fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ παρουσίασε σε φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το Σχέδιο της διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας

- Χορηγούμενη-

Το Σχέδιο της Διοίκησής του για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα επόμενα χρόνια παρουσίασε σε φορείς από όλη την Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Κομοτηνή.

Το Σχέδιο αποτελείται από συνολικά 334 έργα και δράσεις, όλα πλήρως κοστολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα οποία χωρίζονται σε 19 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο κ. Μέτιος, το Σχέδιο αποτελεί την εξέλιξη του Σχεδίου των 159 σημείων που είχε αρχικά παρουσιάσει στις 7 Νοεμβρίου 2017 με την συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα και δράσεις.

Η ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ:

Η περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει μια μακρά ιστορία πολιτισμού, που συνδυάζεται με μια κουλτούρα επικοινωνίας και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η γεωγραφική θέση της άλλωστε ήταν αυτή που διαμόρφωσε τον ιστορικό χαρακτήρα της ως «πέρασμα», ως «γέφυρα» και ως «σταθμό» στη διασταύρωση σημαντικών χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων,

όπου μετακινούνταν άνθρωποι, ιδέες, εμπορεύματα και συνυπήρχαν διαφορετικοί πολιτισμοί.

Ένας τέτοιος χερσαίος δρόμος ήταν η Via Egnatia, που για 2.000 χρόνια αποτελούσε τον κεντρικό άξονα που ένωνε τη Δύση με την Ανατολή, τη Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη.

Και θάλασσιος δρόμος αυτός που ένωνε τα μικρασιατικά παράλια με το Αιγαίο και το Θρακικό Πέλαγος.

Αυτόν ακολούθησε ο Απόστολος Παύλος για να φτάσει στη Νεάπολη (τη σημερινή Καβάλα) και να ιδρύσει την πρώτη χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης στους Φιλίππους.

—————–

Παρόλα αυτά, η περιοχή μας δεν ήταν πάντοτε «σταυροδρόμι» και «γέφυρα».

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, υπήρξαν περίοδοι που η γεωγραφική μας θέση στάθηκε αιτία απομόνωσης και εσωστρέφειας.

Μεταπολεμικά για παράδειγμα, όταν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν μια περιοχή απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και συνόρευε με κράτη με τα οποία οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες,

έχασε τον ρόλο της ως «πέρασμα» και μετατράπηκε σε κλειστό σύνορο, σε όριο, σε ανάχωμα.

Σήμερα βέβαια, μετά από δεκαετίες απομόνωσης, οι συνθήκες έχουν αλλάξει.

  • Η κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών όπως η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονές της,

  • η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

  • η αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία

  • και η κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια

αλλάζουν σταδιακά τα γεωπολιτικά δεδομένα και δίνουν τη δυνατότητα στην περιοχή μας να παίξει το ρόλο της πύλης εισόδου προς τη βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Η περιοχή μας αλλάζει, όπως αλλάζει και ο κόσμος γύρω της.

Εγκαταλείπει τα στενά όρια της εσωστρέφειάς της, γίνεται πιο ανοιχτή, δέχεται ολοένα και περισσότερους επισκέπτες και μπορεί να αναλάβει ξανά το ρόλο που η ιστορία και η γεωγραφία της είχαν αναθέσει από την αρχαιότητα.

Ταυτόχρονα με αυτές τις αλλαγές, η συγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε αιρετή Περιφέρεια το 2010 δημιούργησε νέα δεδομένα για όλους μας.

Κυρίως μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να αποφασίσουμε σε σημαντικό βαθμό εμείς οι ίδιοι για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε στην περιοχή μας.

Το στοίχημα εν προκειμένω ήταν όχι μόνο να απορροφούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά να επιλέγουμε τα έργα και τις δράσεις που έχουν πραγματικό αντίκρισμα για τον τόπο και τους πολίτες.

Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ευθύνη μας για πραγματική ανάπτυξη είναι ακόμα μεγαλύτερη.

—————–

Εμείς ως Διοίκηση έχουμε επίγνωση αυτής της ευθύνης.

Για αυτό, με συστηματική δουλειά ετοιμάσαμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Ένα Σχέδιο για μια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη Περιφέρεια που παρουσιάσαμε στις 7 Νοεμβρίου 2017,

και το οποίο βασίστηκε στο έργο του αείμνηστου Περιφερειάρχη μας Γιώργου Παυλίδη – έργο το οποίο τιμούμε, αναγνωρίζουμε και συνεχίζουμε.

Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, το Σχέδιό μας έχει ξεκινήσει να υλοποιείται και το έχουμε ήδη εμπλουτίσει με νέα έργα και δράσεις σε κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας.

Και θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο και συγκεκριμένο Σχέδιο ανάπτυξης για την Περιφέρειά μας για τα επόμενα χρόνια.

Περιλαμβάνει συνολικά 19 θεματικές ενότητες, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας και μπορεί να έχει επιμέρους τομείς.

Όλες οι θεματικές ενότητες και οι επιμέρους τομείς τους, εξειδικεύονται σε μεγαλύτερες και μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, οι οποίες και αποτελούν το Σχέδιο.

Θεματική ενότητα 1: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ

Πρόκειται για αναγκαία και ώριμα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία η Περιφέρεια διεκδικεί από την κεντρική Διοίκηση.

Όπως τόνισα ήδη, η γεωγραφική μας θέση είναι ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας.

Για να μπορέσουμε όμως να την αξιοποιήσουμε πρέπει να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής.

Το στοίχημα εν προκειμένω είναι η ανάπτυξη των λιμανιών μας, η ανάπτυξη των αεροδρομίων μας, η σύνδεσή τους με τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο και η περαιτέρω σύνδεση όλων αυτών με τις πύλες εισόδου στην Περιφέρειά μας, οι οποίες είναι ταυτόχρονα και πύλες εισόδου στη χώρα.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν διεκδικούμε:

  • Την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και τη λειτουργία της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

  • Την αναβάθμιση των υποδομών του εμπορικού και αστικού λιμένα της Καβάλας.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε δεσμεύσει πόρους από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα με σκοπό να λειτουργήσουν συμπληρωματικά προς τους πόρους του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τον τότε Υπουργό κ. Χαρίτση.

Ωστόσο, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα που πρέπει να λυθούν από την κεντρική Διοίκηση και τα οποία σχετίζονται με το καθεστώς λειτουργίας των λιμένων.

  • Την κατασκευή της γέφυρας και του νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου, για την οποία εκπονήσαμε και παραδώσαμε στην Εγνατία Οδός ΑΕ προκαταρκτική μελέτη και προχωρήσαμε σε εργασίες υποδομής.

  • Όσον αφορά τον αυτοκινητόδρομο Δράμας – Καβάλας, τμήμα του Ε61, είχαμε πει στις 7 Νοεμβρίου 2017 ότι διεκδικούμε από την κυβέρνηση την πρώτη φάση του έργου, π/υ 40 εκ. €.

Όπως ξέρετε, πριν λίγο καιρό ανακοινώσαμε ότι αναλάβαμε να προχωρήσουμε εμείς το έργο και διαθέτουμε 75 εκ. € από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για το τμήμα Σταυρός – Άγιος Αθανάσιος.

  • Όσον αφορά την κατασκευή της πρώτης φάσης του οδικού άξονα Ξάνθη – ελληνοβουλγαρικά σύνορα που αφορά στο τμήμα Δημάριο – σύνορα,

το έργο αυτό κατασκευάζεται από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου και το INTERREG.

Στόχος μας είναι η συνολική αναβάθμιση του οδικού άξονα από την Ξάνθη μέχρι το Δημάριο και πρόθεσή μας είναι να συμβάλουμε σε αυτό με πόρους του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος.

  • Όσον αφορά την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, με προτεραιότητα στο ανατολικό τμήμα που θα συνδέσει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό, προχωρούν οι διαδικασίες για τη χρηματοδότησή του από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου.

Σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για τις ενέργειές του και την εγγραφή του ποσού των 32 εκ. € με φορέα υλοποίησης την ΕΥΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας (η αντίστοιχη δική μας ΕΥΔΕ δεν έχει προσωπικό).

  • Την ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

  • Την κατασκευή του φράγματος Ιάσμου Ροδόπης και των αναγκαίων δικτύων άρδευσης.

Για το έργο αυτό υπάρχει ώριμη μελέτη και διεκδικούμε την κατασκευή του από το Υπουργείο, για να εξασφαλίσει την άρδευση περίπου 200.000 στρεμμάτων.

  • Έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης.

Με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ απορρίφθηκαν οι αντιρρήσεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου. Επομένως, μπορεί το Υπουργείο να επανεκινήσει τη διαδιασία υλοποίησης του έργου, το οποίο είναι αναγκαίο για την πεδιάδα της Ξάνθης αφού θα αρδεύσει περίπου 300.000 στρέμματα.

  • Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των αρδευτικών δικτύων και προσαγωγού διώρυγας της δυτικής πεδιάδας του Νέστου.

Επίσης απαραίτητο έργο για την περιοχή.

Θεματική ενότητα 2: ΕΡΓΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΥΝΟΛΟ: 227 έργα / 96,1 εκ. €

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπόνηση μελετών, δημιουργία νέων υποδομών και συντήρηση υφιστάμενων υποδομών στις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα,

έργα τα οποία εκτελούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες μας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

(τα έργα για τον πρωτογενή τομέα θα αναφερθούν στην αντίστοιχη θεματική ενότητα)

Α. Έργα τα οποία χρηματοδοτήσαμε, εντάχθηκαν και εκτελέστηκαν μέχρι σήμερα.

Σύνολο: 60 έργα / 24,9 εκ. €

Έβρος: 21 έργα / 16, 2 εκ. €

Ροδόπη: 18 έργα / 4,7 εκ. €

Ξάνθη: 2 έργα / 0,5 εκ. €

Καβάλα, 11 έργα / 2,4 εκ. €

Δράμα: 8 έργα / 1,1 εκ. €

Πρόκειται για έργα συντηρήσεων των βασικών υποδομών της Περιφέρειάς μας όπως δρόμοι, κτίρια, φωτισμός οδικού δικτύου, καθαρισμός ρεμάτων, αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα κλπ.

Β. Έργα τα οποία χρηματοδοτήθηκαν, εντάχθηκαν και είναι σε εξέλιξη.

Σύνολο: 83 έργα / 37,3 εκ. €

Ροδόπη: 12 έργα / 9,6 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Συντήρηση οδικού δικτύου, π/υ 1,2 εκ. €

  • Καθαρισμοί ρεμάτων, π/υ 600.000 €

  • Σήμανση οδικού δικτύου (διαγραμμίσεις, πινακίδες), π/υ 600.000 €

  • Συντήρηση δρόμου Οργάνη-Μυρτίσκη, π/υ 300.000 €

  • Συντηρήσεις και έργα πρόσβασης ΑμεΑ στα κτίρια της Περιφέρειας, π/υ 300.000 €

Έβρος: 20 έργα / 8, 2 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Συντήρηση δρόμου Ορεστιάδα-Βάλτος-Φυλάκιο π/υ 2,5 εκ. €

  • Συντήρηση βόρειου οδικού δικτύου Σαμοθράκης π/υ 1,3 εκ. €

  • Συντήρηση νότιου οδικού δικτύου Σαμοθράκης π/υ 1,8 εκ. €

  • Συντήρηση αντλιοστασίου Κεφαλής ποταμού Άρδα π/υ 226.000 €

Συντήρηση αναχωμάτων

  • Διδυμότειχο π/υ 800.000 €

  • Πύθιο π/υ 800.000 €

  • Σουφλί π/υ 390.000 €

Ξάνθη: 26 έργα / 10,2 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Καθαρισμός ρεμάτων και καναλιών ΠΕ Ξάνθης π/υ 450.000 €

  • Συντήρηση κτιρίων της Περιφέρειας στην Ξάνθη π/υ 300.000 €

  • Διευθέτηση χειμάρρου Κιμμερίων π/υ 3,1 εκ. € (με χρηματοδότηση όμως από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας)

Καβάλα: 12 έργα / 6,1 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Συντήρηση οδικού δικτύου ΠΕ Καβάλας, π/υ 1 εκ. €

  • Συντήρηση επαρχιακών δρόμων 8 και 9, π/υ 650.000 €

  • Συντήρηση οδικού δικτύου Θάσου, π/υ 500.000 €

  • Διαγράμμιση οδικού δικτύου π/υ 400.000 €

Δράμα: 13 έργα / 3,2 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Δράμας π/υ 500.000 €

  • Αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή αρδευτικού δικτύου Βοϊράνης π/υ 500.000 €

  • Υποστήλωση γέφυρας Παρανεστίου π/υ 200.000 €

  • Συντήρηση Διοικητηρίου Δράμας π/υ 440.000 €

  • Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου 200.000 €

  • Λειτουργία Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού για την περίοδο 2018-2019 π/υ 247.000 €

Γ. Έργα για τα οποία εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, ολοκληρώνονται μελετητικά και δημοπρατούνται το επόμενο διάστημα.

Σύνολο: 84 έργα / 33,9 εκ. €

Ροδόπη: 6 έργα / 8,4 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Βελτίωση του δρόμου από τον Σώστη στη Μονή Μάξιμου Καυσοκαλυβίτη στο Παπίκιο Όρος, π/υ 1,6 εκ. €

  • Κατασκευή αναβαθμού στον ποταμό Κομψάτο π/υ 2 εκ.€

  • Αποκατάσταση γέφυρας ποταμού Κομψάτου π/υ 1,5 εκ. €

Έχουμε ανάδοχο για τη μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 6 μήνες και θα δημοπρατήσουμε το έργο μέσα στο 2019.

  • Διαχειριστικό σχέδιο και οριοθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας π/υ 650.000 €

Λύνουμε έτσι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά όλους τους παραλίμνιους οικισμούς, τους γεωργούς και τους αλιείς.

Κατασκευή ιρλανδικών διαβάσεων νέου τύπου

  • Βοσβόζης (Κομοτηνή), π/υ 500.000 €

  • Αμυγδαλόρεμα (Γρατινή), π/υ 1 εκ. €

  • Ποντικόρεμα (Αρριανά), π/υ 1,25 εκ. €

Και τα τρία αυτά έργα δημοπρατούνται τις επόμενες μέρες

  • Κατασκευή νέας ιρλανδικής διάβασης στον ποταμό Λίσσο, στην Αγία Μαρίνα Ιμέρου π/υ 1,7 εκ. €

  • Την κατασκευή του δρόμου που θα συνδέει τη Μαρώνεια με την Παραλία Πετρωτών και θα ενοποιεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το παραλιακό μέτωπο Ροδόπης και Έβρου, 13,7 εκ. ευρώ (χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, εννοείται ότι δεν αθροίζεται στο αρχικό ποσό που ανέφερα και φορά το ΠΔΕ).

Εκτιμούμε ότι θα έχουμε έγκριση δημοπράτησης του έργου από την Διαχειριστική Αρχή εντός του Απριλίου.

Έβρος: 16 έργα / 7,8 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Επισκευή αναχωμάτων στον κάμπο Ωοειδούς π/υ 708.000€

  • Επισκευή αναχωμάτων στην περιοχή Διδυμοτείχου π/υ 750.000 € (χρηματοδότηση από το INTERREG)

  • Επισκευή αναχωμάτων στην περιοχή Σουφλίου π/υ 600.000 € (χρηματοδότηση από το INTERREG)

  • Επισκευή αναχωμάτων στην περιοχή Φερών π/υ 525.000 € (χρηματοδότηση από το INTERREG)

  • Επισκευή αναχωμάτων στην περιοχή Αμορίου Κισσαρίου Λαβάρων και Λυκόφης π/υ 970.000 €

Ξάνθη: 26 έργα, 4,6 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Συντήρηση της εθνικής οδού Ξάνθη-Άγιος Κωνσταντίνος π/υ 1 εκ. €

  • Αντικατάσταση στηθαίων π/υ 500.000 €

  • Συντήρηση γεφυρών ΠΕ Ξάνθης π/υ 500.000 €

  • Ενίσχυση αναχώματος ανατολικής όχθης Νέστου στα Κομνηνά π/υ 200.000 €

  • Συντήρηση καναλιών στο Όλβιο π/υ 200.000 €

  • Διευθέτηση χειμάρρου Κόσυνθου στο τμήμα Βαφέικα-γέφυρα Πολυσίτου π/υ 5,5 εκ. €, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας

Καβάλα: 16 έργα / 8,4 εκ. €, με σημαντικότερα:

  • Κατασκευή ισόπεδων κόμβων στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Καβάλας π/υ 1 εκ. €

  • Ασφαλτοστρώσεις οδικού δικτύου Θάσου π/υ 500.000 €

  • Κατασκευή γέφυρας σε αντικατάσταση ιρλανδικής διάβασης στο Λιμένα Θάσου π/υ 629.000 €

  • Στερέωση πρανών στο οδικό δίκτυο Θάσου π/υ 312.000 €

  • Βελτίωση δρόμων αναδασμού Θάσου π/υ 180.000 €

  • Περιμετρική Οδός Καβάλας – 2 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση της μελέτης

(Η αρμοδιότητα για την ολοκλήρωση της μελέτης ανήκει στην Εγνατία Οδός ΑΕ και δεν απαιτείται προγραμματική σύμβαση. Η Εγνατία Οδός έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της μελέτης. Υπάρχει το ποσό στη ΣΑΕ της Περιφέρειας).

  • Διαπλάτυνση του επαρχιακού δρόμου που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Καβάλας – 800.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της μελέτης

  • Μετατροπή του υπάρχοντος ημικόμβου στην Εγνατία Οδό στην Πέρνη σε πλήρη κόμβο – 300.000 ευρώ για την πραγματοποίηση της μελέτης

  • Κατασκευή νέου ανισόπεδου ημικόμβου στην Εγνατία Οδό στο Οφρύνιο – 300.000 ευρώ για την πραγματοποίηση της μελέτης

  • Αναβάθμιση του δρόμου από τον σχεδιαζόμενο ημικόμβο Οφρυνίου μέχρι την παραλία της Τούζλας – 300.000 ευρώ για την πραγματοποίηση της μελέτης

  • Κατασκευή νέου ανισόπεδου κόμβου στη χιλιομετρική θέση 417+000 της Εγνατίας Οδού – 600.000 ευρώ για την κατασκευή του έργου

(Τα δύο τελευταία έργα δεν έχουν εγκεκριμένη πίστωση και θα χρηματοδοτηθούν από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν από τα προηγούμενα: δρόμος αεροδρομίου, κόμβος Πέρνης, ημικόμβος Οφρυνίου. Έχουν συμφωνηθεί με την Εγνατία, η οποία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες. Για τη δημιουργία νέων κόμβων στην Εγνατία Οδό απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ).

  • Επίσης, μετά από αίτημά μας, εγκρίθηκε ποσό 830.000 € για τις μελέτες αποκατάστασης της πεσμένης γέφυρας Καβάλας και αναθέτουμε την υλοποίησή τους στην Εγνατία Οδό μέσω προγραμματικής σύμβασης, απόφαση που θα πάρουμε στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δράμα: 28 έργα / 11,2 εκ. €

  • Συντήρηση οδικού δικτύου ΠΕ Δράμας π/υ 500.000 €

  • Ασφαλτόστρωση της οδού Δράμα-Καβάλα π/υ 600.000 €

  • Συντήρηση τμήματος εθνικού δικτύου 57 στην είσοδο του Κάτω Νευροκοπίου π/υ 400.000 €

  • Ασφαλτόστρωση επαρχιακής οδού Ποταμοί-Μικρομηλιά π/υ 500.000 €

  • Ασφαλτόστρωση τμημάτων οδού Δράμα-Καλαμπάκι π/υ 500.000 €

  • Ασφαλτόστρωση τμημάτων εθνικής οδού Δράμας-Παρανεστίου π/υ 400.000 €

  • Ασφαλτοστρώσεις τμημάτων επαρχιακής οδού Δράμα-Αμφίπολη από Κουδούνια έως Μαυρολεύκη π/υ 325.000 €

  • Ασφαλτόστρωση τμημάτων οδού Δράμα-Σέρρες από Αργυρούπολη έως όρια Νομού Σερρών π/υ 700.000 €

  • Ασφαλτόστρωση τμημάτων οδού Δοξάτο-Κεφαλάρι π/υ 300.000 €

  • Συντήρηση εγκαταστάσεων Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού π/υ 800.000 €

  • Μελέτη εκκλησιαστικού Μουσείου Δράμας π/υ 485.00 €

Ειδικό Πρόγραμμα Έβρου

Πετύχαμε την έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ενός Ειδικού Προγράμματος για τον Έβρο, προϋπολογισμού 26,4 εκ. €.

Το Πρόγραμμα αυτό προβλέπει την πραγματοποίηση 34 απαραίτητων έργων και μελετών που θα ενισχύσουν σημαντικά τις υποδομές του Έβρου στους τομείς της οδοποιίας, της άρδευσης και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Σήμερα υλοποιούνται 4 έργα π/υ 2,5 εκ. €:

  • Διαγράμμιση οδικού δικτύου ΠΕ Έβρου π/υ 1,7 €

  • Επισκευή γεφυρών π/υ 400.000 €

  • Συντήρηση δίδυμων καταθλιπτικών αγωγών στον ποταμό Άρδα π/υ 250.000 €

  • Συντήρηση φωτεινών σηματοδοτών π/υ 124.000 €

Μέσα στο 2019 δημοπρατούμε ακόμη 13 έργα του Ειδικού Προγράμματος συνολικού π/υ 7,9 εκ. €.

Θεματική ενότητα 3: ΕΡΓΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η Περιφέρειά μας έχει στην ευθύνη της 3.200 χλμ. οδικού δικτύου, από τα οποία τα 900 χλμ. βρίσκονται στον Έβρο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, αξιολογήσαμε 40 έργα οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 116,3 εκ. €.

Τα πρώτα 23 έργα, προϋπολογισμού 50,4 εκ. €, κρίθηκαν ότι πληρούν άμεσα τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια του σχεδίου και μπορούν να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Αυτά τα 23 έργα, με σειρά προτεραιότητας όσον αφορά την οδική τους ασφάλεια είναι:

Κωδικός Δράσης

Τίτλος Δράσης

Τελική Βαθμολογία

Προϋπολογισμός Δράσης (€) (τελικός ή εκτιμώμενος)

Ιεράρχηση

  • ΔΡ-01

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο.57 από τη διασταύρωση της ΒΙ.ΠΕ. Δράμας έως τη διασταύρωση προς Βώλακα

3,625

3 000 000

  • ΚΑ-05

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Παλαιάς Ε.Ο. 02 της Π.Ε. Καβάλας

3,575

2 500 000

  • ΕΒ-05

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του τμήματος της Ε.Ο. 02 «Μάκρη – Αλεξανδρούπολη»

3,425

3 185 129

  • ΔΡ-06

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 14 από τον Σιδ.Σταθμό Πλατανιάς στην Π.Ε. Δράμας έως τα όρια της Π.Ε. Ξάνθης

2,9

1 100 000

  • ΡΟ-01

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του τμήματος «κόμβος Εγνατίας – κόμβος Ιάσμου» στην Ε.Ο. 02 στην Π.Ε. Ροδόπης

2,8

1 100 000

  • ΡΟ-05

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του κόμβου Αιγείρου στον άξονα Κομοτηνής – Λάγους

2,8

710 000

  • ΡΟ-10

Η ανακατασκευή του τμήματος της Επαρχιακής Οδού από το Κοπτερό έως τον Ίασμο στην Π.Ε. Ροδόπης

2,6

6 650 000

  • ΕΒ-04

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του τμήματος της Ε.Ο. 02 «Λουτρός – Τελωνείο Κήπων»

2,55

4 900 000

  • ΚΑ-02

Η βελτίωση και η διαπλάτυνση της 10ης Επαρχιακής Οδού στο τμήμα «Νέα Πέραμος – Εγνατία Οδός»

2,45

1 545 740

  • ΡΟ-03

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού που διέρχεται από τον οικισμό Πόρπη στην Π.Ε. Ροδόπης

2,44

280 000

10η

  • ΡΟ-11

Η κατασκευή της γέφυρας του ποταμού Λίσσου και των προσβάσεων στην Επαρχιακή Οδό Πανεπιστημιούπολη – Γρατινή – Αρριανά στην Π.Ε. Ροδόπης

2,43

5 000 000

11η

  • ΔΡ-08

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 3 Δράμα – Σιδηρόνερο – Σκαλωτή, από τη Δράμα έως το Σιδηρόνερο

2,4

800 000

12η

  • ΕΒ-07

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του άξονα «Μάκρη – Δίκελα – Αρχαία Μεσημβρία»

2,4

1 423 039

13η

  • ΞΑ-01

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 02 στην ΠΕ Ξάνθης

2,4

5 000 000

14η

  • ΚΑ-06

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας των Επαρχιακών Οδών 1,4,10,11,12 της Π.Ε. Καβάλας

2,33

1 700 000

15η

  • ΚΑ-04

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ο. 02 και των Επαρχιακών Οδών 6-7-8 της Π.Ε. Καβάλας

2,325

2 800 000

16η

  • ΕΒ-02

Η κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση του χειμάρρου «Ειρήνη» και των εκατέρωθεν τμημάτων αυτής στην Ε.Ο. 53 της Π.Ε. Έβρου

2,3

4 100 000

17η

  • ΔΡ-09

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας της Επαρχιακής Οδού 10 από τη διασταύρωση του Βώλακα έως τη Μικροκλεισούρα στην Π.Ε. Δράμας

2,15

500 000

18η

  • ΔΡ-03

Η ανακατασκευή του κόμβου Ξηροποτάμου και η μετατροπή του σε κυκλικό

2,15

850 000

19η

  • ΔΡ-07

Η ανακατασκευή του κόμβου SOFTEX και η μετατροπή του σε κυκλικό

2,15

700 000

20η

  • ΚΑ-03
Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου της Θάσου

2,075

2 000 000

21η

  • ΡΟ-02

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του κόμβου Φαναρίου στην Ε.Ο. 02 της Π.Ε. Ροδόπης

2,05

115 000

22η

  • ΡΟ-04

Η βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας του συνόλου των κόμβων στον άξονα Κομοτηνής – Μαρώνειας

2,02

450 000

23η

Από αυτά, ολοκληρώθηκαν οι διαγωνισμοί και υπογράφουμε συμβάσεις τις επόμενες ημέρες για πέντε έργα συνολικού π/υ 5,5 εκ €.

Από αυτά, τα 4 έργα, π/υ 2,5 εκ €, αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, και το ένα έργο, π/υ 3 εκ. €, αφορά τη Δράμα.

Τα επόμενα 7 έργα, συνολικού π/υ 24,5 εκ. €, είναι σε φάση ολοκλήρωσης των διαδικασιών ελέγχου για ένταξη και δημοπράτηση μέσα στο 2019.

Ενδεικτικά αναφέρω στο νομό Ροδόπης;

  • τη γέφυρα Αρριανών στο ποταμό Λίσσο π/υ 5 εκ. €, όπου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και η κατάθεση προσφορών ανοίγει στις 3 Μαΐου.

  • Την αναβάθμιση του δρόμου Κοπτερό – Ίασμος, π/υ 5,5 εκ.€. Η δημοπράτηση του έργου θα προχωρήσει μέσα στο 2019.

  • Ενώ για το έργο της νέας γέφυρας του Κοσμίου καθώς και του ποδηλατόδρομου από το Κόσμιο μέχρι το Ραδιοφωνικό Σταθμό, π/υ 2,1 εκ. €, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα το εντάξουμε στην Οδική Ασφάλεια το επόμενο διάστημα.

Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου προκύψουν προβλήματα σε κάποια από τα έργα, τα έργα αυτά θα αντικατασταθούν από τα επόμενα στη λίστα.

Θεματική Ενότητα 4: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα είναι ένας από τους βασικούς αναπτυξιακούς μας άξονες.

Η Περιφέρειά μας άλλωστε είναι μια κατά βάση αγροτική Περιφέρεια:

  • Η καλλιεργήσιμη έκταση της Περιφέρειάς μας είναι 5.018.000 στρέμματα και αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Ελλάδας.

  • Στην Περιφέρειά μας καλλιεργείται το 69% του ηλιόσπορου, το 40% των καπνών ανατολικού τύπου, το 34% των επιτραπέζιων αμπελιών, το 18% της πατάτας, το 14,5% του ποτιστικού και το 75% του ξηρικού βαμβακιού όλης της χώρας.

  • Την ίδια ώρα, οι κτηνοτροφικές μονάδες μας παράγουν το 15% του βοδινού και το 7,3% του αιγοπρόβειου κρέατος, όπως επίσης το 16,8% του αγελαδινού γάλακτος που παράγεται στην Ελλάδα.

Η Περιφέρειά μας τέλος, είναι πατρίδα ποιοτικών τοπικών προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας:

  • Τα κρασιά της Δράμας και της Καβάλας.

  • Το κρασί και το ελαιόλαδο της Μαρώνειας.

  • Το μέλι της Θάσου.

  • Τις ελιές της Μάκρης και της Σαμοθράκης.

  • Τον καφέ, το στραγάλι και το σουτζούκ λουκούμ της Κομοτηνής.

  • Τα λουκάνικα και τον καβουρμά του Έβρου.

  • Τα σιροπιαστά και τα γλυκά του κουταλιού.

  • Την καριόκα της Ξάνθης.

  • Τους κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης.

  • Τον τραχανά και τα ιφκάδια.

  • Τα αλίπαστα της Καβάλας και της Ροδόπης.

Τομέας: Γεωργία

Αναδασμοί

Ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη της γεωργίας στην Περιφέρειά μας είναι η πραγματοποίηση αναδασμών. Για τη Διοίκησή μας αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Για αυτόν το λόγο εξασφαλίσαμε ειδικό κονδύλι για την εκπόνηση μελετών αναδασμών 2,9 εκ. €.

Με το κονδύλι αυτό μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μελέτες αναδασμών για έκταση μεγαλύτερη των 107.000 στρεμμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου, Ροδόπης και Δράμας.

Π.Ε. Έβρου

  • στα Αμπελάκια, έκτασης 34.200 στρεμμάτων

  • στο Τυχερό, έκτασης 4.500 στρεμμάτων

  • στο αγρόκτημα Ψαθάδων – Διδυμοτείχου – Ισαακίου – Πετράδων – Μικροχωρίου, έκτασης 15.140 στρεμμάτων

Π.Ε. Ροδόπης

  • στο Θρυλόριο, έκτασης 10.500 στρεμμάτων

  • στη Γρατινή, έκτασης 10.000 στρεμμάτων και

  • στο Ανθοχώρι, έκτασης 6.700 στρεμμάτων.

Π.Ε. Δράμας

  • στο Δοξάτο, έκτασης 18.000 στρεμμάτων

  • στη Μαυρολεύκη, έκτασης 8.500 στρεμμάτων

Από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν, μπορούν να γίνουν επιπλέον μελέτες αναδασμών:

  • στον Κυπρίνο, έκτασης 10.000 στρεμμάτων

  • και στο Ορμένιο, έκτασης 6.000 στρεμμάτων

στην Π.Ε. Έβρου

  • και στη Μικρόπολη στην ΠΕ Δράμας.

  • Επίσης, ολοκληρώνονται οι μελέτες που ήδη εκπονούνται στην Π.Ε. Ξάνθης, και συγκεκριμένα αυτές

  • στο Εράσμιο, έκτασης 26.000 στρεμμάτων

  • στο Κουτσό, έκτασης 11.000 στρεμμάτων

  • και στο Σούνιο, έκτασης 10.000 στρεμμάτων.

Έργα Άρδευσης

ΠΕ Ροδόπης

  • Ξεκίνησε η κατασκευή της τελευταίας φάσης του φράγματος Ιασίου, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. € από το ΠΔΕ.

Θέλω να σημειώσω εδώ ότι το φράγμα Ιασίου έχει τη δυνατότητα να αρδεύσει 25.000 στρέμματα.

  • Έχουμε διαθέσει πόρους από το ΠΔΕ για την ολοκλήρωση των μελετών για τα δίκτυα διανομής νερού του φράγματος Ιασίου, π/υ 1,8 εκ. €,

όπου ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία, έχουμε ανάδοχο μελετητή για να ολοκληρώσει τη μελέτη.

Το έργο αφορά την άρδευση 22.000 στρεμμάτων στα αγροκτήματα Ιασίου, Αρριανών, Λυκείου και Εβρένου.

  • Διαθέσαμε 1 εκ. € για κατασκευή γεωτρήσεων και δικτύων άρδευσης στους Δήμους Ιάσμου, Αρριανών, Μαρωνείας-Σαπών και Κομοτηνής για να εξυπηρετηθούν ομάδες αγροτών στα αγροκτήματα των συγκεκριμένων Δήμων.

Και είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε παρόμοιες παρεμβάσεις και σε άλλους Δήμους.

  • Διαθέτουμε επίσης 1 εκ. € από το ΠΔΕ της Περιφέρειας για την κατασκευή μικρών ταμιευτήρων και λιμνοδεξαμενών

ΠΕ Έβρου

Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για:

  • Το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Λύρας στο Δήμο Σουφλίου, προϋπολογισμού 600.000 €

  • Το αρδευτικό δίκτυο του φράγματος Καβησού στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 700.000 €

  • Τη μελέτη υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στο Φυλακτό Λύρας, στα Λαγυνά, στο Τυχερό και στη Γεμιστή στους Δήμους Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, π/υ 1,3 εκ. €

Επίσης, έχουμε υποβάλει πλήρη φάκελο ώριμης μελέτης και αίτημα στο Υπουργείο για την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου:

  • αντικατάσταση και υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ερυθροποτάμου στο Διδυμότειχο, π/υ 8,7 εκ. €.

Ενώ, έχουμε μελέτη για το έργο:

  • βελτίωση του συστήματος άρδευσης της περιοχής του ΤΟΕΒ Φερών, π/υ 1,5 εκ. €

και αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησής του.

ΠΕ Ξάνθης

  • Συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων (ΤΟΕΒ Θαλασσιάς) π/υ 500.000 €

ΠΕ Καβάλας

  • Ολοκλήρωση κατασκευής φράγματος Μαρμαρά, π/υ 2,8 εκ. € από το ΠΔΕ (το έργο είναι σε εξέλιξη και υπολογίζουμε την ολοκλήρωσή του μέσα στο 2020)

Το φράγμα έχει δυνατότητα άρδευσης 13.000 στρεμμάτων.

  • Εξασφαλίσαμε πιστώσεις για τη μελέτη του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Μαρμαρά, π/υ 1 εκ. €.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

  • Αποκατάσταση του φράγματος των Μαριών μετά τις πυρκαγιές του 2016 στη Θάσο, διαθέσαμε 200.000 €

(Το Φράγμα Μαριών είναι ένα μικρό φράγμα χωρητικότητας 55.000 κυβικών μέτρων για την άρδευση 1000 περίπου στρεμμάτων.)

Επίσης, έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το έργο:

  • αποκατάσταση των τάφρων δυτικής πεδιάδας Νέστου π/υ 1,2 εκ. €

και μέσα στο 2019 το έργο θα δημοπρατηθεί.

ΠΕ Δράμας

  • Το αρδευτικό δίκτυο περιοχών Κουδουνίων – Μαυρολεύκης, π/υ 750.000 €

  • Τη διευθέτηση και οριοθέτηση τμήματος του χειμάρρου Δοξάτου, π/υ 430.000 €

  • Το αρδευτικό δίκτυο Ρέμβης, π/υ 1,2 εκ. €, από το ΠΔΕ

Επίσης,

  • Υλοποιούμε αγροτικό εξηλεκτρισμό για την περίοδο 2017-2019, προϋπολογισμού 700.000 €.

Το έργο περιλαμβάνει την ηλεκτροδότηση αρδευτικών γεωτρήσεων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, θερμοκηπίων κτλ.

Υλοποιούμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 108 εκ. € με σημαντικότερους δράσεις:

  • Τη στήριξη 1482 νέων αγροτών με 28 εκατομμύρια ευρώ.

  • Τα Σχέδια Βελτίωσης, όπου διατίθενται 28,8 εκατομμύρια ευρώ και αξιολογούμε πάνω από 1744 προτάσεις.

  • Και το Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης Leader όπου διατίθενται 34,1 εκ. €.

  • Χρηματοδοτούμε ακόμη με 43.400 € την ανάπτυξη μιας εφαρμογής ψηφιακής προβολής των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Περιφέρειας.

Η εφαρμογή αυτή θα επιτρέπει την προβολή σε κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, του εδαφολογικού χάρτη 3 εκ. στρεμμάτων από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της Περιφέρειας.

Τομέας: Κτηνοτροφία

Η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της Περιφέρειας.

Ωστόσο, στον τομέα αυτό αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με την εμφάνιση νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Τα προβλήματα οφείλονται στη γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας, στα σύνορα με χώρες όπου τέτοια νοσήματα εμφανίζονται πολύ συχνά.

  • Για τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο εξασφαλίσαμε, ποσό 1.000.000€ (από το ΠΔΕ), για την υλοποίηση των προγραμμάτων αντιμετώπισής τους την επόμενη τριετία.

  • Επίσης, για την περισυλλογή, διαχείριση και αποτέφρωση νεκρών ζώων, εξασφαλίσαμε ποσό 1.500.000€ (από το Π.Δ.Ε) για την επόμενη τριετία.

  • Για τον εμβολιασμό των βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας εξασφαλίσαμε κονδύλι 300.000 € (από το ΠΔΕ) για την περίοδο 2017-2020.

  • Για την έγκαιρη διάγνωση των Εξωτικών Νοσημάτων (δηλαδή αφθώδους πυρετού, οζώδους δερματίτιδας, ευλογιάς των προβάτων και πανώλης των μικρών μηρυκαστικών), υλοποιούμε πρόγραμμα επιτήρησης, που εγκρίθηκε και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • Για την κατασκευή μικρών έργων υποδομής για τη στήριξη της κτηνοτροφίας σε όλη την Περιφέρεια όπως ποτίστρες, δεξαμενές, παγίδες συγκράτησης κτλ., διαθέτουμε το ποσό των 600.000€.

  • Όσον αφορά στη δημιουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων (ΚΕΝ) στην Π.Ε Έβρου, διαμορφώσαμε και υποβάλαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρόταση ώστε αυτό να συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της διακρατικής συνεργασίας στην πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων.

  • Για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος που απασχολεί την τοπική κοινωνία, αυτό της σφαγής των ζώων λατρευτικού τύπου που διενεργούν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας κατά την εορτή του Κουρμπάν-Μπαϊράμ, υποβάλαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό που προτείναμε είναι η δημιουργία πολλών μικρών σφαγείων στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης.

Ήδη οι προτάσεις μας έχουν γίνει αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στο πλαίσιο αυτό, διαθέτουμε 30.000€ από το ΠΔΕ της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελέτης με τις τεχνικές προδιαγραφές των σφαγείων αυτών.

Όσον αφορά στο θέμα της αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, μελετούμε τη δημιουργία ενός πιλοτικού κτηνοτροφικού πάρκου, στο οποίο, αφού θα έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα αδειοδότησης, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, αποχέτευσης και προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων, θα μπορέσουν να εγκατασταθούν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Τομέας: Υδατοκαλλιέργειες

  • Σε ό,τι αφορά στο Πρόγραμμα παρακολούθησης των τοξικών μικροφυκών στις ζώνες παραγωγής και αλιείας δίθυρων μαλακίων (μύδια, στρείδια, χτένια κλπ), διαθέτουμε ποσό 155.000€ (από το ΠΔΕ) για τα επόμενα τρία χρόνια 2020-2022.

Με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε τις εξαγωγές και την εμπορία των συγκεκριμένων προϊόντων.

Θεματική ενότητα 5: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πιστεύω βαθιά ότι η πραγματική ανάπτυξη μπορεί να έρθει κυρίως μέσα από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας.

Όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως Περιφέρεια, όπως για παράδειγμα η γεωγραφική μας θέση, ο πρωτογενής τομέας, τα ενεργειακά μας αποθέματα,

χρειάζονται μία βάση που θα τα ενώσει σε μια κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Και για μας, αυτή η βάση είναι η υγιής επιχειρηματικότητα.

Η επιχειρηματικότητα που επενδύει στη γνώση και στην καινοτομία, που παράγει πλούτο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τι κάναμε έως τώρα.

Αναλύσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής μας και καταλήξαμε καταρχήν στους τομείς που θα πρέπει να επενδύσει η Περιφέρεια:

  • Ο αγροδιατροφικός τομέας

  • Ο τουρισμός

  • Ο τομέας των καινοτόμων υλικών του κατασκευαστικού τομέα

  • Ο τομέας των χημικών, των φαρμάκων και της υγείας

  • Η ενέργεια και το περιβάλλον

  • Ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός

  • Και ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών

Με την αναθεώρηση της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS3 μπορούν να προκύψουν και νέοι τομείς, που θα οριστικοποιηθούν με τη συνδρομή των φορέων της αγοράς και των ίδιων των επιχειρηματιών.

Όσον αφορά την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε 3 κύκλους:

  • Στον πρώτο κύκλο, αξιολογήσαμε και εντάξαμε 29 επενδυτικά σχέδια (μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ) στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Στον δεύτερο κύκλο, έχουν ήδη υποβληθεί και αξιολογούμε άλλα 35 επενδυτικά σχέδια στους ίδιους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ.

  • Ενώ για τον τρίτο κύκλο, είναι σε εξέλιξη η υποβολή σχεδίων στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας (δεν αφορά προτάσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό ούτε για νέες επιχειρήσεις).

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας:

  • Διαθέτουμε 14 εκατομμύρια ευρώ σε Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας, όπου χρηματοδοτούμε επιχειρήσεις σε τομείς όπως τα χημικά – πολυμερή υλικά, τα μάρμαρα, ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, η αγροδιατροφή, η ενέργεια, ο τουρισμός, κ.ά. προκειμένου να συνεργαστούν με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα για να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή και να παράξουν νέα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά.

Ήδη έχουμε εντάξει 8 επενδυτικά σχέδια 2,2 εκατομμυρίων ευρώ

Και αποφασίσαμε να ξανανοίξουν όλες οι προσκλήσεις που έκλεισαν, για να προσελκύσουμε περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

  • Διαθέσαμε 17,9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν 111 επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού που ενώ είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν επαρκούσαν οι πόροι του Υπουργείου για να χρηματοδοτηθούν.

  • Διαθέτουμε επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ, ώστε συμπληρωματικά με τους πόρους του Υπουργείου, να ενταχθούν όλα τα θετικά αξιολογημένα σχέδια, κάτι που θα ανακοινώσουμε σε λίγες μέρες.

Δείξαμε με αυτόν τον τρόπο ότι στηρίζουμε στην πράξη και όχι στα λόγια όλους εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στον τόπο μας.

  • Συμμετέχουμε με 10 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με σκοπό να διευκολύνουμε επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις.

Χρηματοδοτούμε τη δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας:

  • τόσο στο πλαίσιο των Στρατηγικών ΒΑΑ σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα, προϋπολογισμού 1 εκατομμύριο ευρώ,

  • όσο και με τη δημιουργία θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων, όπου υπάρχει ανοικτή πρόσκληση 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος των Δομών αυτών είναι να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν πολίτες που έχουν ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό πλάνο για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.

Τι ακολουθεί στη συνέχεια

  • Διαθέτουμε 5 εκατομμύρια ευρώ για τον κλάδο της Αγροδιατροφής σε Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας, δηλαδή στη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.

Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε, η πρόσκληση άνοιξε και περιμένουμε την υποβολή των προτάσεων.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις:

  • Διαθέτουμε 10 εκατομμύρια ευρώ για Υφιστάμενες Επιχειρήσεις, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS3 ώστε να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, να κάνουν επέκταση των υποδομών τους κτλ.

  • Διαθέτουμε 5 εκατομμύρια ευρώ για την Ίδρυση Νέων Επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS3.

  • Διαθέτουμε 5 εκατομμύρια ευρώ σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν τις δύο ΟΧΕ.

  • Για σημαντικό μέρος των δράσεων για την επιχειρηματικότητα έχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες ώστε να υλοποιηθούν σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και με περιφερειακές δομές όπως ο Δεσμός ΑΕ.

Τέλος,

  • Πριν λίγους μήνες ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ώστε να δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή, την ομαδοποίηση και την προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Θεματική Ενότητα 6: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Διοίκησή μας έθεσε τον τουρισμό στο κέντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας.

Για αυτόν το λόγο σχεδιάσαμε μια ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική για τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι δράσεις που έχουμε σχεδιάσει προέκυψαν μετά από διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι πλήρως κοστολογημένες, με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκ. € και χωρίζονται στους παρακάτω τομείς:

Τομέας: Έρευνες για τα τουριστικά δεδομένα της Περιφέρειας

Οι έρευνες αξιολόγησης μας βοηθούν να έχουμε μία συνολική εικόνα των δυνατών μας σημείων αλλά και των σημείων που χρειάζονται βελτίωση.

Προγραμματίζουμε 3 διαφορετικά είδη ερευνών:

  • Μια έρευνα ικανοποίησης επισκεπτών με ερωτηματολόγια

  • Μια πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα για την Περιφέρειά μας ως τουριστικό προορισμό

  • Μια έρευνα σε φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού της Περιφέρειας

Τομέας: Παραγωγή προωθητικού υλικού

Οι άξονες γύρω από τους οποίους χτίζουμε το τουριστικό αφήγημα της Περιφέρειάς μας είναι:

  • το φυσικό περιβάλλον και οι παραλίες,

  • η ιστορία, τα μνημεία, ο πολιτισμός και η θρησκευτική ποικιλομορφία,

  • τα παραδοσιακά πιάτα και προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα

  • και οι πόλεις μας.

  • Εμπλουτίζουμε το αρχείο φωτογραφιών της Περιφέρειάς μας με πάνω από 1000 νέες φωτογραφίες.

  • Παράγουμε 1 γενικό και 6 θεματικά βίντεο τριών λεπτών καθώς και τηλεοπτικά σποτ 30 δευτερολέπτων για να προβάλουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής μας

  • Παράγουμε έναν έντυπο πολυσέλιδο οδηγό ειδικά για τους επαγγελματίες του τουρισμού στην αγγλική γλώσσα.

  • Παράγουμε ένα γενικό έντυπο τουριστικής προβολής σε 7 γλώσσες για τους επισκέπτες μας.

  • Δημιουργούμε ένα πολυτελές αναμνηστικό λεύκωμα για να το προσφέρουμε σε διακεκριμένους επισκέπτες μας.

  • Προμηθευόμαστε νέα διαφημιστικά δώρα για επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους, tour operators κλπ

Τομέας: Ψηφιακές εφαρμογές για τον τουρισμό

Ο τομέας αυτός αφορά τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την τουριστική προώθηση της Περιφέρειάς μας.

Πιο συγκεκριμένα υλοποιούμε τα εξής:

  • Δημιουργούμε μια εφαρμογή τρισδιάστατης αναπαράστασης της πραγματικότητας για εκθέματα και μνημεία

  • Αναβαθμίζουμε και εμπλουτίζουμε την τουριστική πύλη emtgreece.com

  • Δημιουργούμε ένα ψηφιακό εκπαιδευτικό παιχνίδι “Κρυμμένου Θησαυρού” για κινητά τηλέφωνα

  • Δημιουργούμε μια έξυπνη εφαρμογή ανάλυσης τουριστικών δεδομένων για τους επαγγελματίες του τουρισμού

  • Δημιουργούμε ένα σύστημα που θα δίνει αυτόματα στους επισκέπτες μας τουριστικές πληροφορίες μέσω bluetooth

  • Δημιουργούμε μια εφαρμογή προβολής φωτογραφιών μέσω εικονικής πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα

  • Επικαιροποιούμε και εμπλουτίζουμε τις μεταφράσεις του τουριστικού υλικού που διαθέτουμε

 

Τομέας: Συμμετοχή σε Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Οι Εκθέσεις είναι ένα παραδοσιακό εργαλείο για την προβολή μιας περιοχής το οποίο όμως εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Έχοντας αυτό ως δεδομένο επιλέξαμε να συμμετέχουμε στις παρακάτω Εκθέσεις:

Τουριστικές Εκθέσεις

  • TTR, Βουκουρέστι

  • Holiday Spa, Σόφια

  • IFT, Βελιγράδι

  • ITB, Βερολίνο

  • MITT, Μόσχα

  • IFTM TOP RESA, Παρίσι

  • WTM, Λονδίνο

  • World Travel Show, Βαρσοβία

  • Birdfair, Λέστερ

  • Tour Natur, Ντίσελντορ

  • Vakantiebeurs, Ουτρέχτη

  • Ταξίδι, Λευκωσία

  • Ferienmesse, Βιέννη

  • BOOT, Ντίσελντορφ

  • TTG Incontri, Ρίμινι

  • International Travel Show, Βαρσοβία

  • Greek Travel Show, Αθήνα

  • Philoxenia, Θεσσαλονίκη

  • ΔΕΘ, Θεσσαλονίκη

Εκθέσεις προβολής προϊόντων:

  • Detrop (ανα διετία),Θεσσαλονίκη

  • Fruit Logistica, Βερολίνο

  • Prowein, Ντίσελντορφ

  • Food Expo, Αθήνα

  • SIAL (εναλλάξ με Anuga), Παρίσι

  • Anuga (εναλλάξ με SIAL), Κολωνία

  • Παγκρήτια Έκθεση, Θεσσαλονίκη

Και όσες διοργανώνονται στην Περιφέρειά μας:

  • Πανέβρια Αγροτική έκθεση Φερών

  • Kavala Expo, Καβάλα

  • Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης 

  • Alexpo, Αλεξανδρούπολη

  • Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση ΑΜΘ

Τομέας: Στοχευμένη προβολή – Καμπάνιες

  • Οργανώνουμε στην Περιφέρειά μας ταξίδια εξοικείωσης όπου φιλοξενούμε επαγγελματίες του τουρισμού και δημοσιογράφους από το εξωτερικό.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, σχεδιάζουμε τη φιλοξενία τουλάχιστον 120 τέτοιων επαγγελματιών και δημοσιογράφων.

  • Διοργανώνουμε ειδικές προωθητικές εκδηλώσεις σε πόλεις του εξωτερικού όπου προβάλουμε την Περιφέρειά μας σε επαγγελματίες και δημοσιογράφους του τουρισμού, χωρίς αυτοί να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής τους.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε ειδικές εκδηλώσεις στα εξής μέρη:

  • Κωνσταντινούπολη

  • Βαρσοβία ή Κρακοβία

  • Μόσχα ή/και Αγ. Πετρούπολη

  • Βερολίνο ή/και Αμβούργο

  • Βιέννη ή Γκρατς

  • Άμστερνταμ ή Ουτρέχτη

  • Βρυξέλλες

  • Στις ίδιες περίπου πόλεις συμμετέχουμε και σε ειδικές εκδηλώσεις όπου πραγματοποιούνται Β2Β συναντήσεις με τουριστικά γραφεία και tour operators

  • Σχεδιάζουμε τουριστικά πάνελ που θα τοποθετηθούν σε αεροδρόμια της χώρας μας

Τομέας: Τουριστικές καταχωρίσεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Οι διαφημίσεις σε έντυπα, ραδιόφωνο και τηλεόραση είναι πιο παραδοσιακές αλλά παραμένουν χρήσιμες γιατί απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

  • Στο πλαίσιο αυτό καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο δημοσιότητας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό:

  • στον ημερήσιο Τύπο και σε θεματικά περιοδικά

  • σε περιοδικά αεροπορικών εταιρειών

  • στο ραδιόφωνο

  • και την τηλεόραση

  • Σχεδιάζουμε επίσης μια διαφημιστική καμπάνια που θα προβληθεί στο εσωτερικό της Περιφέρειάς μας και θα δώσει το μήνυμα της συνεργασίας και της κινητοποίησης όλων για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας.

  • Σχεδιάζουμε τουριστική καμπάνια στα social media και σε εξειδικευμένα τουριστικά site στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Τομέας: Συνέδρια – ημερίδες – εκδηλώσεις

  • Σχεδιάζουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες για τον θρησκευτικό, εναλλακτικό και σχολικό τουρισμό.

  • Συνεχίζουμε το Φεστιβάλ Via Egnatia το οποίο διοργανώσαμε για 4η συνεχή χρονιά και έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στην Περιφέρειά μας, με στόχο να αναδείξουμε το αποτύπωμα της αρχαίας Via Egnatia στην ιστορία και την κουλτούρα της περιοχής μας

  • Συνεχίζουμε το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, το οποίο διοργανώσαμε για πρώτη φορά πέρσι για να αναδείξουμε το ρόλο του Θρακικού Πελάγους τόσο στην ιστορία μας όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής μας

  • Συνεχίζουμε τη Θρακομακεδονική Synergia η οποία έχει στόχο την προβολή και τη γνωριμία με τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα, ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Περιφέρειάς μας.

  • Συνεχίζουμε το Via Egnatia Run ένα αθλητικό γεγονός στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού το οποίο διοργανώνουμε στις ΠΕ Έβρου και Ροδόπης.

Τομέας: Δικτύωση

Για τη δικτύωση της Περιφέρειάς μας συμφωνήσαμε:

  • τη συνεργασία μας με το Σωματείο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου.

  • Τη συνεργασία της Περιφέρειάς μας με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO

  • Συστήσαμε τον Φορέα Διαχείρισης Τουριστικού Προορισμού (DMO)

Για να προχωρήσουν όλα, έχουμε αποφασίσει

  • να ιδρύσουμε Διεύθυνση Τουρισμού για να υπάρχει συνέχεια και αποτελεσματικότητα στον σχεδιασμό μας.

Επίσης,

  • χρηματοδοτούμε τις Στρατηγικές ΒΑΑ, δηλαδή Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, των πόλεων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας, με 8,6 εκ. € την κάθε μια, έργα που υλοποιούν οι αντίστοιχοι Δήμοι.

Μία σημαντική δράση επίσης που συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού μέσω της οργάνωσης του χώρου και της επίλυσης των συγκρούσεων χρήσεων γης είναι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

  • Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε δεσμεύσει πόρους 5,2 εκ. € από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και χρηματοδοτούμε την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε 10 Δήμους.

  • Σήμερα προχωρούμε τις διαδικασίες για την ένταξη Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε επιπλέον 8 Δήμους, π/υ 5,3 εκ. €.

  • Παράλληλα, ετοιμάζουμε ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας.

Στόχος είναι να καθορίσουμε περιοχές με ειδικούς όρους δόμησης και στις οποίες θα προβλέπονται όλες οι απαραίτητες υποδομές για τη εγκατάσταση μικρότερων ή μεγαλύτερων τουριστικών συγκροτημάτων.

Η ενέργεια αυτή μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της παραλιακής μας ζώνης.

Τομέας: Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού

Ένα βασικό στοιχείο της τουριστικής μας ταυτότητας είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην περιοχή μας η αρχαία Εγνατία Οδός.

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων πρόσβασης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων μας που βρίσκονται κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού,

δημιουργούμε μια πολιτιστική διαδρομή που διατρέχει ολόκληρη την Περιφέρειά μας.

Ήδη έχουμε διαθέσει σημαντικούς πόρους για τα εξής μνημεία:

  • Τον ναό της Αγίας Σοφίας στη Δράμα – 740.000 ευρώ

  • Το ιστορικό τέμενος Αράπ Τζαμί στην Δράμα – 1,4 εκ. ευρώ (ένα έργο που είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώνουμε)

  • Την Βασιλική Β΄ στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων – 1,4 εκ. ευρώ

  • Τη συνολική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων – 2,3 εκ. ευρώ

  • Το αρχαίο θέατρο της Θάσου – 3,5 εκ. ευρώ

  • Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Αβδήρων -375.000 ευρώ

  • Την ανάπλαση του οικοτουριστικού πάρκου Φαναρίου – 2,3 εκ. ευρώ

  • Την ανάδειξη του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής και της γύρω περιοχής – 1,2 εκ. ευρώ

  • Την προσβασιμότητα στο βυζαντινό τείχος της Κομοτηνής – 700.000 ευρώ

  • Τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή – 1,9 εκ. ευρώ

  • Το εκκλησιαστικό μουσείο Ιμαρέτ της Κομοτηνής – 616.000 ευρώ

  • Την αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου Σαμοθράκης – 1,6 εκ. ευρώ

  • Την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ζώνης – 506.000 ευρώ

  • Την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο – 3, 4 εκ. ευρώ

Παράλληλα, και προκειμένου οι παρεμβάσεις μας να έχουν έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, σχεδιάζουμε ένα σύστημα ψηφιακής ανάδειξης της διαδρομής καθώς δράσεις για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή είναι το Σωματείο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεματική ενότητα 7: ΟΧΕ ΖΩΝΗΣ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

  • Σχεδιάζουμε μια νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στη ζώνη του ποταμού Νέστου και του ορεινού όγκου της Ροδόπης.

Η ΟΧΕ της Εγνατίας Οδού αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό.

Η νέα ΟΧΕ αφορά το φυσικό περιβάλλον.

Και πιο συγκεκριμένα, την προστασία, την πρόσβαση και την βιώσιμη ανάπτυξη της οροσειράς της Ροδόπης και του ποταμού Νέστου.

Έχουμε ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο διαβούλευσης με σημαντικό ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς

και επεξεργαζόμαστε ένα σύνολο παρεμβάσεων το οποίο υπολογίζουμε να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

  • Είναι σημαντικό ότι μετά από υποψηφιότητα που υποβάλαμε στον ΟΟΣΑ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Περιφέρειά μας θα είναι μία από τις πέντε Περιφέρειες στην Ευρώπη που θα συνεργαστούν και θα λάβουν τεχνική συμβουλευτική υποστήριξη από τον ΟΟΣΑ για να υλοποιήσουμε τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε.

Το έργο μας επιλέχθηκε γιατί αφορά μια περιοχή με περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, διασυνοριακότητα και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Θεματική ενότητα 8: ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η κατασκευή του ΤΑΡ, αλλά και μια σειρά από άλλοι αγωγοί φυσικού αερίου που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην περιοχή μας, όπως οι αγωγοί Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και Ελλάδας-Ιταλίας (IGI), καθώς και η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη (ΑΣΦΑ), αναβαθμίζουν γεωπολιτικά την Περιφέρειά μας μετατρέποντάς την σε ενεργειακό πέρασμα προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, η Περιφέρειά μας δεν είχε κάποιο άμεσο όφελος από αυτό.

Αντιθέτως, κάθε χρόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πληρώνουμε περισσότερους φόρους για πετρέλαιο από ό,τι άλλες περιοχές της χώρας καθώς έχουμε υψηλότερες ανάγκες λόγω κλίματος.

Για αυτό η Διοίκησή μας έθεσε έναν ξεκάθαρο στόχο: να μετατρέψουμε το πλεονέκτημα της διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου από την Περιφέρειά μας σε χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες και την περιφερειακή μας οικονομία.

Για να το πετύχουμε, έπρεπε η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αποκτήσει πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

  • Για αυτό, διαθέσαμε 29,6 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστεί ένα νέο δίκτυο φυσικού αερίου, μήκους 493 χιλιομέτρων, το οποίο θα παρέχει αέριο σε 6 πόλεις της Περιφέρειάς μας: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

Με το έργο αυτό, 60.000 περίπου νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά το κόστος ενέργειας.

Την ίδια ώρα, το έργο θα έχει και έμμεσα θετικά αποτελέσματα, στον κατασκευαστικό και εμπορικό κλάδο όπου υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.

  • Παράλληλα με την υλοποίηση του έργου, ξεκινάμε τον σχεδιασμό για την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, με πρώτες αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στα δίκτυα που θα κατασκευαστούν.

Εκτός από το φυσικό αέριο, η Διοίκησή μας επενδύει και στη γεωθερμία.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά 8.

Με πόρους που διέθεσε η προηγούμενη Διοίκηση κατασκευάστηκαν οι υποδομές για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού και σήμερα λειτουργεί εκεί μια μεγάλη επιχείρηση.

  • Αντίστοιχα, και η δική μας Διοίκηση διέθεσε 5,8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν οι υποδομές ώστε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να κατασκευάσει ένα έργο τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και κτιρίων στην Άνθεια και στο Αρίστηνο.

  • Ενώ για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου, η χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την κατασκευή υποδομών μπορεί να φτάσει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος μας είναι και στα τρία αυτά γεωθερμικά πεδία, που έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες και το μεγαλύτερο απόθεμα θερμικής ενέργειας, οι υποδομές που θα κατασκευαστούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Πέρα από το φυσικό αέριο και τη γεωθερμία, η Περιφέρειά μας είναι η μοναδική Περιφέρεια της Ελλάδας που διαθέτει εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου,

ενώ παράγει ήδη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας όπως η αιολική και η υδροηλεκτρική.

Ο τομέας της ενέργειας μπορεί λοιπόν να αποτελέσει ισχυρό συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Θεματική ενότητα 9: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Ένας από τους στόχους μας είναι η μείωση των εκπομπών άνθρακα και η ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια που έχουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση όπως νοσοκομεία, σχολεία, κολυμβητήρια, κτίρια της Περιφέρειας, των Δήμων κά.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων διαθέτουμε συνολικά 23 εκ. €.

Σήμερα προχωρούμε τις διαδικασίες για την ένταξη 11 νέων έργων π/υ 18,4 εκ. €:

  • Νοσοκομείο Δράμας 5,5 εκ. €

  • Νοσοκομείο Διδυμοτείχου 1,55 εκ. €

  • Βιβλιοθήκη ΤΕΙ ΑΜΘ 1,5 εκ. €

  • Δημοτικά κτίρια στην Ορεστιάδα 5,7 εκ. €

  • Δημαρχείο Παγγαίου 839.000 €

  • Δημοτικά κτίρια στο Δήμο Προσοτσάνης 2,147 εκ. €

  • Δημοτικά σχολεία στη Γενισέα και στη Διομήδεια, στο Δήμο Αβδήρων 470.000 €

  • Επιμελητήριο Δράμας 335.000 €

  • ΔΕΥΑ Κομοτηνής 300.000 €

Επειδή όμως οι ανάγκες στην Περιφέρεια είναι μεγάλες, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε πρόσθετους πόρους από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα αναζητήσαμε επιπλέον πηγές χρηματοδότησης.

  • Ετοιμάζουμε φάκελο για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και δρόμους στην Περιφέρεια, τον οποίο θα υποβάλουμε σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Θεματική ενότητα 10: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της απαιτείται συνεργασία μεταξύ τοπικών, περιφερειακών, κρατικών και υπερεθνικών αρχών.

Λόγω των αρμοδιοτήτων που έχουμε, ο ρόλος των Περιφερειών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

    • Ως Διοίκηση της Περιφέρειας, εκπονούμε το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).

Το Σχέδιο αυτό εξετάζει την ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και προτείνει ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

Το Σχέδιο ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα και μέσα στο 2019 εκτιμούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαβούλευση και θα εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο για το σχεδιασμό των δράσεων της Περιφέρειας τις επόμενες δεκαετίες.

Πέρα από αυτό το συγκεκριμένο Σχέδιο, χρηματοδοτούμε έτσι κι αλλιώς έργα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.

Έργα για την προστασία των ακτών, για την επισκευή δικτύων ύδρευσης, την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κ.ά. είναι ορισμένα από αυτά.

Θεματική Ενότητα 11: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χρηματοδοτούμε τους Δήμους της Περιφέρειας για την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων.

Όσον αφορά την ύδρευση έχουμε χρηματοδοτήσει:

Στην ΠΕ Ροδόπης 3,8 εκ. €:

  • Την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Κομοτηνής, Αρριανών και Ιάσμου

  • Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στην Κομοτηνή, π/υ 1,6 εκ. €

  • Ύδρευση οικισμών στο Νέο Σιδηροχώρι Κομοτηνής, π/υ 843.008 €

  • Σύστημα για την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και τον έλεγχο του νερού στο Δήμο Αρριανών, π/υ 1,2 εκ. €

  • Δίκτυο ύδρευσης στη Διαλαμπή Ιάσμου, π/υ 110.069 €

Στην ΠΕ Έβρου 4,8 εκ. €:

  • Την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σαμοθράκης:

  • Φράγμα υδροληψίας και υδραγωγείο στο Σιδηρώ Σουφλίου, π/υ 2 εκ. €

  • Δίκτυα ύδρευσης στο Πύθιο και στο Ρήγιο Διδυμοτείχου, π/υ 571.485 €

  • Εργασίες ύδρευσης στο Διδυμότειχο και τους οικισμούς του, π/υ 507.585 €

  • Εργασίες ύδρευσης στους οικισμούς Μάνη, Σιταριά Καρωτή, Ελληνοχώρι, Θυρέα και Λαγός Διδυμοτείχου, π/υ 440.234 €

  • Δίκτυο ύδρευσης στο Χανδρά Ορεστιάδας, π/υ 641.208 €

  • Αντικατάσταση τμήματος αγωγού στο αντλιοστάσιο Κομάρων Ορεστιάδας, π/υ 528.225 €

  • Εργασίες ύδρευσης στους οικισμούς της Σαμοθράκης, π/υ 722.000 €

Στην ΠΕ Ξάνθης 3,5 εκ. €:

  • Την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης στον Δήμο Ξάνθης

  • Σταθμοί ελέγχου νερού στην πόλη της Ξάνθης, π/υ 1,4 εκ. €

  • Αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Ξάνθης, π/υ 1 εκ. €

  • Ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης στο Πετροχώρι Ξάνθης, π/υ 1,1 εκ. €

Στην ΠΕ Καβάλας 6,5 εκ. €:

  • Την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Καβάλας και Νέστου

  • Δίκτυα ύδρευσης στην Καβάλα, π/υ 6,3εκ. €

  • Αντλιοστάσιο για τα δίκτυα ύδρευσης Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Κεραμωτής, π/υ 250.000 €

Στην ΠΕ Δράμας 8,3 εκ. €:

  • Την κατασκευή δικτύων ύδρευσης στους Δήμους Δράμας και Προσοτσάνης

  • Επέκταση των δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Δράμας, π/υ 7,6 εκ. €

  • Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στην Πετρούσα και στους Πύργους Προσοτσάνης, π/υ 770.731 €

  • Τις επόμενες μέρες ολοκληρώνουμε την αξιολόγηση 22 νέων έργων ύδρευσης π/υ 44,4 εκ. €.

Όσον αφορά την αποχέτευση και την επεξεργασία των αποβλήτων έχουμε χρηματοδοτήσει:

Στην ΠΕ Ροδόπης 13,2 εκ. €:

  • Την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων στο Δήμο Κομοτηνής

  • Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων και δίκτυο ακαθάρτων στο Φανάρι Κομοτηνής, π/υ 13,4 εκ. €

Στην ΠΕ Έβρου 22,2 εκ. €:

  • Την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας

  • Δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, π/υ 6 εκ. €

  • Χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων στην Αλεξανδρούπολη (ΧΥΤΥ), π/υ 4,6 εκ. €

  • Δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, π/υ 11,6 εκ.

Στην ΠΕ Καβάλας 8,2 εκ. € (ΥΜΕΠΕΡΑΑ):

  • Την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής στην Καβάλα, π/υ 8,2 εκ. € (με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ)

Στην ΠΕ Δράμας 12,4 εκ. €:

  • Την κατασκευή εγκαταστάσεων και δικτύων στους Δήμους Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Νευροκοπίου

  • Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Χωριστής Δράμας, π/υ 2,3 εκ. €

  • Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς λυμάτων στο Δήμο Δοξάτου, π/υ 5,5 εκ. €

  • Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων στο Δήμο Προσοτσάνης, π/υ 2,4 εκ. €

  • Αντικατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, π/υ 2,2 εκ. €

Θεματική ενότητα 12: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Σχέδιό μας δε θα μπορούσε να μη λαμβάνει υπόψη, τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ως Περιφέρεια οφείλουμε να παρεμβαίνουμε, και με τη χρηματοδότηση δράσεων και δομών, να βοηθούμε ώστε να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Βέβαια, η χάραξη της κοινωνικής πολιτικής, της πολιτικής υγείας και πρόνοιας, γίνεται από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής.

Εμείς ως Περιφέρεια ακολουθούμε αυτό το πλαίσιο, εξειδικεύουμε τις Εθνικές Στρατηγικές και κατευθύνουμε πόρους από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα σε δράσεις και δομές προκειμένου να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ένα σημαντικό μέρος του Σχεδίου μας για την Περιφέρεια λοιπόν απευθύνεται σε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσότερο ανάγκη:

  • Γονείς με παιδιά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

  • Μαθητές με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες

  • Ενήλικα άτομα με αναπηρία

  • Γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση

  • Ηλικιωμένοι

  • Κοινότητες Ρομά

  • Άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα

  • Άτομα με άνοια

  • Άτομα με εξαρτήσεις

  • Άνεργοι

  • Εργαζόμενοι που χρειάζονται στήριξη

Για όλες αυτές τις ομάδες συμπολιτών μας διαθέτουμε συνολικά 78,4 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Η πολιτική μας διακρίνεται σε 3 βασικούς τομείς, κάθε ένας από τους οποίους έχει επιμέρους δράσεις.

1ος Τομέας: Καταπολέμηση φτώχειας και κοινωνική ένταξη

Χρηματοδοτούμε 9 δράσεις:

  • 20,1 εκατομμύρια ευρώ για τη φροντίδα και τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

έτσι ώστε οι γονείς τους, με εισοδήματα κάτω από τα όριο της φτώχειας, να αποδεσμευτούν από τη φροντίδα τους.

  • 3,5 εκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη σε μαθητές με αναπηρία και με ειδικές μαθησιακές ανάγκες

Με τη δράση αυτή χρηματοδοτούμε το προσωπικό που βοηθάει μαθητές με αναπηρία ή κάποια μαθησιακή δυσκολία, να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό τους περιβάλλον.

  • 2 εκατομμύρια ευρώ για τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία (τα λεγόμενα ΚΕΔΗΦ)

Στη δράση αυτή εντάξαμε δύο πράξεις, του Συλλόγου «Περπατώ» και του Συλλόγου «Άγιοι Θεόδωροι» στη Ροδόπη, με στόχο να υποστηριχθούν ωφελούμενοι από όλη την Περιφέρεια.

  • 2,6 εκατομμύρια ευρώ για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ώστε άτομα με αναπηρία να μαθαίνουν να ζουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα.

  • 2 εκατομμύρια ευρώ σε Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Κομοτηνή

  • 2 εκατομμύρια ευρώ για τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) για άτομα τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν, στους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Νέστου.

  • 650.000 ευρώ για τον εξοπλισμό του νέου Ιωακείμειου Γηροκομείου Αλεξανδρούπολης.

  • 13,6 εκατομμύρια ευρώ για την ίδρυση και τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας

Στην Περιφέρειά μας έχουν ιδρυθεί 22 Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο, ενώ σε 8 από αυτά λειτουργούν και παραρτήματα Ρομά.

  • 1,8 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής σε 6 κοινότητες Ρομά για να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής, όπως δημόσια λουτρά και χώροι για το πλύσιμο των ρούχων.

  • 700 χιλιάδες ευρώ για Δομές Σίτισης σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Κάτω Νευροκόπι.

2ος Τομέας: Υπηρεσίες υγείας σε ευπαθείς ομάδες

Χρηματοδοτούμε 5 δράσεις:

  • 800 χιλιάδες ευρώ για παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, που θα καλύπτει και το Νομό Ροδόπης.

  • 1,6 εκατομμύρια ευρώ σε κατ’οίκον νοσηλεία για ασθενείς με ψυχικές διαταραχές από τις μονάδες ψυχικής υγείας των Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

  • 1,5 εκατομμύρια ευρώ για Κέντρα Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας

  • 1,2 εκατομμύρια ευρώ στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα για τη μάχη κατά των εξαρτήσεων.

Πέρα από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, στόχος είναι να αντιμετωπιστούν και νέες μορφές εξαρτήσεων, όπως το ίντερνετ και τα τυχερά παιχνίδια, που τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους μας.

  • 7 εκατομμύρια ευρώ για τις 17 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) της Περιφέρειας, από τις οποίες ήδη λειτουργούν πέντε.

3ος Τομέας: Αντιμετώπιση της ανεργίας και ενίσχυση της απασχόλησης

Για την ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε:

  • 1,5 εκατομμύρια ευρώ στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης RIS3

  • 1,5 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των δύο ΟΧΕ.

Για την υποστήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε:

  • 2,2 εκ. ευρώ, προκειμένου επιχειρήσεις να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

  • Επιπλέον, σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας σχεδιάζουμε να ενεργοποιήσουμε προγράμματα συμβουλευτικής υποστήριξης και κατάρτισης σε περιοχές όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Leader.

  • Επίσης, ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό για να δημιουργήσουμε ένα Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Καταπολέμησης της Φτώχειας για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια και τους κοινωνικούς φορείς.

 

 

Τομέας: Συνέργειες της Περιφέρειας

  • Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να διοργανώνουμε από κοινού δράσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, την υγεία τους, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Επίσης, είμαστε σε επικοινωνία με τα Παιδικά Χωριά SOS και σχεδιάζουμε μια συνεργασία για κοινές δράσεις με θέμα την αναδοχή, την υιοθεσία, την ψυχική και κοινωνική υποστήριξη των παιδιών.

Θεματική ενότητα 13: ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

  • Διαθέτουμε 7,2 εκ. ευρώ για το έργο καταπολέμησης κουνουπιών.

Για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα με τριετή διάρκεια, με το οποίο πετυχαίνουμε σημαντική εξοικονόμηση πόρων και είμαστε πιο αποτελεσματικοί γιατί υλοποιούμε:

  • προληπτικές και επιθετικές δράσεις,

  • με επίγεια και με εναέρια μέσα,

καλύπτοντας σε κάθε νομό

  • τις πόλεις,

  • τις περιοχές γύρω από τις πόλεις,

  • το αγροτικό και το φυσικό περιβάλλον,

και δίνοντας έμφαση

  • στον άξονα Αλεξανδρούπολης – Ορεστιάδας

  • κατά μήκος της Εγνατίας Οδού

  • και σε τουριστικές περιοχές.

ταυτόχρονα σε όλη την Περιφέρεια

  • με τρία ελικόπτερα προνυμφοκτονίας, ένα στην Ορεστιάδα, ένα στην Αλεξανδρούπολη και ένα στην Καβάλα

  • και ένα ελικόπτερο ακμαιοκτονίας, όπου υπάρχει ανάγκη.

  • Υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον έλεγχο των τροφίμων.

  • Υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση με το Εργαστήριο Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου και υλοποιούμε κοινούς ελέγχους στο πόσιμο νερό, στα νερά κολύμβησης και στις ιαματικές πηγές της Περιφέρειάς μας.

Για αυτήν τη δράση διαθέτουμε 60.000 ευρώ.

  • Την περασμένη χρονιά, διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας, μια πρωτότυπη δράση με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, πάνω σε θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Η πρωτοβουλία μας αυτή είχε μεγάλη απήχηση καθώς διοργανώθηκαν πάνω από 150 δράσεις, ταυτόχρονα σε 25 πόλεις και οικισμούς και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες, σε συνεργασία με 118 φορείς από όλη την Περιφέρεια.

Ευτυχής σύμπτωση, σήμερα ξεκίνησε η 2η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις.

Τομέας: Ενίσχυση δομών υγείας

Διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, στο σύνολο των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας.

  • 8,5 εκ. ευρώ στα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου.

  • 5,6 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Καβάλας.

  • 3,5 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Δράμας

  • 3,2 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

  • 2,2 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο Ξάνθης.

  • 2,7 εκ. ευρώ στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας

  • και 365.883 ευρώ για την κατασκευή Πολυδύναμου Ιατρείου στο Δήμο Δοξάτου.

Θεματική Ενότητα 14: ΠΑΙΔΕΙΑ

Στην Περιφέρειά μας λειτουργούν δύο ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πιστεύουμε ότι τα δύο αυτά ιδρύματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας με τρόπο ουσιαστικό.

Και για αυτό είναι στις προτεραιότητές μας η στήριξή τους.

  • Το αμέσως επόμενο διάστημα και τα δύο ιδρύματα θα ενισχυθούν με εργαστηριακό εξοπλισμό και εξοπλισμό εκπαίδευσης, του οποίου η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει τα 15 εκ. €

Σε ό,τι αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Περιφέρειά μας, διαθέτουμε σημαντικούς πόρους για κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

  • 12,2 εκ. ευρώ για την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην Ιατρική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου

  • 8,1 εκ. ευρώ για κατασκευή και αναβάθμιση σχολείων στην ΠΕ Έβρου:

  • ενός νηπιαγωγείου, ενός γυμνασίου και ενός λυκείου στην Αλεξανδρούπολη,

  • ενός λυκείου στις Φέρες,

  • ενός νηπιαγωγείου στην Ορεστιάδα

  • και ενός δημοτικού σχολείου στη Σαμοθράκη.

  • 4,4 εκ. ευρώ για την κατασκευή ενός δημοτικού σχολείου στο Κάτω Νευροκόπι στην ΠΕ Δράμας

  • 3,8 εκ. ευρώ για αναβάθμιση σχολείων στην ΠΕ Καβάλας

  • δύο δημοτικών σχολείων στην Καβάλα,

  • του γυμνασίου και του λυκείου στο Λιμένα Θάσου,

  • του γυμνασίου στο Ποδοχώρι Παγγαίου

  • και ενός δημοτικού σχολείου στην Ελευθερούπολη

  • και 2,9 εκ. ευρώ για τον εξοπλισμό όλων των σχολείων της Περιφέρειας με σύγχρονο υλικό νέων τεχνολογιών και επικοινωνίας.

  • Επίσης, η Ακαδημία –Δομή διά Βίου Μάθησης– της Περιφέρειάς μας, δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες να παρακολουθούν διαλέξεις σε επιστημονικά θέματα σε έξι μεγάλες πόλεις -Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα-, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ΑΜΘ.

  • Τέλος, πριν λίγες μέρες εκδώσαμε πρόσκληση, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ για εξοπλισμό σε 37 μονάδες επαγγελματικής εκπαίδευσης της Περιφέρειας όπως τα ΕΠΑΛ, τα Δημόσια ΙΕΚ, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.ά.

Θεματική ενότητα 15: ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ

Καταρτίζουμε σχέδιο ψηφιακής στρατηγικής. Στόχος είναι η Περιφέρεια να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες.

  • Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούμε μια ηλεκτρονική υποδομή στην οποία θα μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώνουν και να παρακολουθούν τις υποθέσεις τους με την Περιφέρεια ψηφιακά.

Το έργο υλοποιείται από το Μάρτιο του 2018 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2020.

  • Ταυτόχρονα, υλοποιούμε το έργο της ενοποίησης των επιμέρους ιστοσελίδων των Περιφερειακών Ενοτήτων στο μοναδικό σάιτ της Περιφέρειας www.pamth.gov.gr

Το έργο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2019.

  • Ταυτόχρονα η Περιφέρεια προχωρά στην ψηφιακή επιμόρφωση των υπαλλήλων της με ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια.

  • Ενώ τέλος εκσυγχρονιζόμαστε, καθώς η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη απ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας που έχει μεταφέρει από το 2018 τα πρώτα παραγωγικά πληροφοριακά της συστήματα στο G-cloud, δηλαδή στο υπολογιστικό νέφος που προορίζεται για χρήση από το Δημόσιο Τομέα, μηδενίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα κόστη φιλοξενίας για τα πληροφοριακά μας συστήματα.

 

Θεματική ενότητα 16: ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αναθέσαμε τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση και την υλοποίησή τους στη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, με σκοπό τη δημιουργία μιας μόνιμης υπηρεσιακής δομής.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε τη συνέχεια και τη συνέργεια με τον υπόλοιπο αναπτυξιακό προγραμματισμό της Περιφέρειας.

Σήμερα, υλοποιούμε 10 έργα διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας συνολικού προϋπολογισμού για την Περιφέρειά μας 6,9 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, κοινωνική επιχειρηματικότητα, τουρισμό, υδατοκαλλιέργειες, κυκλική οικονομία κ.ά.:

  • Διασυνοριακά Έργα για την Προστασία από τις Πλημμύρες

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ: 3,2 εκ €

  • Προστασία βιοποικιλότητας και των σπάνιων ειδών οικοτόπων στους ποταμούς Άρδα και Νέστο

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ (Επικεφαλής Εταίρος): 108.286 €

  • Προώθηση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ (Επικεφαλής Εταίρος): 90.908 €

  • Έξυπνες Στρατηγικές Μάρκετινγκ για τον Τουρισμό

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ (Επικεφαλής Εταίρος): 264.973

  • Ανάπτυξη βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ (Επικεφαλής Εταίρος): 377.000 €

  • Καινοτομία στην Κοινωνικής Επιχειρηματικότητα

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ: 314.131

  • Βιώσιμος παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ: 322.429

  • Νέες προοπτικές στον τομέα του εμπορίου αλιευτικών προϊόντων και υδατοκαλλιέργειας

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ: 96.816

  • Κυκλικές προμήθειες

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ: 219.400

  • Διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000

Προϋπολογισμός για την ΠΑΜΘ: 2 εκ.

Παράλληλα με τα Προγράμματα που υλοποιούμε, έχουμε επεξεργαστεί και υποβάλει 8 προτάσεις για Προγράμματα που αφορούν την πολιτική προστασία, τον βιώσιμο τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

  • Συνεχίζουμε να λειτουργούμε, μέσω αναδόχου εταιρείας, το Γραφείο της Περιφέρειάς μας στις Βρυξέλλες με σκοπό την εκπροσώπηση και την δικτύωση της Περιφέρειάς μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έγκαιρη ενημέρωση των υπηρεσιών μας στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Θεματική ενότητα 17: ΕΛΕΓΧΟΙ – ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

  • Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας διενεργούν τους εξής ελέγχους σε ικανοποιητικό βαθμό :

    • Δειγματοληψίες τροφίμων, βιομηχανικών προϊόντων και καυσίμων

    • Ελέγχους λαϊκών αγορών, υπαίθριου πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου

    • Ελέγχους διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και παροχής υπηρεσιών

    • Ελέγχους εργαστηρίων, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και συναφών μεταποιητικών δραστηριοτήτων

Στους ελέγχους όμως για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, για παράδειγμα μέσω των Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε., όπου εμπλέκονται, εκτός της Περιφέρειας αρκετοί φορείς όπως η Ελληνική Αστυνομία, το Σ.Δ.Ο.Ε., το Λιμενικό Σώμα, οι Δήμοι κ.ά., υπάρχει ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης για την αποτελεσματική διενέργειά τους.

Εμείς από την πλευρά μας, ήμασταν η πρώτη Περιφέρεια σε πανελλαδικό επίπεδο που προχωρήσαμε στην έκδοση των προβλεπόμενων αποφάσεων συνεργασίας με το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (Σ.Υ.Κ.Ε.Α.Α.Π.) και ήδη έχουμε πραγματοποιήσει ελέγχους στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής.

  • Σε ό,τι αφορά την εξέταση υποψηφίων για τη χορήγηση τεχνικών επαγγελματικών αδειών όπως χειριστών μηχανημάτων έργου, ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, ψυκτικών κ.ά., ο προγραμματισμός και η εξέταση αυτών μετά από ένα διάστημα αρκετών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, έχουν ομαλοποιηθεί και διενεργούνται σε τακτική βάση για αρκετά από τα επαγγέλματα αυτά.

  • Δημιουργήσαμε έναν τηλεφωνικό αριθμό για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, στον οποίο υπάλληλοι των Τμημάτων Εμπορίου μπορούν να δέχονται παράπονα καταναλωτών και να παρέχουν ενημέρωση για θέματα προστασίας του καταναλωτή. Πλην όμως, δεν υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

Επιπρόσθετα, το προηγούμενο έτος οι Υπηρεσίες μας χορήγησαν πάνω από 125 άδειες και εγκρίσεις εγκατάστασης εργαστηρίων, επιχειρήσεων μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων και πάνω από 170 άδειες ή γνωστοποιήσεις λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων.

Θεματική ενότητα 18: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

  • Αξιολόγηση δομών

Παράλληλα με τα αναγκαία βήματα που γίνονται από τις υπηρεσίες μας, όπως τα περιγράμματα θέσεων και η κινητικότητα, για την αξιολόγηση των δομών των Περιφερειών,

βασική θέση της Διοίκησής μας παραμένει η αξιολόγηση αυτή να γίνει σε συνεργασία με έναν εξωτερικό αξιολογητή.

  • Νέο οργανόγραμμα

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, θα προχωρήσουμε σε νέο οργανόγραμμα για την πιο αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών μας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργήσουμε Διεύθυνση Τουρισμού, Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων καθώς και Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Θεματική Ενότητα 19: ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • Επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής

Μετά από μία περίοδο συντηρήσεων, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αναπτυξιακής Ροδόπης,

το Μέγαρο επαναλειτούργησε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 με μία εορταστική πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Από τότε έχουν πραγματοποιηθεί 6 διαφορετικές δράσεις, με συνολικά 10 παραστάσεις, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι δράσεις αυτές θα διπλασιαστούν.

Για να πετύχουμε το στόχο μας το Μέγαρο να παραμείνει ανοικτό για τους πολίτες, να φιλοξενεί εκδηλώσεις και να είναι σημείο αναφοράς για την καλλιτεχνική, πνευματική και επιστημονική ζωή της Περιφέρειάς μας, αποφασίσαμε:

  • Να αναλάβει η Περιφέρεια το κόστος των συντηρήσεων. Για αυτό προχωρήσαμε στη λύση του χρησιδανείου με την Αναπτυξιακή Ροδόπης.

  • Ενισχύουμε την προγραμματική σύμβαση με επιπλέον 74.000€ για να καλύψουμε τις οφειλές προς τη ΔΕΗ για το διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του κτιρίου από την Περιφέρεια.

Τέλος, σχεδιάζουμε πρόταση για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων στο Μέγαρο Μουσικής από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Το ίδιο σχεδιάζουμε και για το Χατζηδάκειο στην Ξάνθη.

Στόχος μας παραμένει επίσης η σύσταση Οργανισμού για τη λειτουργία του Μεγάρου.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κυρίες και κύριοι,

Σας παρουσίασα το Σχέδιο της Διοίκησής μου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τα επόμενα χρόνια.

Σας παρουσίασα την κατεύθυνση στην οποία θέλουμε να οδηγήσουμε την Περιφέρειά μας.

Από τα 159 έργα και δράσεις που είχα παρουσιάσει πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, το Σχέδιό μας σήμερα έχει 334 έργα και δράσεις.

Τα 334 αυτά έργα και δράσεις δεν είναι απλά σημεία στο κείμενο της ομιλίας μου.

Κάθε ένα από αυτά είναι αποτέλεσμα

  • Επισκέψεων και συσκέψεων με φορείς και πολίτες,

  • μιας διαδικασίας αξιολόγησης για το αν το συγκεκριμένο έργο είναι αναγκαίο,

  • εκτίμησης μέσω μελέτης για το κόστος που απαιτείται,

  • απόφασης των αρμόδιων οργάνων για δέσμευση του ποσού

  • και στο τέλος έρχεται η ανακοίνωση του έργου.

Αρχή που ακολουθώ στην πολιτική μου διαδρομή είναι να μην ανακοινώνω προθέσεις.

Ανακοινώνω μόνο έργα και δράσεις όταν έχει ολοκληρωθεί το πρώτο σημαντικό βήμα, που είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Και τα έργα που σας παρουσίασα είναι όλα πλήρως κοστολογημένα και υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Η υλοποίησή τους θα συμβάλει πραγματικά στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Και για να χαριτολογήσω, να πω ότι με το Σχέδιο που σας παρουσίασα, το έργο των επόμενων Αντιπεριφερειαρχών που θα οριστούν θα είναι ξεκάθαρο:

θα έχουν να υλοποιήσουν ο καθένας στον τομέα ευθύνης του συγκεκριμένα έργα.

Κυρίες και κύριοι,

Οι περιφερειακές εκλογές γίνονται σε ένα κρίσιμο διάστημα για τη χώρα και την Περιφέρειά μας.

Το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πορεία και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Το μήνυμα που θα βγει από τις εκλογές θα πρέπει να είναι σαφές και ξεκάθαρο.

Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Καμία ψήφος δεν πρέπει να αθροιστεί σε λάθος κατεύθυνση,

σε ευκαιριακά σχήματα,

σε θολά και ανύπαρκτα προγράμματα.

Στη θητεία της Διοίκησής μας, κάναμε σημαντικά βήματα στην Περιφέρειά μας.

Παράξαμε έργο.

Προχωρήσαμε μπροστά.

Αφήσαμε οριστικά πίσω μας όσους προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στο έργο μας.

Η Περιφέρειά μας προχώρησε.

Προχώρησε όμως και η παράταξή μας.

Ο συνδυασμός μας εμπλουτίζεται με νέους και ικανούς ανθρώπους, έτοιμους να προσφέρουν.

Έχω βαθιά πίστη στις δυνατότητες και στους ανθρώπους της Περιφέρειάς μας.

Και αυτό το λέω από την εμπειρία μου των 17 χρόνων που έχω συμπληρώσει στην Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για το μέλλον του τόπου μας, επιθυμούμε τη συμμετοχή και τη συμβολή όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας,

που μπορούν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις και να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση.

Αυτή είναι η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση.

Και τον Μάιο,

η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση θα δώσει μία μεγάλη μάχη

και θα πετύχει μία μεγάλη νίκη.

Σας ευχαριστώ.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο