύ μεγαλύτερη χρονικά η αναβολή, όπως είπαν όμως σε πολύ αυστηρό τόνο οι δικαστές, επειδή υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, το δικαστήριο θα γίνει αυτές τις μέρες ότι και αν συμβεί. Κι αυτό μάλλον δεν είναι καλό σημάδι.
Ελπίζω να μην γίνω προΑγγελος κακών και μακάρι ο άνθρωπος να ξεμπλέξει χωρίς περισσότερα προβλήματα. Το λέω ειλικρινά, γιατί μπορεί να μην τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά για κανέναν άνθρωπο δεν θέλω να βιώνει την φυλακή. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που λένε “όπως έστρωσες θα κοιμηθείς”, οπότε ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τελικά.

Τι γίνεται τελικά στο Σουφλί και… ξέφυγε η κατάσταση;

Μια και πιάσαμε τους δημάρχους και τους υποψηφίους. Τι γίνεται εκεί στο Σουφλί; Έχουν χάσει κάποιοι την ψυχραιμία τους; Τι ακριβώς συμβαίνει; Βγαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σκαρκάλας αρχικά και καταγγέλλει εκβιασμούς, πιέσεις, υποσχέσεις για διορισμούς και αποσπάσεις. Ακολουθεί η διπλή καταστροφή του εκλογικού κέντρου του άλλου υποψηφίου δημάρχου Παναγιώτη Καλακίκου.
Αυτός μάλιστα υποχρεώθηκε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνύσεις κατ’ αγνώστων, για τις καταστροφές αυτές και τη δημιουργία ή την προσπάθεια τουλάχιστον, δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού. Πρωτόγνωρα πράγματα, που μας γυρίζουν πράγματι σε άλλες εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε.
Πάντως ο άλλος υποψήφιος δήμαρχος, ο φίλος μου Βαγγέλης Πουλιλιός, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι καταδικάζει απερίφραστα τις καταστροφές στο εκλογικό κέντρο του Καλακίκου. Παράλληλα είπε ότι οι δικοί του άνθρωποι είναι παλικάρια και τέτοιες ενέργειες τις κάνουν όσοι αισθάνονται αδύναμοι.
Κι ο Βαγγέλης, με τον οποίο ρίχναμε κάτι χορούς πριν από δεκαετίες στα πανηγύρια του Αμορίου και των Λαβάρων (από τότε είναι Πρόεδρος ή δήμαρχος και ακόμα θέλει να συνεχίσει αφού φαίνεται ότι δεν… χόρτασε εξουσία), αισθάνεται πολύ δυνατός και σίγουρος ότι θα ξαναεκλεγεί. Έτσι αισθάνονταν και ο κοινός μας φίλος Τάκης (Τάκης, Τάκης, οε, οε, οε) Τοψίδης για την Περιφέρεια, τον οποίο μάλιστα ο Πουλιλιός στηρίζει, αλλά έχει… χάσει τα αυγά και τα καλάθια.
Όπως μου λένε μάλιστα άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Σουφλί, μπορεί να την…πληρώσει αυτή την ταύτιση με Τοψίδη ο κ.Πουλιλιός, χάνοντας την θέση του δημάρχου από τον Καλακίκο. Σιγά και τι έγινε; Θα μπορεί πιο ελεύθερα πλέον να παίρνει αντλήσεις υδάτων για τα τρακτέρ του, όταν πλημμυρίζει ο κάμπος και όχι να… εκτίθεται όπως τώρα που κάνει ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ στον… εαυτό του ως δήμαρχος.

Η εποχή του… Παρασκευά

Στο γειτονικό Διδυμότειχο πάντως, ευτυχώς δεν έχουν τέτοια θέματα. Εκεί όντως έχει ενδιαφέρον να δούμε το βράδυ της Κυριακής, πόσοι υποψήφιοι δήμαρχοι θα καταθέσουν συνδυασμούς στο Πρωτοδικείο. Ο νυν δήμαρχος Παρασκευάς Πατσουρίδης, μου λένε πως έχει επιδοθεί τον τελευταίο καιρό, σε έναν αγώνα δρόμου, παρόμοιο με αυτόν που κάνει κάθε καλοκαίρι, για να προλάβει να… συγκαθίσει σε όλα τα πανηγύρια.
Τρέχει λοιπόν να ολοκληρώσει τον συνδυασμό του. Μπορεί 9 χρόνια τώρα να τα έκανε… μαντάρα, να μην έλυσε σχεδόν κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα να δημιούργησε περισσότερα, να μην θυμάται κανένας έστω και ένα σημαντικό έργο ή σημαντική παρέμβαση του, αλλά αυτή είναι η… εποχή του Παρασκευά. Τώρα κάνει τα… αποτελεσματικά έργα και τις παρεμβάσεις.

“Επιστρατεύει” την τεράστια… πειθώ του, αυτή στην οποία δεν μπορεί να αντισταθεί εύκολα κάποιος, ανοίγει διάπλατα την… καρδιά του και βγάζει από μέσα όλο το… συναίσθημα, προκειμένου να πείσει κάποιους να είναι υποψήφιοι μαζί του. Δυο φορές αυτός ο τρόπος ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός, ιδιαίτερα μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής. Θα τριτώσει το… κακό για το Διδυμότειχο; Γιατί κακό θα είναι αν ξαναβγεί δήμαρχος.

Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο

Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκαν κάποιοι στο Διδυμότειχο, με το σύνθημα: “Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό”. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι; Ακόμα υποψήφιοι είναι και αντιδρούν έτσι στην κριτική; Σκεφθείτε δηλαδή να εκλεγούν κιόλας πως θα λειτουργούν και πόσο ανεκτικοί θα είναι όταν κρίνουν τις ενέργειες τους.
Καλά τις ανοησίες που έγραψε ο γνωστός, άχρηστος και ανίκανος Πρόεδρος, δεν τις σχολιάζω. Μάλλον τα έγραφε μεταξύ τρίτης και τέταρτης… Μαλαματίνας, οπότε δικαιολογείται.

Ο… Ναρκαλιευτής