Δημ. εκλογές 2019: Ορισμένα “τεχνικά” για υποψηφίους και μη…

0

 

Η προεκλογική περίοδος για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Μαΐου έχει ήδη ξεκινήσει. Την Κυριακή 19 Μαϊου του 2019 θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Δημοτικών & Περιφερειακών εκλογών και ο δεύτερος μαζί με τις ευρωεκλογές την Κυριακή 26 Μαΐου.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια & Νέα Χαλκηδόνα οι “ζυμώσεις” από τους επίδοξους υποψηφίους δημάρχους βαίνουν προς το τέλος τους και αναμένεται το επόμενο διάστημα να έχουμε τις πρώτες ανακοινώσεις υποψηφίων και σχημάτων.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής σύμφωνα με τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση (ν.4555/2018 -Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1). Οπότε, καλό θα ήταν προς ενημέρωση των δημοτών αλλά και των υποψηφίων, να αναφέρουμε κάποια τεχνικά στοιχεία, σχετικά με τις διεξαγωγή των εκλογών και του τρόπου εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων:

  • Κατ’ αρχήν οι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν κάθε δήμο συγκροτούνται κεντρικά και είναι ανεξάρτητοι από εκείνους που θα διεκδικήσουν την εκλογή στις δημοτικές κοινότητες (Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας). Η εκλογή στα δύο “τοπικά συμβούλια” της Νέας Φιλαδέλφειας & της Νέας Χαλκηδόνας θα είναι πλέον ανεξάρτητη από το κεντρικό ψηφοδέλτιο μιας παράταξης. Θα υπάρχει δηλαδή τοπικό ψηφοδέλτιο!
  • Σύμφωνα με το νόμο στα ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν και θα έχουν επικεφαλής υποψήφιο δήμαρχο (δεν επιτρέπονται μεμονωμένες υποψηφιότητες) ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%. Στον δήμο μας το δημοτικό συμβούλιο είναι 33μελές, οπότε το ελάχιστο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ενός συνδυασμού πρέπει να έχει τουλάχιστον 33 υποψηφίους
  • Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων ενός συνδυασμού.
  • Και με το νέο εκλογικό σύστημα προβλέπεται δεύτερη Κυριακή για την ανάδειξη δημάρχου. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50%+1 ψήφο), η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήμαρχος και ο συνδυασμός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50%+1 ψήφο).
  • Για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων προβλέπεται η εφαρμογή της απλής αναλογικής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών (ΝΦ-ΝΧ 33 έδρες) που αντιστοιχούν στο δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης. Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή με την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση, όσες απομένουν κατανέμονται ανά μία μεταξύ όλων των συνδυασμών, είτε έλαβαν έδρα κατά το προηγούμενο εδάφιο είτε όχι, ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους. Αν μετά την κατανομή των εδρών με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα παραμένουν αδιάθετες έδρες, κατανέμονται ανά μία, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων του συνδυασμού.
  • Διαφοροποίηση υπάρχει ως προς τον ορισμό αντιδημάρχων που μπορεί να προέρχονται και από παράταξη της μειοψηφίας, αρκεί να έχουν την έγκριση της πλειοψηφίας των συμβούλων αυτής της παράταξης: “Αντιδήμαρχοι είναι οι σύμβουλοι που ορίζει ο δήμαρχος και στους οποίους μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων καθ’ ύλην και κατά τόπο. Οι κατά τόπον αρμοδιότητες ασκούνται στα όρια μιας ή περισσότερων δημοτικών ενοτήτων. Αντιδήμαρχος δεν μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός δεν εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός”.

Διαβάστε σχετικά:

«Ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος της ‘απλής αναλογικής’!»

 

Προηγούμενο άρθροΕπίθεση σε κολέγιο της Κριμαίας – πάνω από 18 νεκροί
Επόμενο άρθροΠακιστανοί απήγαγαν και ξυλοκόπησαν αστυνομικό στη Νίκαια!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.