Ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε στο Δήμο Αγράφων, όπου το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, 30 Νοεμβρίου, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Συγκεκριμένα, το περιστατικό συνέβη στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας, όπου ζούσε η 83χρονη γυναίκα η οποία είχε προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα. Από νωρίς το βράδυ της Παρασκευής άρχισε να μη νιώθει καλά και ειδοποιήθηκε ο αγροτικός γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Ραπτοπούλου, που προέβη στις απαραίτητες ιατρικές πράξεις. Τις επόμενες ώρες όμως, η ηλικιωμένη δεν ένιωθε καλά και συγγενείς και γιατρός κάλεσαν το ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, το οποίο δεν είχε βάρδια μέχρι τις 11 το βράδυ, λόγω έλλειψης προσωπικού. Μετά τις 11, έφυγε το ασθενοφόρο από τη Φραγκίστα αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι χρειάζεται μια ώρα περίπου για να φτάσει μέχρι το Ραπτόπουλο, δεν πρόλαβε την άτυχη γυναίκα.

Οι τεράστιες αποστάσεις που χωρίζουν τα χωριά του Δήμου Αγράφων από το μοναδικό Κέντρο Υγείας σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρυτανία και το Νοσοκομείο Καρπενησίου, αλλά και η τεράστια έλλειψη προσωπικού στις δομές υγείας του νομού, συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κατοίκων του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Υγείας Δυτ. Φραγκίστας υπηρετούν μόνο τρεις οδηγοί ασθενοφόρου, οι οποίοι καλύπτουν τις 60 από τις 90 βάρδιες το μήνα που χρειάζονται κανονικά για να καλυφθεί η περιοχή.

Ο Δήμαρχος Αγράφων, δήλωσε για το χρόνιο πρόβλημα:

«Το πρόβλημα παραμένει παρά τις Διαχρονικές δεσμεύσεις των Διοικήσεων του ΕΚΑΒ, αφού ο Δήμος Αγράφων συνεχίζει να έχει το αρνητικό προνόμιο με τον μεγαλύτερο χρόνο διακομιδής ασθενούς που ξεπερνά τις 5 ώρες. Στον γηραιότερο ηλικιακά Δήμο της Ελλάδας που οι διακομιδές είναι πολλές και σώζουν ζωές, συνεχίζουμε να μεταφέρουμε τους ασθενείς με κάθε μεταφορικό λόγω της ανεπάρκειας των υπηρεσιών διακομιδής.

Η μοναδική λύση για να λυθεί το πρόβλημα, είναι η ανάπτυξη παραρτήματος του ΕΚΑΒ στο Δήμο Αγράφων που θα λειτουργεί καθημερινά και όλο το 24ωρο. Σήμερα δυστυχώς λόγω της ελλείψεως οδηγών, το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας καλύπτει ορισμένες μόνο ημέρες τις βάρδιες των διασωστών και οι υπόλοιπες θεωρητικά και μόνο θεωρητικά καλύπτονται από το ΕΚΑΒ Καρπενησίου.

Για το πρόβλημα των διακομιδών στην Ευρυτανία έχω ζητήσει να ενημερώσω τον νέο Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, τον κ. Παπαευσταθίου ελπίζοντας από κοινού να βρούμε τις ενδεδειγμένες λύσεις που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στον τόπο μας».