Σημαντικές παρουσίες και βραβεύσεις στη Γενική Συνέλευση Περιφερειακών Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας

2567

Σημαντικό ήταν το σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου καθώς βρέθηκαν στο Καρπενήσι πρόσωπα από τον πολιτικό χώρο. Ο Δήμος Καρπενησίου με ιδιαίτερη χαρά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, φιλοξένησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Περιφερειακών Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας, μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας. Στο ΠΕΣ συμμετέχουν τα πέντε (5) Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας, ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους.
Στην συνέλευση παρευρέθηκαν σημαντικοί παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής, όπως η πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βουλευτής κ. Οικονόμου Γιάννης, που είναι και εισηγητής του Νέου Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, άνθρωποι της αυτοδιοίκησης του α’ και β’ βαθμού και κυρίως μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Στερεάς Ελλάδας. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Σουλιώτης είχε την ευκαιρία αφενός μεν να ζητήσει από τους επιχειρηματίες να έρθουν να επενδύσουν στον τόπο μας αφετέρου δε να ζητήσει από την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Οικονόμου, να δοθούν είτε μέσω Αναπτυξιακού Νόμου είτε μέσω φορολογίας, τα κίνητρα εκείνα που θα αντισταθμίζουν τα γεωγραφικά μειονεκτήματα της περιοχής μας ως ορεινός δήμος.
Τα θέματα που απασχόλησαν το ΠΕΣ ήταν τα πνευματικά δικαιώματα που καλούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, συγκεκριμένα οι διατάξεις χωροταξίας για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων και οι διατάξεις που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία των Επιμελητηρίων. Επίσης έγινε συζήτηση σχετικά με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Στερεάς, γι’ αυτό το σκοπό είχε προσκληθεί και έκανε εισήγηση η πρόεδρος του τουριστικού οργανισμού Θεσσαλονίκης πρώην χρυσή ολυμπιονίκης κα Βούλα Πατουλίδου.
Θέματα που αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Επιμελητηρίων προς τα μέλη τους ανέπτυξε ο διευθυντής των υπηρεσιών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Αποστολόπουλος Βασίλειος. Ενώ προτάσεις για την δημιουργία τμημάτων αγροτών, προκειμένου να συντονιστεί ο πρωτογενής τομέας με τη μεταποίηση ανέπτυξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλειος Γιαγιάκος. Τέλος οι εργασίες της διήμερης συνελεύσεως έκλεισαν με τον καθορισμό των διαδικασιών για την διεξαγωγή του 7ου μαθητικού διαγωνισμού.
Εισηγητές στη συνεδρίαση του Σαββάτου, ήταν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Εύβοιας Παρασκευή Αγιοστρατίτη, της Φωκίδας ο Βασίλης Αυγερινός, Τρικάλων ο Βασίλης Γιαγιάκος και Βοιωτίας ο Παναγιώτης Αγνιάδης. Ομιλία απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου αλλά και ο Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο κ. Αποστολόπουλος. Ενώ εισηγητές τις Κυριακής ήταν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Θανάσης Κυρίτσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας και ο Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας, Κων/νος Λέμας. Τις εργασίες του ΠΕΣ παρακολούθησαν κι έλαβαν το λόγο: η βουλευτής Χανίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής Φθιώτιδος και εισηγητής του νέου αναπτυξιακού νόμου κ. Γιάννης Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νικόλαος Σουλιώτης και ο δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης.

Βραβεύτηκαν η Ντόρα και ο Κώστας Μπακογιάννης στη συνεδρίαση
Η Συνεδρίαση αυτή όμως, δεν είχε μόνο συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειας, αλλά και βραβεύσεις. Ειδικότερα, η κα Μπακογιάννη έλαβε μέρος στη συνεδρίαση και με ομιλία της το Σάββατο 12 Οκτωβρίου επεσήμανε τη σπουδαιότητα του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου της Κυβέρνησης, ενώ κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς να συγκεκριμενοποιήσουν τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη στο Καρπενήσι και στην περιοχή γενικότερα. Στο τέλος του συμβουλίου απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα στην κα Μπακογιάννη από το Επιμελητήριο Ευρυτανίας για την προσφορά της στην ανάπτυξη της Ευρυτανίας. Την Κυριακή 13 Οκτώβρη στη δεύτερη μέρα των συνεδριάσεων παρευρέθηκε ο πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και νυν Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στα επιμελητήρια της περιφέρειας, με μια πλακέτα από την ΠΕΣ για να τον τιμήσει για την συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και για την προσφορά του στο επιχειρείν της περιφερείας.
Η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε πολύ συγκινημένη καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Ευρυτανικός επαγγελματικός φορέας την βράβευσε αναγνωρίζοντας το συμβολή της στην ανάπτυξη της περιοχής.

Δήλωση προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (Ε.Β.Ε.) Ευρυτανίας:
Το διήμερο 12-13 Οκτωβρίου 2019, στα πλαίσια της θεσμοθετημένης συνεδριάσεως του ΠΕΣ στο Καρπενήσι «χτύπησε» η καρδιά της επιχειρηματικότητας της Στερεάς Ελλάδας. Το Επιμελητήριο παρότι το μικρότερο της χώρας απέδειξε ότι παραμένει ισότιμος συνομιλητής των άλλων Επιμελητηρίων της χώρας. Οι διεργασίες που έλαβαν χώρα επιλύθηκαν ή δρομολογήθηκε η επίλυση τους σε φλέγοντα προβλήματα που αφορούσαν τόσο την λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και την βιωσιμότητα των Επιμελητηρίων.
Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους σε αυτό καθώς και το δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νικόλαο Σουλιώτη για την υλικοτεχνική βοήθεια.