Άρχισε η συγκομιδή του σουσαμιού στα χωριά του Έβρου

Άρχισε η συγκομιδή του σουσαμιού στα χωριά του Έβρου

Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες η συγκομιδή του σουσαμιού στο νομό Έβρου, του οποίου η καλλιέργεια επανακάμπτει δυναμικά στην περιοχή μας και ιδιαίτερα σε κάποια χωριά του βορείου τμήματος του νομού, σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο.

Πολλοί αγρότες, ανάμεσα τους και νέοι σε ηλικία και αυτό είναι το επίσης θετικό και παρήγορο, έχουν αρχίσει να σπέρνουν δεκάδες στρέμματα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Δημήτρη Βουλοτάκη από τον Κέραμο Ορεστιάδας και της Σταυρούλας Τζιβελέκη από το Μαυροκκλήσι Σουφλίου, από τις καλλιέργειες και την συγκομιδή των οποίων είναι και οι φωτογραφίες.

Έτσι αυτές τις ημέρες άρχισε η συγκομιδή από το χωράφι, το μάζεμα δηλαδή, που είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη, αφού πραγματοποιείται με τα χέρια, κατά τον παραδοσιακό τρόπο.  Αφού γίνει αυτό στο χωράφι, μεταφέρεται στο σπίτι και εκεί αφαιρούνται οι ξένες ύλες και δημιουργούνται οι σκλήθρες, μάτσα δηλαδή. Αυτά τοποθετούνται ανά τέσσερα αντικριστά και ενωμένα στην κορυφή. Αφήνονται στον ήλιο για κάποιες ημέρες να ξεραθούν και μετά αρχίζει το τίναγμα, ώστε να βγει το σουσάμι και αφού κοσκινιστεί να είναι έτοιμο.

Όλες οι εργασίες γίνονται όπως τονίσαμε με τα χέρια. Από την διαδικασία μαζέματος και μέχρι το τίναγμα και την συσκευασία σε τσουβάλια, ώστε να γίνει στη συνέχεια η πώληση ή να παραχθεί το ταχίνι.

Το σουσάμι αλλά και το ταχίνι που παράγεται στο νομό μας θεωρούνται από τα κορυφαία, γι’ αυτό και ενδιαφέρονται σοβαρά και τα αγοράζουν εταιρείες από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.