Αλεξανδρούπολη: Η εξέδρα των επισήμων που παρέμεινε στην παρέλαση και ο ειδικός χώρος για ΑΜΕΑ, εγκύους

Αλεξανδρούπολη: Η εξέδρα των επισήμων που παρέμεινε στην παρέλαση και ο ειδικός χώρος για ΑΜΕΑ, εγκύους

Με την εξέδρα των επισήμων να έχει στηθεί κανονικά μπροστά στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουσάς ΧΙΙ Μεραρχίας, όπως και τις προηγούμενες φορές, πραγματοποιήθηκε τελικά η σημερινή παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Παρά την επιστολή που απέστειλε πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και τον τρόπο εορτασμού, αυτός δεν ενέκρινε να καταργηθεί η εξέδρα των επισήμων. Να θυμίσουμε ότι ο κ.Ζαμπούκης επεσήμανε μεταξύ άλλων στην συγκεκριμένη επιστολή:  “Θεωρώντας ότι στις μαθητικές παρελάσεις, οι επίσημοι και οι τιμώμενοι είναι οι ήρωες που αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία και τα ιδανικά της πατρίδας μας, με την παρούσα, σας προτείνω να αποφασίσετε ως αρμόδια αρχή την κατάργηση των εξεδρών των επισήμων στις μαθητικές παρελάσεις, αρχής γενομένης από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2019. Η υψομετρική διαφορά δεν καθορίζει τους άξιους και ικανούς να υπηρετούν τον τόπο και τους πολίτες. Η Κοινωνική αξιοπρέπεια επιβάλλει να βρισκόμαστε δίπλα τους και όχι μακριά τους”.

Έτσι, οι επίσημοι παρακολούθησαν την παρέλαση από την εξέδρα των επισήμων. Πάντως ο νέος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, φρόντισε και υλοποίησε την άλλη πρόταση που περιελάμβανε η επιστολή του προς τον κ.Πέτροβιτς, αφού αυτό ήταν αρμοδιότητα του δήμου. Συγκεκριμένα, είχε ζητήσει από την Αντιπεριφέρεια: “Η 2η τομή που σας προτείνω είναι να προσδιοριστεί και οριοθετηθεί σταθερός ειδικός χώρος, όπου θα τοποθετηθούν καρέκλες για χρήση από ΑμεΑ, κυοφορούσες και  άτομα με κινητικά προβλήματα”.

Σήμερα το πρωί οι υπάλληλοι του δήμου Αλεξανδρούπολης, με εντολή του κ.Ζαμπούκη, τοποθέτησαν μπροστά από το Δημαρχείο, τις καρέκλες που βλέπετε και δημιούργησαν επίσης τον χώρο με ειδική σήμανση, ώστε από αυτό το σημείο όπως ανέφερε η ανακοίνωση του δήμου: “Σεβόμενοι τις ανάγκες των ΑμΕΑ, των ατόμων με κινητικά προβλήματα και των εγκύων έχουν τοποθετηθεί μπροστά στο Δημαρχείο καρέκλες, ώστε να χρησιμοποιηθούν από όποιον/α το έχει ανάγκη κατά τη διάρκεια της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης”.

Τέλος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκη σε μήνυμα του για την 28η Οκτωβρίου απευθυνόμενος στους δημότες του αναφέρει: 

“Το ΟΧΙ της Ελλάδας στο Ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, άλλαξε τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας. Υπενθύμισε σε όλο τον κόσμο ότι το Ελληνικό ΕΘΝΟΣ όταν συσπειρώνεται γύρω από έναν στόχο, πετυχαίνει θαύματα.

  Οι πρόγονοί μας είπαν ΟΧΙ στον φασισμό, στην υποδούλωση και στη βία, ΟΧΙ στον αφανισμό των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας.

  Οι Έλληνες αγωνίστηκαν για την ελευθερία με ομοψυχία, αλληλεγγύη και αλτρουισμό, και νίκησαν. Νίκησαν και δίδαξαν σε όλη την ανθρωπότητα πώς κατακτιέται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο ηθικός πλούτος.

  Εμείς οι νεότερες γενιές κληρονομήσαμε ένα βαρύ αλλά πολύτιμο φορτίο γεμάτο με πανανθρώπινες αξίες”.