Άνοιξε τις πύλες της η 24η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, με εγκαίνια παρουσία πολύ κόσμου

Άνοιξε τις πύλες της η 24η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, με εγκαίνια παρουσία πολύ κόσμου

Άνοιξε χθες τις πύλες της η 24η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση Φερών, με τα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν παρουσία όλων των θεσμικών εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πολύ κόσμου.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ.Άνθιμο, ενώ παρέστηκαν οι βουλευτές Έβρου της Ν.δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, οι Αντιπεριφερειάρχες της ΑΜ-Θ Υγιεινής και Κοινωνικής Πολιτικής Κώστας Βενετίδης και Τουρισμού Θανάσης Τσώνης, ο δήμαρχος φυσικά Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης αλλά και ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος,  Αντιδήμαρεχος Φερών και διοργανωτής της έκθεσης Δημήτρης Κολγιώνης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κώστας Χατζημιχαήλ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

Γ. Ζαμπούκης: Όχι άλλες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Ελάτε να δουλέψουμε και να συνεργαστούμε όλοι μαζί

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, στην πρώτη του επίσημη ομιλία μετά την εκλογή του, τόνισε: “Η Αγροτική Έκθεση Φερών είναι ένας θεσμός, ο οποίος οφείλει την ύπαρξη του στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Χωρίς εσάς δεν θα υπήρχαν ούτε οι εκθέτες, αλλά ούτε και η έκθεση. Έχετε συνηθίσει πλέον, κάθε χρόνο, από αυτό εδώ το βήμα, να βλέπετε και να ακούτε να μιλούνε για εσάς, άνθρωποι που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το επάγγελμα σας και ουσιαστικά δεν έχουν ποτέ βιώσει το αίσθημα της παραγωγής. Σίγουρα θα ντρεπόμασταν, αν ακούγατε πόσες υποσχέσεις έχουν ακουστεί στα εγκαίνια της Αγροτικής Έκθεσης των Φερών όλα αυτά τα χρόνια. Αυτές οι υποσχέσεις απομάκρυναν ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο, από τα εγκαίνια και τις εκθέσεις.

Είναι καιρός όμως να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας και των αριθμών. Η απουσία εθνικής στρατηγικής και στοχοπροσήλωσης, οδήγησαν την παραγωγή σε πλήρη μαρασμό. Είναι θλιβερό το γεγονός, ότι όποιος παράγει και δημιουργεί σε αυτή την χώρα, πλέον τιμωρείται. Τα λάθη τόσων ετών έφεραν την ερημοποίηση των χωριών μας και την μείωση της αγροτικής παραγωγής. Στην περιοχή μας αυτές οι κακές επιλογές έφεραν τραγικότερες συνέπειες και μάλιστα με εθνικό αντίκτυπο. Είναι εγκληματικό να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, στάβλους και αποθήκες, άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν στα σύνορα της χώρας.

Τι να πρωτοθυμηθεί και να αναφέρει κανείς. Το φορολογικό, το εργοστάσιο Ζάχαρης; Τοπ κόστος μεταφοράς των προϊόντων που παράγονται στον Έβρο και για να φτάσουν στην κεντρική Ελλάδα χρειάζονται τεράστια ποσά; Τα αρδευτικά έργα στην περιοχή που δεν έχουν γίνει καν μελέτες; Την μερική αντικατάσταση του υπογείου δικτύου Κήπων-Πέπλου και τη γνωστή κοροϊδία για το κόστος της κατασκευής τους; Το αρδευτικό του Πετάλου που κάποιοι ξέχασαν να το καταθέσουν στο υπουργείο; Έχετε δίκιο να απαιτείται σεβασμό, να απαιτείται έργα ουσίας και συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Ελάτε να συνεργαστούμε. Ελάτε να δουλέψουμε όλοι μαζί, ώστε η αγροτική οικονομία να παραμείνει ο στυλοβάτης τόσο της εθνικής όσο και της τοπικής οικονομίας.

“Είναι ξεκάθαρη η θέση μας: Όχι στα χρυσωρυχεία”

Κλείνοντας και δοθείσης της ευκαιρίας, επιθυμώ να διατρανώσω προς κάθε κατεύθυνση, τη θέση της παρατάξεως μας και την δική μου προσωπικά, ως ανθρώπου, ως δημότη και ως δημάρχου στο θέμα του χρυσού που είναι ξεκάθαρη. Ξανά και ξανά, όχι στα χρυσωρυχεία. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι το προσωπικό και το συλλογικό μας πιστεύω. Η γη του δήμου της Αλεξανδρούπολης, μας προσφέρει πολλά άλλων ειδών χρυσάφια. Χωρίς να χρειάζεται το κυάνιο”.

Χ. Μέτιος:Στηρίζουμε την Αγροτική Έκθεση Φερών

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος τόνισε μεταξύ άλλων: Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι στις Φέρες, στην καρδιά της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του Έβρου. Η έκθεση έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την γεωργική επιχειρηματικότητα της περιοχής. Εμείς ως διοίκηση της Περιφέρειας στηρίζουμε όλες τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας. Εξάλλου πολλοί από τους στόχους της Παρέβριας Έκθεσης Φερών είναι και δικοί μας στόχοι. Η στήριξη των επιχειρήσεων της περιοχής, η προβολή των προϊόντων και η αύξηση της επισκεψιμότητας. Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα συνολικά”.

Κολγιώνης: Στόχος να αυξήσουμε τις αρδευόμενες εκτάσεις, να

έρθει η Κτηνιατρική Σχολή και να λειτουργήσει επιτέλους το Σφαγείο

Ο Αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Κολγιώνης, που μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου και κατάφεραν να είναι όλα έτοιμα και άψογα για την λειτουργία της έκθεσης, ξεκίνησε με αναφορά στο δεύτερο χρυσό μετάλλιο που κατακτούσε εκείνη την ώρα ο Φεριώτης Παραολυπιονίκης Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου. “Είναι σημαδιακό, αυτή την ώρα που έχουμε τα εγκαίνια της έκθεσης, αυτό το παλικάρι μας, ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, να μας γεμίζει χρυσό. Χρυσό επομένως έχουμε στις Φέρες και άλλο χρυσό δεν χρειαζόμαστε. Να ‘σαι καλά Δημοσθένη, να μας κάνεις πάντα υπερήφανους. 

Έγινε ένας αγώνας δρόμου με άξιους συνεργάτες τους εργαζόμενους του δήμου, να τα ολοκληρώσουμε όλα στην ώρα τους για να σας παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στόχος μας μέσα από αυτή την έκθεση είναι να τονίσουμε την στροφή στον αγροτοδιατροφικό τομέα. , στην ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία. Είμαστε αποφασισμένοι ως δημοτική αρχή να υλοποιήσουμε τους 8 άξονες του αγροτικού μας προγράμματος που παρουσιάσαμε και μας εμπιστευθήκατε. Κύριος στόχος είναι η αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και ο μεγάλος στόχος είναι η επέκταση του δικτύου άρδευσης σε όλα τα σημεία της περιοχής μας για την ανάπτυξη της. Σημαντικό κεφάλαιο είναι η κτηνοτροφία και το ζωικό μας κεφάλαιο μπορεί να στηρίξει και την Κτηνιατρική Σχολή και το Σφαγείο των Φερών”.

Δερμεντζόπουλος: Η Κυβέρνηση στοχεύει στην μείωση

του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων

Ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Χρήστος Δερμεντζόπουλος επσήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει η  στήριξή του στο θεσμό της Αγροτικής Έκθεσης Φερών που κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερη και αναδεικνύει τις αγροτικέςε και κτηνοτροπφικές δυνατότητες της περιοχής, ενώ τόνισε ότι βούληση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προωθήσει λύσεις για να γίνει ανταγωνιστικός ο αγροτικός τομέας. Με την σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής και την στήριξη με πολλούς τρόπους της προσπάθειας τους στον πρωτογενή τομέα.

Σ. Κελέτσης: Η Πανέβρια Αγροτική Έκθεση

είναι θεσμός που έχει ριζώσει στην περιοχή μας

Από την πλευρά του ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Σταύρος Κελέτσης επεσήμανε πως μετά από 24 χρόνια η Έκθεση των Φερών είναι ένας καλά ριζωμένος θεσμός στην περιοχή. Αναδεικνύει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και μπορεί ο αγροτικός κόσμος να έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να μηδενίζουμε ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και αγροτών που όλα αυτά τα χρόνια έδιναν τη μάχη για τη λύση τους καθημερινά.

Δ. Πέτροβιτς: Μαχητές οι αγρότες του Έβρου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε ότι η Αγροτική Έκθεση των Φερών ενώνει τον αγροτικό τομέα του νομού και όλα όσα έχουν επιτευχθεί στον πρωτογενή τομέα οφείλονται στους μαχητές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Το 2018 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα οι συνέπειες. Πρέπει να δώσουμε όλοι μάχη για να πετύχουμε να έρθουν 30 εκατ. ευρώ που λείπουν από τους αγρότες του Έβρου και με συνεργασία όλων να τα διεκδικήσουμε. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στήριξε τις προσπάθειες των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα τα προηγούμενα 5 χρόνια και όπως ανέλυσε ο Περιφερειάρχης κ.Μέτιος, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”.

Στη συνέχεια όλοι μαζί οι θεσμικοί εκπρόσωποι έκοψαν την κορδέλα εγκαινιάζοντας την έκθεση και περιηγήθηκαν στα περίπτερα των εκθετών. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου.