Όνομα: Ελπίδα Χαραλαμπίδου

Ιδιότητα: Food Blogger, www.elpidaslittlecorner.gr

Τόπος διαμονής: Φλώρινα

Τόπος καταγωγής: Καλεσμένο

Αγαπημένη γεύση της Ευρυτανίας: Ζυμαρόπιτα ψημένη στην γάστρα

Τι να πρωτοξεκινήσει κανείς να γράψει εισαγωγικά για την κα Χαραλαμπίδου ή μάλλον για την Ελπίδα, αφού από τα πρώτα λεπτά επικοινωνίας μαζί της σου ζητάει να της μιλάς στον ενικό και σε γεμίζει με μια οικεία αίσθηση γλυκύτητας και ζεστασιάς. Ίσως αυτά ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά της που κάνουν ότι πιάνει στα χέρια της να μεταμορφώνεται με μια λαχταριστή λιχουδιά, γεμάτη μαμαδίστικη νοστιμιά, παντρεύοντας το παλιό με το καινούριο και πολλές μνήμες… Μνήμες σαν κι αυτές που είχε από τα παιδικά της χρόνια που τα περνούσε στο Καλεσμένο και τις γεύσεις της μαμάς της, της γιαγιάς και της προγιαγιά της. Η μεγάλη εισαγωγή για να συστήσει κανείς την Ελπίδα είναι μάλλον περιττή. Όποιος θέλει να την γνωρίσει καλύτερα μπορεί να ‘χωθεί΄ στην μικρή διαδικτυακή ‘γωνιά’ της το Elpida’s Little Corner και σίγουρα όχι μόνο θα μάθει πολλά για κείνη, αλλά θα δυσκολευτεί να βγει εύκολα από κει.

ΕΠ. Ελπίδα είσαι μια από τις πιο γνωστές food bloggers. Πως ξεκίνησε για σένα αυτό το ‘ταξίδι’ αλμυρών και γλυκών συνταγών;

ΕΧ. Το ταξίδι μου σαν food blogger  ξεκίνησε το 2012, γιατί ήθελα να δείξω πόσο πολύ αγαπάω την κουζίνα μου. Δεν διαφέρει και πολύ από το τετράδιο που είχα όταν ήμουν μικρή και έγραφα όλες τις συνταγές μου. Αυτό κάνω και τώρα αποτυπώνω τις σκέψεις μου σε ένα κομμάτι χαρτί  και τις μοιράζομαι μαζί σας. Χαίρομαι που πλέον μπορώ και μοιράζομαι το πάθος μου για την κουζίνα. Καθημερινά παίρνω απίστευτα μηνύματα από όλο τον κόσμο και αυτό είναι μοναδικό. Είναι μαγεία πως με ελάχιστα υλικά που έχεις στο σπίτι μπορείς να φτιάξεις τόσα Πολλά!! Με λίγο αλεύρι νερό και ελαιόλαδο φτιάχνεις μια ζύμη που μπορείς να την γεμίσεις με ότι έχεις στο ψυγείο σου, ακόμα και το χθεσινό φαγητό γίνεται μια πεντανόστιμη πίτα. Μου αρέσει να δοκιμάζω συνέχεια καινούργιες ξεχωριστές συνταγές, κάπως έτσι με γνωρίσανε οι περισσότεροι με τα Τσουρέκια χωρίς ζύμωμα  και στη συνέχεια με τις Πίτες μου.

ΕΠ. Τι σημαίνει καλό φαγητό για σένα;

ΕΧ. Καλό φαγητό για μένα σημαίνει αγάπη, γεύσεις αρώματα και χρώματα. Όλα αυτά σε μια μπουκιά, που μόλις την βάλεις στο στόμα σου και κλείσεις τα μάτια, σου έρχονται πολλές αναμνήσεις.

ΕΠ. Η κουζίνα σου είναι θα λέγαμε το ‘βασίλειο’ σου και επικοινωνείς από κει τις μοναδικές συνταγές σου. Τι σημαίνει για σένα να δημιουργείς μέσα σ’ αυτή;

ΕΧ. Τρελαίνομαι  να δημιουργώ  στην κουζίνα μου, κάθε μια συνταγή που σας δίνω είναι φτιαγμένη με πολλή αγάπη δοκιμασμένη και πετυχημένη.

ΕΠ. Ποιες είναι οι αναμνήσεις που έχεις από την κουζίνα της Ευρυτανίας και ποια η αγαπημένη σου γεύση;

ΕΧ. Οι αναμνήσεις μου από την Ευρυτανία είναι σίγουρα από το χωριό μου το Καλεσμένο μου. Αγαπημένη μου γεύση είναι ξεκάθαρα η Ζυμαρόπιτα της γιαγιάς μου, ψημένη στην γάστρα.

ΕΠ. Ένας από τους λόγους που ξεχώρισε η δουλεία σου είναι οι μοναδικές πίτες σου. Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας τους; 

ΕΧ. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει λατρέψει τις πίτες μου και είμαι πολύ περήφανη για αυτό, το μεγαλύτερο μυστικό για να πετύχει μια πίτα είναι σίγουρα η πρώτη ύλη.

ΕΧ. Αν έχεις καλά υλικά όπως η μοναδική ρίγανη που μου φέρνουν από το Καρπενήσι, δεν γίνεται να μην έχεις ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα. Και όπως όλες οι συνταγές χρειάζεται αγάπη υπομονή και πίστη στον εαυτό σου.

ΕΠ. Πως διατηρείς τους δεσμούς με την Ευρυτανία μέσω της γαστρονομίας;

ΕΧ. Δεν γίνεται να χωρίσουν οι δεσμοί μου από την Ευρυτανία, την αγαπάω πολύ, εξάλλου στο Καλεσμένο περνούσα πολλά καλοκαίρια μου. Μέχρι και σήμερα συνεχίζονται οι δεσμοί μέσα από τις συνταγές μου. Πολλές πίτες μου είναι παλιές συνταγές της προγιαγιάς μου, και προσπαθώ να βρίσκω νέες συνταγές που φτιάχνουν εκεί γιατί η μαγειρική εξελίσσεται συνεχώς.

ΕΠ. Ποιο μυστικό μαγειρικής πήρες από την Ευρυτάνισσα μητέρα σου, που θα το δώσεις και συ με τη σειρά σου στα παιδιά σου;

ΕΧ. Νομίζω το μυστικό που πήρα από την Καλεσμενιώτισα μαμά μου, είναι η αγάπη για αυτόν τον τόπο και όλα όσα μου προσφέρει και είναι πάρα πολλά. Κάθε φορά που πάω γυρνάω πίσω στις γεύσεις και τις μυρωδιές της γιαγιάς μου. Αυτό θα δώσω και εγώ στα δικά μου παιδιά. Αν θέλετε επισκεφθείτε το blog μου www.elpidaslittlecorner.gr. Θα είναι χαρά μου να δείτε τις συνταγές μου και θα ανυπομονώ για τα σχόλια σας.