Αλεξανδρούπολη: Σύσκεψη για την τευτλοκαλλιέργεια και το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας – “Άφαντοι” Γκαρά και ΣΥΡΙΖΑ

Αλεξανδρούπολη: Σύσκεψη για την τευτλοκαλλιέργεια και το εργοστάσιο ζάχαρης Ορεστιάδας – “Άφαντοι” Γκαρά και ΣΥΡΙΖΑ

Σύσκεψη με θέμα την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την τευτλοκαλλιέργεια στον Έβρο, τους τευτλοκαλλιεργητές που βρίσκονται στον “αέρα” και το κλειστό από το 2018 εργοστάσιο ζάχαρης τγς Ορεστιάδας, πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Αλεξανδρούπολη.

Στην σύσκεψη που έγινε στο Επιμελητήριο Έβρου μετά από πρόσκληση του εκπροσώπου των τευτλοκαλλιεργητών Πρόδρομου Προϊκάκη, παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ Σταύρος Κελέτσης και Τάσος Δημοσχάκης, τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο που λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος δεν παραβρέθηκε εκπροσώπησε η Έφη Κασιμάτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Βενετίδης, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών Ροδόπης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του εργοστασίου της Ορεστιάδας και πρώην διευθυντές του.

Αντίθετα, έλαμψε δια της απουσίας της αφού αν και προσκλήθηκε δεν παρέστη και ούτε έστειλε εκπρόσωπο της η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, καθώς και κανένας άλλος από τη Νομαρχιακή του πρώην κυβερνώντος κόμματος, αν και έχουν τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση και το αδιέξοδο. Γιατί και επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα, αλλά και παρότρυναν στις αρχές του 2019 τους καλλιεργητές να σπείρουν τεύτλα και τώρα βρίσκονται στον “αέρα”. Επίσης, διαβεβαίωναν το 2015 ότι το εργοστάσιο της Ορεστιάδας που άνοιξε δεν πρόκειται να ξανακλείσει, η ΕΒΖ θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο και στήριξη και θα γίνει πολύ καλύτερη ως εταιρεία, αυξάνοντας μάλιστα την παρουσία της. Τα γνωστά δηλαδή “παραμύθια” του ΣΥΡΙΖΑ, που χρέωσαν την συγκεκριμένη εταιρεία με 135 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια, όσα είχε χρέη όλα τα προηγούμενα.

Ο κ.Προϊκάκης ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις εξελίξεις και πως θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σύσκεψη στην Αθήνα για το θέμα, με την συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, της πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, των τευτλοκαλλιεργητών και των εργαζομένων. Επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Έβρου, κυρίως στην περιοχή της Ορεστιάδας, που πίστεψαν στις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα για λύση με επενδυτή και έσπειραν περίπου 2.000 στρέμματα, αλλά δεν γνωρίζουν αν και πως θα παραδώσουν ποτέ τα τεύτλα τους. Επίσης, ότι παραμένουν απλήρωτοι για το 2017 και 2018 αρκετοί τευτλοκαλλιεργητές.