Αλεξανδρούπολη: Συναρμολογήθηκαν και “πέταξαν” για Ρουμανία τα μισά αμερικανικά ελικόπτερα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλεξανδρούπολη: Συναρμολογήθηκαν και “πέταξαν” για Ρουμανία τα μισά αμερικανικά ελικόπτερα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η πρώτη αμαξοστοιχία που μετέφερε στρατιωτικό υλικό των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ για την άσκηση“ ATLANTIC RESOLVE ” που θα διεξαχθεί στην Ρουμανία, έφτασε χθες χωρίς κανένα πρόβλημα ξεκινώντας από τι λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στα Δίκαια.

Δίκαια: Η μεταφορά σιδηροδρομικώς του αμερικανικού στρατιωτικού υλικού. ΦΩΤΟ Κώστας Μητακίδης

Εκεί άλλαξε η ελληνική μηχανή με βουλγαρική, μια και το σιδηροδρομικό δίκτυο της γειτονικής χώρας είναι με ηλεκτροκίνηση και συνεχίστηκε το ταξίδι για Ρουμανία. Όλα εξελίχθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί και θα ακολουθήσει άλλη μια αμαξοστοιχία με στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ, της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, που θα φύγει μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ του Κώστα Μητακίδη

Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι δυο αμαξοστοιχίες είναι εμπορικές και φυσικά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εισέπραξε πάρα πολύ χρήματα για αυτή την μεταφορά από τους Αμερικανούς.

Πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η συνδυασμένη μεταφορά με πλοίο και σιδηρόδρομο προς τις βαλκανικές χώρες και γενικότερα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπη, στέλνοντας παγκόσμια σημαντικό μήνυμα εν όψει της αξιοποίησης του λιμανιού, επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του ΟΛΑ Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ. Μόνο κάποιος… ηλίθιος δεν καταλαβαίνει πως έτσι στάλθηκε το “μήνυμα” ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί πλέον αξιόπιστα να χρησιμοποιείται για μεταφορά εμπορευμάτων και όχι μόνο.

Παράλληλα, συναρμολογήθηκαν τα 7 από τα 14 αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα που μετέφερε μαζί με το υπόλοιπο στρατιωτικό υλικό το τεράστιο μεταγωγικό πλοίο “EΝDURANCE” το οποίο και αναχώρησε από την Πέμπτη. Τα υπόλοιπα ελικόπτερα έχουν ήδη επίσης συναρμολογηθεί, αλλά θα “πετάξουν” αφού πρώτα γίνει η φόρτωση και μεταφορά του υπόλοιπου υλικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Παραμένει φυσικά στο λιμάνι το δεύτερο αμερικανικό σκάφος YUMA, που διαθέτει τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης τελευταίας τεχνολογίας, ως υποστηρικτικό των δυνάμεων που είναι στην περιοχή μας.

Πάνω από 200 Αμερικανοί στρατιώτες

στο στρατόπεδο “Κανδηλάπτη”

Κατά την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολης την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο Κανδηλάπτη” όπου βρίσκονται οι περισσότεροι από 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί από τις αρχές Ιουλίου. Μάλιστα θα παραμείνουν σύμφωνα με πληροφορίες ως τις 5 Αυγούστου και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για την Ρουμανία, προκειμένου να πάρουν μέρος στην άσκηση του ΝΑΤΟ.

Επίσης, από αύριο θα μπορούν πλέον να βγαίνουν από το πλοίο YUMA οι Αμερικανοί που ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη, αφού ως τώρα έπρεπε να μείνουν μέσα λόγω των προληπτικών μέτρων για τον κορονοϊό. Αυτοί, όπως και οι άλλοι συμπατριώτες τους οι οποίοι μπορεί να μένουν στο στρατόπεδο αλλά βγαίνουν στην πόλη, θα έχουν λοιπόν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Αλεξανδρούπολη τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.