Όνομα: Αθηνά Τριανταφύλλου

Ιδιότητα: Ιδιοκτήτρια της ‘ΑΝΕΜΗΣ΄ στο Κρίκελλο

Τόπος διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος καταγωγής: Καρπενήσι- Κρίκελλο

Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Κρίκελλο Ευρυτανίας

Η κα Αθηνά Τριανταφύλλου είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας για πολλούς λόγους… Αποφάσισε να ‘παλέψει’ για την ζωή της παραμένοντας στον τόπο της, δουλεύει κάθε μέρα ασταμάτητα για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, αγαπά την Ευρυτανία, τα τοπία, τις γεύσεις της και τις μυρωδιές της, είναι ‘ανήσυχη’ και δεν σταματάει να αναζητά και να εξελίσσεται, αντιστέκεται έμπρακτα στη μιζέρια και στις δυσκολίες και καταφέρνει με το μεράκι της να κάνει το δύσκολο, εφικτό σε ένα δύσκολο τόπο σαν την Ευρυτανία… και κυρίως γιατί με μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο, οι πελάτες της μιλούν για την ζεστή και ευγενική, Ευρυτανική φιλοξενία και φροντίδα της…

ΕΠ. Έχετε επιλέξει να μοιράζετε την καθημερινότητα και την ζωή σας μεταξύ Καρπενησίου και Κρικέλλου. Που στηρίζεται αυτή η απόφασή σας;

ΑΤ. Έχω επιλέξει να κάνω τη διαδρομή Καρπενήσι – Κρίκελλο σε καθημερινή βάση, λόγω της απόφασής μου να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά στο χωριό καταγωγής της μητέρας μου, το πανέμορφο Κρίκελλο. Για μένα το Κρίκελλο είναι το σπίτι της γιαγιά και του παππού μου, των παιδικών μου φίλων και το καταφύγιό μου από την καθημερινότητα της πόλης.

ΕΠ. Πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει κάποιος πιστός σε μια τέτοια επιλογή;

ΑΤ. Αντιμετωπίζω πρώτον κάποιες δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά με αποζημιώνει το τοπίο καθημερινά με τις εναλλαγές του. Η τροφοδοσία επίσης της επιχείρησης αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της απόστασης από την πόλη του Καρπενησίου, με αποτέλεσμα και το πιο απλό πράγμα να γίνεται δύσκολο. Βέβαια αυτό τόσα χρόνια πια, έχει γίνει συνήθεια.

ΕΠ. Πάνω σε ποια ιδέα ξεκίνησε η ‘ΑΝΕΜΗ’ να ‘γυρίζει’;

ΑΤ. Η ιδέα της ‘ΑΝΕΜΗΣ’ ξεκίνησε από ένα όνειρο που πραγματοποιήθηκε το 2005 και μέχρι σήμερα ξετυλίγει ακόμα το ‘κουβάρι’ της. Το όνειρό μου ήταν να μαζεύω άγρια φρούτα και να τα κάνω γλυκά και μαρμελάδες, βάζοντάς τα σε γουστόζικα βαζάκια. Να γυρίζω στα βουνά και να μαζεύω βότανα και φυσικά υλικά για τις κατασκευές μου.

ΕΠ. Τι σημαίνει για μια γυναίκα, να διατηρεί μια μικρομεσαία επιχείρηση, σε ένα χωριό της Ευρυτανίας, σήμερα;

ΑΤ. Σημαίνει πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, ατελείωτες ώρες δουλειάς με κόστος την αποχή από την οικογένειά σου, αλλά με αποζημιώνει η αγάπη και η προτίμηση του κόσμου. Επίσης είμαι χαρούμενη που μπορώ να προσφέρω σαν άνθρωπος οποιαδήποτε βοήθεια στους λιγοστούς κατοίκους του χωριού μου.

ΕΠ. Αγαπάτε την γαστρονομία και τις τοπικές γεύσεις. Ποιοι θεωρείτε ότι είναι ‘οι θησαυροί’ της γαστρονομίας του τόπου μας;

ΑΤ. Ο τόπος μας είναι ορεινός και δύσκολος. Τα προϊόντα που θεωρώ ότι τον αντιπροσωπεύουν είναι το τσαλαφούτι, το μέλι ελάτης, τα άγρια μανιτάρια, τα ντόπια κρέατα και λουκάνικα, τα όσπρια, ο τραχανάς, τα κάστανα, τα καρύδια, οι μαρμελάδες και τα λικέρ από φρούτα του δάσους, η πέστροφα. Επειδή μου δίνεται η ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αναδείξουν τα προϊόντα μας.

ΕΠ. Το Κρίκελλο είναι από τα χωριά με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Δήμου Καρπενησίου, παρόλο που βρίσκεται σε μια εναλλακτική τουριστική διαδρομή για τους επισκέπτες. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

ΑΤ. Είναι όντως ένα εναλλακτικό χωριό που οι περισσότεροι επισκέπτες του είναι λάτρεις της φύσης (πεζοπόροι, ποδηλάτες, ορειβάτες, κυνηγοί μανιταριών). Σημαντικό είναι το μονοπάτι Ε4 που διασχίζει το χωριό και πολλά σημοτοδοτημένα μονοπάτια τριγύρω του. Επίσης το φαράγγι ‘Πάντα Βρέχει’ που όποιος το επισκέπτεται μαγεύεται. Έχουμε επίσης από τις ομορφότερες πλατείες με τα αιωνόβια πλατάνια και την μεγαλύτερη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τον Κρικελλοπόταμο με τις πέστροφές και τις βίδρες. Για τους επισκέπτες επίσης είναι γαστρονομικός προορισμός με εκλεκτή κουζίνα στις δυο καλαίσθητες ταβέρνες του χωριού και τα δυο παραμυθένια του καφέ. 

ΕΠ. Τι θα μπορούσαμε να δούμε να βελτιώνεται αύριο στον τόπο μας;

ΑΤ. Θα ήθελα να βελτιωθούν κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν στην μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου, αλλά και την καλύτερη διαβίωση των μόνιμων κατοίκων. Το Χιονοδρομικό Κέντρο, οι εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου, σηματοδότηση και καθαρισμός μονοπατιών, αποχιονισμός δρόμων εγκαιρότερα, πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα στον χειμώνα. Τα χωριά της Ευρυτανίας είναι όμορφα, αλλά το Καρπενήσι θα ήθελα πάρα πολύ να το δω να αλλάζει όψη. Να γίνει μια πρωτεύουσα ορεινού νομού με παραδοσιακό χρώμα που της αρμόζει. Επίσης να δοθούν κίνητρα για να ανοίξουν αν είναι δυνατόν όλα τα κλειστά καταστήματα της πόλης. Να γίνουμε όλοι μας καλύτεροι επαγγελματίες και να υποστηρίζουμε τα καταστήματα του τόπου μας.