fbpx
13.9 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ορεστιάδα

- Χορηγούμενη-

Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου 2019 τα εγκαίνια – αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (Κωνσταντινουπόλεως 70)από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό.
Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Κικώτης μετά από απόφαση του Δήμου Ορεστιάδας και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων βορείου Έβρου “Ο Διγενής” δίνοντας σε όλους 353.000 λόγους για να μη ξεχάσουμε ποτέ.

Της τελετής των Εγκαινίων και της εν συνεχεία Επιμνημοσύνου δεήσεως προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «…ο λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να μην έχει και μέλλον» και συνεχάρη τους παράγοντες, που συνετέλεσαν για την ανέγερση του Μνημείου και επεσήμανε το διαχρονικό μήνυμα που έχει το γεγονός στην προκεχωρημένη αυτή γωνιά της Πατρίδας μας. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής» Κωνσταντίνος Καλτσίδης.

Παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Βενετίδης, οι Δήμαρχοι Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου Βασίλειος Μαυρίδης και Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Στρατηγός Διοικητής της XVI Μεραρχίας Άγγελος Ιλαρίδης, οι Διοικητές της 3ης και της 30ής Ταξιαρχίας Ταξίαρχοι Γρηγόριος Μπουτλιάκης και Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Διοικητής του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Σπυρίδων Σαλίβερος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης και πλήθος Ποντίων, που έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Λίγα λόγια για το μνημείο

Το έργο του Γιώργου Κικώτη (ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει αρκετά μνημεία για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας) έχει σχήμα σταυροειδές.

Η βάση του είναι με σκαλοπάτια και ο κορμός του φέρει τρεις χάλκινες απεικονίσεις: τον αετό του Πόντου, την Πόντια μάνα να κρατάει στα χέρια της ένα παιδί, και τον Πόντιο αντάρτη. Δεξιά υπάρχει μια μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφεται «Η Ρωμανία αν ’πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο – 1916-1922».

Το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, δίπλα στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ορεστιάδας (ΔΗΚΕΠΑΟ).

Η θεμελίωσή του έγινε στις 2 Οκτωβρίου με χώμα, αγιασμό και αμάραντα από την Παναγία Σουμελά του Πόντου και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στις 18 Νοεμβρίου 2019.

Η έγκριση δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 17 Μαΐου 2016, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει τόσος καιρός ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του μνημείου.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο

Συνάντηση Αυγενάκη με κτηνοτρόφους της Αταλάντης για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους...