Μάτι: “Φρέναραν” οι έρευνες…

0

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ζητήσει τη συμπερίληψη του πορίσματος της επιθεώρησης δημόσιας διοίκησης στην προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Η εξέλιξη αυτή παγώνει ουσιαστικά την ολοκλήρωση της έρευνας του εισαγγελέα Πρωτοδικών, που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης και αφορά στην απόδοση ποινικών ευθυνών για την πυρκαγιά και την εκατόμβη νεκρών στο Μάτι τη στιγμή κατά την οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, αποχωρεί από τη θέση αυτή με τη θητεία του να λήγει.

Η ενέργεια αυτή της Ξ. Δημητρίου προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο δεδομένου ότι πληροφορίες έφεραν τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο να είναι στο τελικό στάδιο της έρευνας, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει σε κλητεύσεις συγκεκριμένων προσώπων ως υπόπτων.

ΓΕΔΔ: Σε 2-3 μήνες έτοιμο το πόρισμα

«Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και από εκεί και πέρα όταν το δικό μου πόρισμα τελειώσει θα το κοινοποιήσω στους Εισαγγελείς. Η υπόθεση δεν φεύγει από τους δικαστές. Εγώ δεν έχω καμία παραγγελία από κανέναν. Εγώ ερευνώ μόνη μου και αυτόβουλα» συμπλήρωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

«Το πόρισμα θα είναι έτοιμο σε 2 με 3 μήνες. Μου το ζήτησε πραγματογνώμονας θυμάτων. Δεν γνωρίζουμε όμως εάν το πόρισμα που παραδόθηκε περιελάμβανε όλους τους υπαίτιους, όλους τους εμπλεκόμενους» κατέληξε η κ. Παπασπύρου.

Παράνομο το αίτημα της εισαγγελέως
Κατηγορηματικός ότι δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, εμφανίστηκε στο ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο δικηγόρος συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς Αντώνης Φούσας.

«Οι εισαγγελείς πρωτοδικών είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να ασκήσουν διώξεις και δεν παίρνουν από κανέναν εντολές. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούσας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η έκθεση της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης «θα ασχοληθεί με τα τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα. Η ποινική έρευνα είναι τελείως άσχετη με αυτό».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «στην πράξη δεν είναι εύκολο (σ.σ. για τους εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα) να την αγνοήσουν (σ.σ. την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου).

«Δεν ξέρω αν φρενάρουν την έρευνα, ξέρω ότι θα καθυστερήσει πολύ» συμπλήρωσε ο κ. Φούσας υπογραμμίζοντας ότι «αν έγινε η παραγγελία αυτή, δεν είναι νόμιμο, είναι απαράδεκτο και θα προβώ σε ενέργειες στην εισαγγελέα για να ανακληθεί αυτό το έγγραφο».

Παράλληλα επισήμανε και «το μεγάλο ζήτημα ότι ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών φεύγει γιατί λήγει η θητεία του και ο αντικαταστάτης του θα χρειαστεί χρόνο να ενημερωθεί για τη δικογραφία».

«Οι συγγενείς των θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι κυρίως ενδιαφέρονται για την ηθική δικαίωση και να υπάρξουν καταδίκες για όσους έκαναν παραλείψεις που χάθηκαν 99 ζωές και αυτό είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να καθυστερήσει η υπόθεση» ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο κ. Φούσας».

Αντιδρά η αντιπολίτευση
Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την καθυστέρηση και κατηγορεί την κυβέρνηση για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Αντίδραση υπήρξε και από το Κίνημα Αλλαγής, που, με ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για καθυστέρηση της δικαστικής έρευνας της Εισαγγελίας Αθηνών και της προσωποποίησης των ευθυνών. «Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το Ποτάμι κάνει λόγο για απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει την εισαγγελική διερεύνηση, η οποία αποτελεί απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. «Δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας», επισημαίνει το Ποτάμι και καταλήγει λέγοντας πως «η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με απόλυτα κυνικό τρόπο».

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΕΜΥ: “ΠΡΟΣΟΧΗ στα ψηλά δέντρα που πρέπει να κουρευτούν”
Επόμενο άρθρο“Διάλυση”…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.