Η Σαμοθράκη παραμένει δυστυχώς, εκτός των 52 νησιών του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής

Η Σαμοθράκη παραμένει δυστυχώς, εκτός των 52 νησιών του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής

Η Σαμοθράκη παραμένει δυστυχώς εκτός των 52 νησιών που εξυπηρετούνται από το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες των νησιών, να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας του ΕΣΥ, αντίστοιχες με αυτές των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

Το νησί του Έβρου, με τις… προβληματικές υποδομές Υγείας έτσι και αλλιώς και τις σημαντικές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας, τις οποίες άλλωστε έχει επισημάνει και πρόσφατα ο Διευθυντής του Γεννάδιος Διαμαντόπουλος, δεν βρίσκεται ούτε στα 22 νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, που θα αποκτήσουν, μέσα στον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο της επέκτασης του ΕΔΙΤ, την οποία ανέλαβαν να υλοποιήσουν ο Όμιλος  ΟΤΕ και η Intracom Telecom.

Η Σαμοθράκη λοιπόν δεν θα είναι στο αναβαθμισμένο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής όπου θα ενταχθούν το Αγαθονήσι, ο Άγιος Ευστράτιος, η Ανάφη, η Αντίπαρος, οι Αρκιοί, η Δονούσα, η Κύθνος, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Θύμαινα, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, οι Λειψοί, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Τέλενδος, η Φολέγανδρος, η Χάλκη, τα Ψαρά και η Ψέριμος. Από τους 28 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής που θα εγκατασταθούν συνολικά και θα διασυνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο, οι 26 θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών, ένας στο κέντρο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα και ένας στο Κατάστημα Κράτησης της Κω. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθούν και 90 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών, των οποίων η μετακίνηση από τα σπίτια τους στα Κέντρα Υγείας καθίσταται δυσχερής.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις αεροδιακομιδής ασθενών από ακριτικά νησιά ή και από την Σαμοθράκη με σκάφος του Λι,ενικού στην Αλεξανδρούπολη, γιατί δεν υπάρχει υγειονομική υποδομή σε περίπτωση ανάγκης. Και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τον χειμώνα, λόγω καιρικών συνθηκών, να μην μπορεί να προσεγγίσει πλοίο ή να απογειωθεί ελικόπτερο για να παραλάβει έναν κάτοικο νησιού με προβλήματα υγείας.

Αυτό, όμως, αρχίζει και αλλάζει, καθώς πρωτίστως οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες της υπέροχης ελληνικής ακτογραμμής, ξεκινούν να βλέπουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να αναβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπολείπονται των αντίστοιχων που απολαμβάνουν οι πολίτες στα αστικά κέντρα από τα μεγάλα νοσοκομεία, χάρη στην τεχνολογία. Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής διασφαλίζει για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, χωρίς να χρειάζεται οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Η τεχνολογία λοιπόν γίνεται σύμμαχος και για τον τομέα της Υγείας, καθώς το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) επεκτείνεται σε ακόμη 22 νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, ένα έργο που υλοποιούν ο Όμιλος ΟΤΕ και η Intracom Telecom. Στο πλαίσιο του έργου εγκαθίστανται μονάδες τηλεϊατρικής στα κέντρα υγείας των νησιών και τα διασυνδέουν με κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας.

Πώς λειτουργεί;

Κάθε μονάδα αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, ο οποίος διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα, που αναμεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο τις ενδείξεις των εξετάσεων. Έτσι, οι γιατροί στα νησιά εξετάζουν τους ασθενείς τους και επικοινωνούν με γιατρούς-συμβούλους των κεντρικών νοσοκομείων, βλέποντας ο ένας τον άλλο σε φυσικό μέγεθος, χωρίς διακοπές και προβλήματα στην εικόνα και τον ήχο.

Μέσω των ιατρικών οργάνων, που είναι συνδεδεμένα με την πλατφόρμα, όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις που διενεργούνται από τον ιατρό του νησιού είναι διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο στον εξειδικευμένο συνάδελφό του στο κεντρικό νοσοκομείο. Εκτός από υπηρεσίες τηλεϊατρικής και τηλεσυμβουλευτικής, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής προσφέρει υπηρεσίες τηλε-εκπαίδευσης για το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, σε πραγματικό χρόνο.

71 μονάδες τηλεϊατρικής ενώνουν 52 νησιά του Αιγαίου

Στο αναβαθμισμένο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής θα ενταχθούν, μέσα στον επόμενο χρόνο, το Αγαθονήσι, ο Άγιος Ευστράτιος, η Ανάφη, η Αντίπαρος, οι Αρκιοί, η Δονούσα, η Κύθνος, η Ηρακλειά, η Θηρασιά, η Θύμαινα, η Κέα, η Κίμωλος, τα Κουφονήσια, οι Λειψοί, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σχοινούσα, η Τέλενδος, η Φολέγανδρος, η Χάλκη, τα Ψαρά και η Ψέριμος. Από τους 28 νέους σταθμούς τηλεϊατρικής που θα εγκατασταθούν συνολικά και θα διασυνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο, οι 26 θα τοποθετηθούν στα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Ιατρεία των νησιών, ένας στο κέντρο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην Ελευσίνα και ένας στο Κατάστημα Κράτησης της Κω.

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθούν και 90 συστήματα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών, των οποίων η μετακίνηση από την οικεία τους στα Κέντρα Υγείας είναι δυσχερής. Το ΕΔΙΤ της Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.) υλοποιείται με τον προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό της Cisco.

Τα 30 νησιά που καλύπτει ήδη το ΕΔΙΤ είναι η Αμοργός, η Άνδρος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Ίος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελλόριζο, τα Κύθηρα, η Κως, η Λέρος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Νάξος, η Νίσυρος, οι Οινούσσες, η Πάρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σίφνος, η Σύμη, η Σύρος, η Τήλος, η Τήνος, οι Φούρνοι και η Χίος. Μετά την επέκτασή του, το Δίκτυο θα διαθέτει συνολικά 71 μονάδες τηλεϊατρικής, οι οποίες θα ενώνουν 52 νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία της χώρας, μηδενίζοντας την απόσταση μεταξύ των πιο απομακρυσμένων νησιών και των μεγάλων νοσοκομείων, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και αεροδιακομιδές και αποφορτίζοντας τα εξωτερικά ιατρεία.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε σχετικά: «Η επέκταση της τηλεϊατρικής σε 22 νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου έρχεται να παντρέψει τη νησιωτικότητα, η οποία για μας είναι πλεονέκτημα και όρος εθνικής επιβίωσης, με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις δομές υγείας, που είναι ο μεγάλος μας στόχος ώστε να δημιουργήσουμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα. Στο Υπουργείο Υγείας, εργαζόμαστε καθημερινά ώστε όλο και περισσότεροι κάτοικοι αλλά και επισκέπτες των όμορφων νησιών μας να απολαμβάνουν καλύτερες, ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας».

Μέχρι σήμερα, μέσω του ΕΔΙΤ, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 4500 «τηλεραντεβού», 290 εκπαιδευτικά σεμινάρια, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 68.000 τηλεδιασκέψεις για διάφορα θέματα, με στόχο την υποβοήθηση του έργου των επαγγελματιών υγείας. Οι πιο συχνές κατηγορίες εξετάσεων μέσω τηλεϊατρικής είναι παιδοψυχιατρικές, ενδοκρινολογικές, διαβητολογικές, ψυχιατρικές και ογκολογικές.