Σχισματική Μητρόπολη Θράκης: Οι ρώσικες “απειλές” για αναγνώριση παλαιοημερολογιτών και οι… υπογραφές στις Σάπες

Σχισματική Μητρόπολη Θράκης: Οι ρώσικες “απειλές” για αναγνώριση παλαιοημερολογιτών και οι… υπογραφές στις Σάπες

Ανησυχητικές εξελίξεις, την στιγμή μάλιστα που όλα έδειχναν να έχουν αυτές “παγώσει” όσον αφορά τις κινήσεις για δημιουργία σχισματικής Μητρόπολης Θράκης, σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και έχουν προκαλέσει εγρήγορση των αρμόδιων αρχών.

Συγκεκριμένα, μετά τις “απειλές” της Ρωσικής εκκλησίας προς την Εκκλησία της Ελάδος για πιθανή αναγνώριση παλαιοημερολογιτών, με αφορμή την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας συντασσόμενη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη γεγονός που συνέβη στην περιοχή μας. Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν προς την πλευρά της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής αλλά και προς την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, υπήρξε το τελευταίο διάστημα παρουσία αρκετών ομογενών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο ΚΕΠ Σαπών, οι οποίοι υπέγραψαν υπέρ της δημιουργίας της ψευδεπίγραφης και σχισματικής παλαιοημερολογίτικης Μητρόπολης Θράκης. Μια προκλητική και καθαρά τυχοδιωκτική προσπάθεια της οποίας ηγείται ο πρώην κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης, ο οποίος καταδικάσθηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια κι έπειτα καθαιρέθηκε για ανήθικες πράξεις από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, και έχασε τελείως την ιεροσύνη του.

Επειδή, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, το θέμα ιδιαίτερα για την… ευαίσθητη περιοχή μας έχει και εθνικές διαστάσεις, πολύ σοβαρές μάλιστα και θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να εμφανίζεται το Χριστιανικό στοιχείο της Θράκης διαιρεμένο και αντίθετα ενωμένο το μουσουλμανικό, οι συγκεκριμένες πληροφορίες και καταγγελίες προκάλεσαν κινητοποίηση στις αρμόδιες κρατικές αρχές της περιοχής μας. Δεν εννοούμε μόνο τις αστυνομικές, αλλά και εκείνες που είναι επιφορτισμένες με τον χειρισμό και την επίβλεψη παρόμοιων πολύ σοβαρών θεμάτων για την εθνικά ευαίσθητη  περιοχή της Θράκης.

Δεν εννοούμε φυσικά ότι μπορεί να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη εντολή για το… συμπτωματικό (;) φαινόμενο της παρουσίας ομογενών από τις χώρες τις πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο ΚΕΠ των Σαπών και την υπογραφή υπέρ της δημιουργίας σχισματικής Μητρόπολης παλαιοημερολογιτών στην Θράκη, μετά τις “απειλές” των Ρώσων προς την Ελληνική Εκκλησία επειδή πήρε θέση υπέρ της Ουκρανικής. Aπαιτείται όμως σίγουρα να υπάρχει εγρήγορση και να μην αντιμετωπίζονται χαλαρά και “ελαφρά τη καρδία” παρόμοια φαινόμενα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την περιοχή του Έβρου και της Θράκης. Όταν μάλιστα η αστυνομία αντιμετωπίζει-πολύ σωστά- αρκετά αποτελεσματικά και άμεσα παρόμοιες υποθέσεις με μαϊμού-κληρικούς και μαϊμού εκλλησίες, όπως έγινε πρόσφατα με τη σύλληψη “ιερέα” που λειτουργούσε σε ψεύτικο ναό στην Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.