Θετική έκβαση: Δεν κλείνει η Τράπεζα στο Ραπτόπουλο

10629

Έντονη ανησυχία προκάλεσε η είδηση, που Ο Ευρυτανικός Παλμός αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες, σχετικά με το κλείσιμο της Εθνικής Τράπεζας στο Ραπτόπουλο κινητοποιώντας τις αρχές του τόπου και της Περιφέρειας για περαιτέρω ενέργειες. Μετά την πρώτη κίνηση με επιστολή του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, καθώς και τις συντονισμένες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ Κώστα Μπακογιάννη, του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, της υποψήφιας Βουλευτή Ευρυτανίας κας Θωμαΐδος Οικονόμου των φορέων του Νομού και σύσσωμης της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ανακοινώνεται ότι το κατάστημα της Εθνικής Τραπέζης στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας παραμένει ανοιχτό καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας, του Ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, του Δήμου τέως Αχελώου Καρδίτσας και Καραϊσκάκη της Άρτας. Οι δημότες των παραπάνω Δήμων εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες για όσους συνέβαλλαν για το θετικό αυτό αποτέλεσμα.
Η επιστολή διαμαρτυρίας του νέου Δημάρχου Αγράφων για το κλείσιμο της Εθνικής στο Ραπτόπουλο, απευθυνόταν προς τους: Μιχαηλiδη Κώστα Προέδρο ΔΣ Εθνικής Τράπεζας, Μυλωνά Παύλο Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΤΕ, Γιάννη Δραγασάκη Αντιπρόεδρο – Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Τσακαλώτο Ευθύμιο Υπουργό Οικονομικών, Κώστα Μπακογιάννη Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Άρη Τασιό Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, Κωσταντίνο Κοντογεώργο Βουλευτή Ευρυτανίας, Θεόδωρο Μπαμπαλή Δήμαρχο Αγράφων, Φάνη Σπανό Νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας.
Στην επιστολή του ο κ. Καρδαμπίκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ένα κατάστημα το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 5000 μόνιμους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, με τους περισσότερους να είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με δυσκολία σε αρκετές περιπτώσεις στην μετακίνηση. Από το κατάστημα του Ραπτοπούλου εξυπηρετείται η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου, των εκπαιδευτικών, των ιερέων. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγράφων, Αργιθέας, Βάλτου δεν λειτουργεί κανένα ΑΤΜ, το πιο κοντινό κατάστημα της ΕΤΕ απέχει 100 χιλιόμετρα, λειτουργούν δύο Γυμνάσια, δύο Λύκεια, τρείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εργοληπτικές επιχειρήσεις, σούπερ μαρκετ κλπ. Ανάμεσα σε αυτούς όμως περιλαμβάνονται κυρίως νέοι κτηνοτρόφοι που έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται στον τόπο τους αλλά και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ως νέα Δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους, ομογενείς του εξωτερικού, Ευρυτάνες επιχειρηματίες κλπ, προτιθέμεθα να αναλάβουμε πολλές πρωτοβουλίες για την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του καταστήματος. Τέτοιες ενέργειες είναι:
1.Όλες οι οικονομικές συναλλαγές, όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και όλες οι απευθείας αναθέσεις του Δήμου Αγράφων θα διακινούνται μέσω του καταστήματος Ραπτοπούλου.
2.Με την καθιέρωση της δημοτικής συγκοινωνίας που θα έχει τόπο προορισμού το Ραπτόπουλο, θα διευκολυνθούν οι πολίτες, θα αυξηθούν οι συναλλαγές και θα ενισχυθεί η τράπεζα

  1. Θα γίνει ενημέρωση των χιλιάδων Ευρυτάνων που ζούν σε Ελλάδα και σε εξωτερικό, συλλόγων, φορέων, επιχειρηματιών για συνεργασία με την ΕΤΕ και τη στήριξη της.
    Επειδή, θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η συνέχιση λειτουργίας του υποκαταστήματος, ζητάμε να εισακουστεί η τοπική κοινωνία και η ΕΤΕ να δείξει όπως και στο παρελθόν το κοινωνικό της πρόσωπο, γιατί πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν πάντα άνθρωποι».
    Στη συνέχεια ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της ΕΤΕ επί του θέματος και μεταξύ άλλων αναφέρει:
    «Κύριε Πρόεδρε,
    Πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων της Τράπεζας θα πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

1) Το κατάστημα Ε.Τ.Ε Ραπτοπούλου Ευρυτανίας εξυπηρετεί πάνω από 10.000 πολίτες των Δήμων Αγράφων Ευρυτανίας, Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας (Ορεινός Βάλτος), Καραϊσκάκη Άρτας και Αργιθέας Καρδίτσας.
2) Το επόμενο κατάστημα οποιασδήποτε Τράπεζας βρίσκεται σε απόσταση 90-100km, με μέση διάρκεια προσέγγισης τις 2 (δυο) ώρες.
3) Εξυπηρετεί και στηρίζει την τοπική οικονομία στο σύνολό της.
4) Εξυπηρετεί εξολοκλήρου την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Αγράφων.
5) Έχει το μικρότερο κόστος λειτουργίας, δεδομένου ότι λειτουργεί σε κτίριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Αγράφων.
6) Υπακούει σε όλα τα τεχνικοοικονομικά κριτήρια για την διατήρηση και ανάπτυξη του, ως σύγχρονο τραπεζικό κατάστημα σε ορεινή και απομονωμένη περιοχή.

Κύριε Πρόεδρε,
Σας εφιστούμε την προσοχή να αξιολογήσετε το κατάστημα Ραπτοπουλου σε συνδυασμό με το κατάστημα Καρπενησίου (έδρα Ν. Ευρυτανίας), αλλά και να αποφύγετε την επίκληση δικαιολογιών για δήθεν υποχρέωση απέναντι στους δανειστές της χώρας, γιατί δεν πείθει κανέναν.
Επιπροσθέτως πρέπει να γνωρίζετε ότι:
α) Όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις της Τράπεζας έγιναν με τα χρήματα όλων των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ αυτών και των πολιτών της Ορεινής Ευρυτανίας.
β) Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι προσωπική περιουσία κανενός αλλά περιουσία όλων των Ελλήνων πολιτών.
γ) Τα κριτήρια για οποιαδήποτε απόφαση σας θα πρέπει να είναι αντικειμενικά διαφανή και όμοια για περιοχές νησιωτικές, ορεινές και απομονωμένες.
δ) Είναι απαράδεκτο σε προεκλογική περίοδο να προβαίνετε σε τέτοιες ενέργειες.
Τέλος, ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση».