fbpx
18.9 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής στη Σαμοθράκη

- Χορηγούμενη-

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της Λιμνοδεξαμενής, ενός μεγάλου έργου που ήταν αίτημα των ντόπιων παραγωγών για πολλές δεκαετίες.

Παρόλο που για το έργο από το 2013 υπογράφτηκε σύμβαση κατασκευής, ύψους 2.494.545,98 ευρώ και στα πεντέμισι χρόνια μέχρι σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί, τρεις σοβαροί λόγοι για τους οποίους η προηγούμενη δημοτική αρχή έπρεπε να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν, κυριολεκτικά το οδήγησαν κοντά στην οριστική ματαίωση.

Για ποιους λόγους, λοιπόν, το έργο «πέθανε» και πώς «αναστήθηκε»;
Οι λόγοι αυτοί είναι:

  1. Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής των 40 μηνών εξαντλήθηκε αλλά δεν είχαν αποζημιωθεί οι δικαιούχοι των απαλλοτριώσεων.

  2. Έληξε η προηγούμενη προγραμματική περίοδος και το έργο βρέθηκε σε κενό χρηματοδότησης χωρίς να έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του.

  3. Πέρασε ο χρόνος σύμβασης κατασκευής του αναδόχου και θα έπρεπε να ξαναγίνει – η δύσκολη όπως αποδείχθηκε – διαδικασία αναβίωσης της σύμβασης.

Η παρούσα δημοτική αρχή ανέλαβε την ευθύνη της διάσωσής του και με εντατικούς, συνεχείς και λεπτούς χειρισμούς από την κορυφή ως και τη βάση της πυραμίδας της διοίκησης, αλλά και με τη βοήθεια παραγόντων που ενεργοποίησε το έργο διασώθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή του.

Οι σημαντικές ημερομηνίες που ενεργοποίησαν το έργο είναι:
• 10/08/2016 απόφαση συνέχισης στη τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΑΔΑ: 71ΡΨ4635ΠΓ-ΖΗ2
• 26/05/2017 παρακατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) των αποζημιώσεων στους δικαιούχους
• 27/08/2018 υπουργική απόφαση για την αναβίωση της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του τέως Δημάρχου (26.10.2018) σχετικά με την καθυστέρηση και τους κινδύνους που απείλησαν το έργο οι ανακρίβειες σκόπιμες ή μη, ήταν αρκετές, γι’ αυτό πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια η οποία είναι:

  1. Η πολιτική βούληση για την υλοποίηση του έργου δεν έλειψε ποτέ.

  2. Η αλήθεια είναι ότι για το έργο αυτό η σύμβαση κατασκευής έγινε στις 21/05/2013 μετά από πολυετή εργασία στην ωρίμανση των μελετών της Π.Ε. Έβρου και ειδικότερα της τεχνικής υπηρεσίας της. Η ίδια υπηρεσία ως επιβλέπουσα θα έχει και την ευθύνη του έργου ως την ολοκλήρωσή του. Οφείλουμε, επίσης, να αναγνωρίσουμε ότι οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η υπηρεσία αυτή και θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια θα είναι σημαντικές.

  3. Η αλήθεια είναι ότι καμία εμπλοκή δεν υπήρξε μέχρι τώρα από κάποια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατοίκων της περιοχής. Δεν είναι δίκαιο να χρεώνεται η καθυστέρηση σ΄ αυτούς οι οποίοι στο παρελθόν εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής. Άρα η φράση του: «το έργο αποτελεί μνημείο λαϊκής ασυναρτησίας» είναι τουλάχιστον άστοχη.

  4. Η αλήθεια είναι ότι η μη έναρξη του έργου για μια πενταετία δεν οφείλεται σε σκοπιμότητα από την μεριά του αναδόχου. Δεν είχε καμμιά ευθύνη ο ανάδοχος στη μη υλοποίησή του μέχρι τώρα.

Είναι γνωστό ότι η Λιμνοδεξαμενή δεν είναι το μοναδικό έργο που απειλήθηκε από λάθη του παρελθόντος. Η αποκατάστασή τους είναι καθημερινός μόχθος της δημοτικής αρχής για όλη τη διάρκεια της θητείας της.

Σήμερα, αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι ότι ένα μεγάλο έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται και οι αγρότες της Σαμοθράκης θα έχουν τη δυνατότητα μετά την ολοκλήρωσή του να εξασφαλίσουν νερό για τις καλλιέργειές τους. Επίσης θα τονωθεί η απασχόληση της τοπικής αγοράς με θέσεις εργασίας. Αναγκαίο όμως είναι να έχει καλή παρακολούθηση στην εξέλιξή του ώστε να είναι λειτουργικό χωρίς συγχρόνως να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

- Χορηγούμενη-

Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ evros24.gr

Διαβασε και αυτο