Έβρος: Αυτοί… έβαλαν πλάτη για να εκλεγεί Περιφερειάρχης ο Χρήστος Μέτιος

Έβρος: Αυτοί… έβαλαν πλάτη για να εκλεγεί Περιφερειάρχης ο Χρήστος Μέτιος

Ο Χρήστος Μέτιος ήταν ο θριαμβευτής στη “μάχη” της περασμένης Κυριακής για την εκλογή του νέου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αφού επικράτησε, έστω και δύσκολα, του αντιπάλου του Χριστόδουλου Τοψίδη.

Οι επαναληπτικές εκλογές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ δεν ήταν εύκολες, ούτε είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά με καμιά από τις υπόλοιπες 12 της χώρας. Γιατί απέναντι στον κ,Μέτιο  που είχε την επίσημη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Προέδρου της Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρχε ένα συνονθύλευμα ευκαιριακών “συμμαχιών” από βουλευτές του κόμματος, Προέδρους ΝΟΔΕ, θεσμικούς εκπροσώπους, προσωπικών φιλοδοξιών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Όλοι αυτοί ενώθηκαν μια καιροσκοπική προσπάθεια, με στόχο να… αλώσουν την Περιφέρεια εκλέγοντας τον Χριστόδουλο Τοψίδη, για να διαχειριστεί τα εκατοντάδες εκατομμύρια των κονδυλίων της από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μπροστά σε αυτή την στόχευση, δεν υπολόγισαν λοιπόν ούτε την επίσημη στήριξη της Ν.Δ στον Χρήστο Μέτιο ούτε και το γεγονός ότι αποτελούσε προσωπική επιλογή του Προέδρου της κ.Μητσοτάκη. Για να έρθει τελικά η νίκη την περασμένη Κυριακή 2 Ιουνίου, χρειάστηκε κάποιοι άνθρωποι και στις 6 περιφερειακές ενότητες (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Θάσου) να… βάλουν πλάτη και να αγωνιστούν προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να προσθέσει και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε αυτές που κέρδισε.
Στο νομό Έβρου, απ’ όπου και κατάγεται ο αποτυχών υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, η “μάχη” ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Είχε πολύ σκληρά χαρακτηριστικά, αφού πέρα από την οικονομική δύναμη που “επιστρατεύτηκε” και ήταν φανερή σε όλες τις κινήσεις του ίδιου και της παράταξης του,  καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια και χρησιμοποιήθηκε κάθε “όπλο” προκειμένου η “Περιφερειακή Σύνθεση” να κερδίσει. Μόνο που ο Έβρος κράτησε… αντίσταση, τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη Κυριακή, αφού ανέδειξε πρώτη τη “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση” και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να κερδηθούν οι εκλογές συνολικά.
Στο πλευρό λοιπόν του κ.Μέτιου, στάθηκαν αρχικά οι 20 υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του. Όλοι αγωνίστηκαν με πάθος και αποφασιστικότητα. Από τον πρώτο σε σταυρούς νυν Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς, τους Βασίλη Γαλάνη, Θανάση Τσώνη, Κώστα Βενετίδη Βασίλη Δελησταμάτη, τους πέντε δηλαδή που εκλέχθηκαν, αλλά και τους άλλους 15, που κατέβαλλαν σπουδαία προσπάθεια.  Δηλαδή την Ελένη Δημούδη, τον Στάθη Ασπιώτη, τον Χρήστο Καπετανίδη, την Μαργαρίτα Γουδετσίδου, τον Πρόεδρομο Φωτακίδη, την Κατερίνα Φωτιάδου, τον Δημήτρη Κελεμίδη, την Χρυσή Ζαρειφίδου, την Χαρούλα Τζιακά, τον Πολυχρόνη Μποτάνη, την Δήμητρα Γκουτσίδου, τη Νικολίνα Χριστοδουλίδου, την Καϊταλίδου Κοζάρη Κωνσταντίνα, την Μαρία Ξηρομερίτου, αλλά και την Αναστασία Καρασουλτάνη.
Όλοι αυτοί, άντεξαν στην έντονη πίεση από διάφορες κατευθύνσεις, την πολύ σκληρή αντιπαράθεση που υπήρχε από την άλλη πλευρά, με την επίκληση ότι πάνε κόντρα σε έναν υποψήφιο από τον Έβρο και στερούν από το νομό έναν δικό του Περιφερειάρχη. Δεν… λύγισαν μπροστά στον κοινό στόχο, ούτε υπολόγισαν το προσωπικό, επαγγελματικό, επιχειρηματικό, κοινωνικό, πολιτικό και οποιοδήποτε άλλο κόστος. Μπορεί να μην είχαν στο πλευρό τους σχεδόν την συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών της Ν.Δ στον Έβρο που ακολούθησαν τακτική Πόντιου Πιλάτου ή στήριζαν ακόμα και φανερά την εκλογή Τοψίδη, αλλά άντεξαν ως το τέλος και δικαιώθηκαν.
Υπήρχαν και κάποιοι άλλοι, που μπορεί να μην έχουν θεσμικό ρόλο αν και ανήκουν είτε ως μέλη, είτε έχοντας άλλη μη θεσμική ιδιότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι όντως… έβαλαν πλάτη και επίσης αγωνίστηκαν μέχρι το τέλος και πανηγύρισαν την σπουδαία νίκη με την επικράτηση του Χρήστου Μέτιου την περασμένη Κυριακή. Στους πρώτους από αυτούς και το αναφέρουμε επειδή ρίσκαρε αρκετά, μια και θεωρείται ένας από τους πιθανούς υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών για το νομό Έβρου, είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και πρώην Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Χατζημιχαήλ. Έδωσε το παρών στις περισσότερες συγκεντρώσεις, συναντήσεις και εκδηλώσεις που έγιναν παρουσία του Χρήστου Μέτιου, ενώ τάχθηκε ξεκάθαρα και δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας του.
Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Φώτης Αδαμάκης, μαζί με τον υποψήφιο βουλευτή του κόμματος το 2015, τον Βαγγέλη Ρούφο, ξεκίνησαν με την περίφημη συνάντηση  παρουσία του κ.Μέτιου στα Λουτρά στις 5 Μαρτίου, αλλά και των Κώστα Κεβρεκίδη, Σπύρου Μιχαλόπουλου. Νίκου Ρηγόπουλου, Απόστολου Τζιτζούδη, Στάθη Ασπιώτη και Πρόδρομου Φωτακίδη. Αν και δεν έχουν αυτή την στιγμή κάποιο θεσμικό ρόλο στη ΝΟΔΕ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία σε στιγμές που ακόμα ο Χρήστος Μέτιος προσπαθούσε απεγνωσμένα να σχηματίσει το συνδυασμό του και θα βρει στο νομό Έβρου υποψήφιους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Όλα ουσιαστικά ξεκίνησαν από εκείνη την συγκέντρωση-φαγοπότι. Εκεί μπήκαν οι βάσεις, όταν ακόμη ο Δημήτρης Πέτροβιτς επέμενε στην δική του ξεχωριστή υποψηφιότητα, πριν συστρατευθεί λίγο αργότερα με τον κ.Μέτιο και την “Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση”.
Ακολούθησαν παρόμοιες συναντήσεις σε Φέρες όπου πλέον προστέθηκαν και ο κ.Πέτροβιτς με τον Κώστα Βενετίδη, αλλά και οι Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Χρυσή Μπαχαρίδου, Παναγιώτης Φαραντάτος, τα ονόματα των οποίων επίσης ακούγονται για υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές και στο Σουφλί.
Οπότε άρχισαν σιγά-σιγά να αυξάνονται οι συμμετέχοντες και προέκυψαν οι επόμενοι υποψήφιοι που συγκρότησαν ένα πολύ ισχυρό ψηφοδέλτιο στον Έβρο, το οποίο κέρδισε τον Τοψίδη.  Η προσπάθεια όλων αυτών, αν και δέχτηκαν πιέσεις, εκβιαστικά διλήμματα ακόμα και απειλές πως όλα αυτά θα τα “πληρώσουν” στο μέλλον αλλά δεν έκαναν πίσω, έφερε τη νίκη του Χρήστου Μέτιου και έδωσαν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη Νέα Δημοκρατία, αφού επικράτησε η προσωπική του επιλογή και όχι ο “αντάρτης” του κόμματος, αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ, που είχε μάλιστα την δεύτερη Κυριακή και την επισημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.