fbpx
8.5 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τον βασιλικό

- Χορηγούμενη-

Ο βασιλικός (Ocimum basilicum), είναι ένα βότανο που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και συχνά χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στη μαγειρική. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και άλλες περιοχές της Ασίας.
Σήμερα καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου και χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες. Στην ιταλική κουζίνα αποτελεί ένα βασικό συστατικό στη σάλτσα πέστο, ενώ τον συναντά κανείς και στις κουζίνες της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ.

Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «βασιλιάς» και σύμφωνα με το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης αυτό συνέβη επειδή μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε κάποια βασιλική αλοιφή ή στο μπάνιο των βασιλέων.

Είναι πολλές οι διαφορετικές εκδοχές που έχουν επικρατήσει για το συγκεκριμένο βότανο. Οι Γάλλοι συχνά τον αναφέρουν ως βασιλικό βότανο (l’ herbe Royale), ενώ στην εβραϊκή λαογραφία θεωρείται ότι δίνει δύναμη όταν κάποιος νηστεύει.

Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική Ταμίλ και στην Αγιουρβεδική ιατρική, η οποία είναι μια μορφή εναλλακτικής παραδοσιακής ιατρικής στην Ασία.

Υπάρχουν διάφορα είδη βασιλικού, τα οποία διαφέρουν σε γεύση και οσμή. Ο γλυκός βασιλικός έχει ένα ισχυρό άρωμα γαρίφαλου λόγω της υψηλής συγκέντρωσης του χημικού παράγοντα ευγενόλη. Υπάρχει, ωστόσο, ένας τύπος βασιλικού με άρωμα λεμονιού, που έχει ισχυρό άρωμα εσπεριδοειδών λόγω υψηλής συγκέντρωσης λιμονένιου, ενός αιθέριου ελαίου που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή.

Τι έχει δείξει η έρευνα
Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με βασιλικό.

Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Purdue αποκάλυψε ότι ο βασιλικός περιέχει ένα ευρύ φάσμα αιθέριων ελαίων πλούσιων σε φαινολικές ενώσεις και μια μεγάλη ποικιλία από άλλα φυσικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, όπως τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες.

Το βότανο αυτό περιέχει υψηλή ποσότητα β-καρυοφυλλένιου, που μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας.

Οι μελέτες έδειξαν πως μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οίδημα έως και 73%, περίπου 24 ώρες μετά τη θεραπεία.

Ο βασιλικός έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στη Βρετανική Φαρμακευτική Διάσκεψη του Μάντσεστερ που υποστηρίζει πως οι ιδιότητές του μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιβλαβών επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού. Τα εκχυλίσματα του βασιλικού ήταν αποτελεσματικά στην εξόντωση επιβλαβών μορίων και την πρόληψη των ζημιών που προκαλούνται από ορισμένες ελεύθερες ρίζες στο ήπαρ, τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Ο βασιλικός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, καθώς μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advanced Pharmacy Education & Research έδειξε ότι το εκχύλισμα αιθανόλης του βασιλικού είχε μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από τα στάνταρντ αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε σε άλλα φυτά και βότανα.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο