ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει υποκαταστήματα στον Έβρο και οι επικεφαλής ήρθαν και μιλούν για… επενδύσεις

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει υποκαταστήματα στον Έβρο και οι επικεφαλής ήρθαν και μιλούν για… επενδύσεις

Στον Έβρο βρίσκονται από χθες οι επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς και συγκεκριμένα το διοικητικό της δίδυμο, με τον Πρόεδρο Γιώργο Χατζηνικολάου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου. Τα δύο κορυφαία τραπεζικά στελέχη της συγκεκριμένης συστημικής τράπεζας, έδωσαν χθες βράδυ συνέντευξη Τύπου στο Astir Genatia Hotel και σήμερα το μεσημέρι παρέθεσαν γεύμα σε θεσμικούς εκπροσώπους αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής.

Τα όσα δήλωσαν όμως για τον λόγο της παρουσίας του στο νομό μας και συγκεκριμένα η επιμονή τους να τονίζουν συνέχεια πως η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει σημαντική ρευστότητα  και για το λόγο αυτό ψάχνουν να βρουν επενδύσεις να χρηματοδοτήσουν στην περιοχή, σίγουρα αποτελούν πρόκληση, όταν την ίδια στιγμή λείνουν υποκαταστήματα της στον Έβρο και μάλιστα σε ακριτικές και πολύ ευαίσθητα εθνικά περιοχές, επικαλούμενοι μείωση του λειτουργικού κόστους. Αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων στην πλειοψηφία τους κατοίκων, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν και είναι αναγκασμένοι να διανύουν αρκετά χιλιόμετρα για να βρουν υποκατάστημα.

-Κλείνει δυστυχώς οριστικά το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου 20 Σεπτεμβρίου

Το χαρακτηριστικότερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι το υποκατάστημα στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου, το οποίο λειτουργούσε 2 ημέρες την εβδομάδα , Τετάρτη και Παρασκευή με έναν υπάλληλο που πήγαινε από το Διδυμότειχο και δυστυχώς το έκλεισαν με την συγκεκριμένη δικαιολογία. Μείωση λειτουργικού κόστους, αλλά για να γλιτώσουν ουσιαστικά το ενοίκιο που πλήρωναν στους Μεταξάδες. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες ευρώ, ενώ ούτε αυτά θα τα γλιτώσουν, αφού αφήνουν το ATM, για το οποίο θα δίνουν κάποιο μηνιαίο αντίτιμο ενοικίου. Κι ό,ως, έκλεισαν ένα υποκατάστημα που πέρα από ουσιαστικούς λόγους εξυπηρέτησης, είχε και συμβολικούς, ψυχολογικούς λόγους, για ανθρώπους οι οποίοι επιμένουν να μένουν και να αγωνίζονται λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και να στηρίζουν με τις καταθέσεις τους τη συγκεκριμένη τράπεζα.

Γι’ αυτό λοιπόν αποτελούν πρόκληση οι δηκλώσεις των κυρίων Χατζηνικολάου και Μεγάλου στην Αλεξανδρούπολη, περί ύπαρξης μεγάλης ρευστότητας και χρηματοδότησης επενδύσεων που θα γίνουν στην περιοχή, με στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Την ίδια στιγμή με τις ενέργειες και τις αποφάσεις τους στην Τράπεζα Πειραιώς, δείχνουν πως μόνο για την στήριξη της ακριτικής μας περιοχής και των αγροτών της που δραστηριοποιούνται και στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα δεν ενδιαφέρονται. Κι αυτά είναι ζητήματα που δυστυχώς το Evros-news.gr δεν είχε την ευκαιρία να τα θέσει, λόγω άλλων ανειλλημμένων υποχρεώσεων, ενώπιος ενωπίω στα δύο κορυφαία διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν χθες βράδυ στο πολυτελέσταστο ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης.

Οι κύριοι Χατζηνικολάου και Μεγάλου μίλησαν για μερίδιο αγοράς 40% στην περιοχή μας, για χρηματοδοτήσεις το 2019 στο σύνολό τους πάνω από 4 εκ ευρώ”. Ανέφεραν και πολλούς άλλους αριθμούς, αλλά εκεί που οι αριθμοί ευημερούν οι άνθρωποι δυστυχούν. Οι κάτοικοι των Μεταξάδων, ηλικιωμένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά και κάποιοι νέοι που επιμένουν να μένουν και να… φυλάνε Θερμοπύλες, δεν είναι μόνο… αριθμοί. Γιατί έτσι τους βλέπουν όχι μόνο τα δυο ανώτατα διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και των άλλων Τραπεζών, που απλά αποφασίζουν το κλείσιμο υποκαταστημάτων, ώστε να γλιτώσουν μερικές εκατοντάδες, άντε κάποιες χιλιάδες ευρώ λειτουργικού κόσοτυς, για να… υπερηφανεύονται μετά ότι έχουν… ρευστότητα για να την επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα. Ποιος θα μείνει να ασχοληθεί με αυτόν, όταν με παρόμοιες αποφάσεις, όπως το κλείσιμο υποκαταστημάτων, το αποτέλεσμα είναι να… ερημώνουν τα χωριά μας;

Χατζηνικολάου-Μεγάλου: Έχουμε σημαντική ρευσότητα

θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις στην περιοχή

Τόσο ο Πρόεδρος Γιώργος Χατζηνικολάου όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, όπως γράφει το Evrosonline.gr, βρέθηκαν στην ακριτική μας περιοχή, εξ αιτίας του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει κυρίως η πόλη της Αλεξανδρούπολης μετά τις τελευταίες εξελίξεις που παρουσιάζονται στο πεδίο της ενέργειας αλλά και κατόπιν της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του στα ΜΜΕ του Έβρου, ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ενδιαφέρον του ιδρύματος να χρηματοδοτήσει κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή, στην οποία το μερίδιο της αγοράς που κατέχει η Πειραιώς ανέρχεται στο 40%.

Από την  πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε αναφερόμενος στη Θράκη, πως το τραπεζικό ίδρυμα, συμμετέχει ενεργά στη χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανιών του πρωτογενούς τομέα αλλά και γενικότερα, τονίζοντας παράλληλα πως η Θράκη είναι μια περιοχή στην οποία έχουν αναπτυχθεί στενοί δεσμοί τόσο με θεσμικούς φορείς όσο και με οικονομικούς παράγοντες.

-Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει σήμερα το υποκατάστημα στους Μεταξάδες Διδυμοτείχου – Όλα στο βωμό του κέρδους

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πλέον  περάσει σε μια νέα φάση ανάπτυξης», υποστήριξε ο κ. Μεγάλου και συνέχισε, «έχουμε σημαντική ρευστότητα  και για το λόγο αυτό ψάχνουμε να βρούμε επενδύσεις να χρηματοδοτήσουμε,  έχουμε θέσει στόχους που πετυχαίνουμε για νέες χρηματοδοτήσεις . Μάλιστα το 2019 στο σύνολό τους ήταν πάνω από 4 εκ ευρώ και κοιτάμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτές που έρχονται το 2020».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον κ. Μεγάλου και στην προσδοκία της Τράπεζας Πειραιώς να συμμετέχει και να απορροφήσει κονδύλια από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, δηλώνοντας με το τρόπο αυτό πως είναι «ανοιχτοί» σε χρηματοδοτήσεις του πρωτογενούς τομέα, ώστε να επιτευχθεί ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και συνολικά στη χώρα.

Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τραπεζικού Ομίλου Πειραιώς, έστειλαν το δικό τους μήνυμα από τον Έβρο, λέγοντας: «εμείς είμαστε εδώ, έχουμε τη ρευστότητα, έχουμε τις δυνατότητες,  έχουμε τα μερίδια της αγοράς και θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε την περιοχή της Θράκης, όχι μόνο γιατί είναι πολύ σημαντική περιοχή για την χώρα, αλλά και γιατί έχει πολύ σημαντικές βιομηχανίες – επιχειρήσεις».

Το δελτίο Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς για την επίσκςψη των κορυφαίων στελεχών της στην Θράκη αναφέρει:

Η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επισκέφθηκε τη Θράκη

 Με νέα δάνεια που θα προσεγγίσουν τα €4,5 δις. έναντι €4 δις. που ήταν ο αρχικός στόχος, η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει το 2019 επιχειρήσεις και ιδιώτες, υλοποιώντας την σταθερή δέσμευσή της να υποστηρίζει ολοκληρωμένα την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Αυτό τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Χρήστος Μεγάλου προσθέτοντας ότι για το 2020 οι νέες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας προς τον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθούν περαιτέρω και θα ξεπεράσουν τα €5 δις.

Ο κ. Μεγάλου παρουσίασε την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Τράπεζας για την ενίσχυση των επενδύσεων, και της πραγματικής οικονομίας μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιχειρηματίες από τη Θράκη, ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει επαρκή ρευστότητα που θα την διαθέσει στην πραγματική οικονομία με τη μορφή νέων χορηγήσεων επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 85%, κάτι που επιβεβαιώνει την ευχέρειά της να υποστηρίζει χρηματοδοτικά την αγορά και τις επενδύσεις.

Ειδικά για τη Θράκη, ο κ. Μεγάλου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια περιοχή σημαντική για την Τράπεζα Πειραιώς, αφενός διότι κατέχει μερίδιο 40% της αγοράς και αφετέρου διότι στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης τόσο ο αγροτικός τομέας, όσο και η μεταποίηση εμφανίζουν εξαιρετικά δυναμικά χαρακτηριστικά και ισχυρές προοπτικές.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του κ. Μεγάλου στις «πράσινες επενδύσεις», τις οποίες υποστηρίζει η Τράπεζα. Όπως είπε, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της χρηματοδοτήσεις «green projects» της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που την κατατάσσει ψηλά στη σχετική λίστα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Έχουμε μια κυβέρνηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις» υπογράμμισε, ενώ ταυτόχρονα εκτίμησε ότι ο στόχος για σταθερή αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε ορίζοντα τριετίας είναι απολύτως εφικτός. Ο κ. Χαντζηνικολάου χαρακτήρισε την προσέλκυση επενδύσεων «κλειδί» για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χώρας, επισημαίνοντας τη στρατηγική θέση της Αλεξανδρούπολης, που της επιτρέπει να εξελιχθεί σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο.

Την Τρίτη, η ηγεσία της Τράπεζας Πειραιώς, συνοδευόμενη από τους Χριστόδουλο Αντωνιάδη (Σύμβουλος Διοίκησης), Βασίλη Κουτεντάκη (Ανώτ. Γενικός Διευθυντής), Ελένη Βρεττού (Ανώτ. Γενική Διευθύντρια), Γιώργο Γεωργόπουλο (Γεν. Διευθυντής), Αντώνη Κατραούρα (Αν. Γενικός Διευθυντής) και τοπικά στελέχη περιόδευσε στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Επίσης, συναντήθηκε με εκπροσώπους των φορέων της περιοχής (αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, πανεπιστήμιο, επιστημονικοί φορείς κ.λπ.), επισκέφθηκε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και το μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το οποίο ανήκει στο δίκτυο των εννέα μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς.